Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 12. 10. 2024.

| Društvo

10-godišnja Nikolija iz Trupala predstavljala Srbiju na svetskom takmičenju iz engleskog

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
nikolija4-foto-privatnaarhiva
Našla se među najboljima u znanju engleskom na svetu; foto: OŠ "Prvi maj" Trupale

Među skoro 300 učenika iz 63 zemlje koju se u italijanskom gradu Asizi nadmetali u poznavanju engleskog jezika na svetskom finalu Hipo Olimpijade, jedan od četiri predstavnika Srbije bila je Nikolija Ristić, učenica petog razreda Osnovne škole "Prvi maj" iz niškog sela Trupale. Ova desetogodišnjakinja kaže da joj je učenje engleskog oduvek išlo lako, poput učenja maternjeg jezika, kao i da već sada čita knjige na ovom jeziku, gleda filmove bez prevoda i planira da postane profesorka engleskog.

Od preko 88.000 dece iz celog sveta koja su učestvovala na takmičenju Hippo u poznavanju engleskog jezika, na svetsko finale plasiralo se tek njih 290, a Nikolija je fantastičnim rezultatom na državnom takmičenju "preskočila" evropsko nadmetanje i dobila direktan plasman u finalno takmičenje koje je održano krajem septembra u Italiji. U kategoriji kojoj je učestovala, za decu 4. i 5. razreda, na finalu se našlo tek njih 46. nikolija5-foto-privatnaarhiva Uspeh je, kaže, što je stigla do finala; foto: OŠ "Prvi maj" Trupale

Bilo je treme pre nego što su počeli testovi, ali kada su počeli, onda je trema nestala. Rekla sam sebi da nema potrebe da imam tremu, jer sam već došla na svetsko finale - kaže Nikolija.

Nikolija je engleski učila sama, nije išla na privatne časove, a njen talenat je prepoznala i razvijala nastavnica Srebrica Stojanović koja napominje da je i sama bila iznenađenja kada je čula da se njen đak plasirao na svetsko finale. Ističe da je ovo prvi put da je neko od njenih učenika uopšte učestvovao na ovom nadmetanju.

Na takmičenju se, objašnjava nastavnica Stojanović, testiraju sve veštine i znanja - od razumevanja pročitanog, pisanja, gramatike, do slušanja i razgovora na engleskom jeziku.

Hippo olimpijada je najveće jezičko takmičenje u engleskom na svetu. Veće ne postoji. Prednost ovog takmičenja je što u njemu mogu da učestvuju niži razredi, što nije slučaj sa našim zvaničnim takmičenjem u Srbiji, gde prvi put deca mogu da se takmiče kada su 7. razred - objašnjava nastavnica Srebrica Stojanović.

nikolija3-foto-privatnaarhiva Predstavljali i svoju kulturu; foto: OŠ "Prvi maj" TrupaleNikolija je u finalu ove jezičke olimpijade upoznala decu iz različitih država, od Mongolije, Alžira do Malezije, sa nekima se sprijateljila i još jednom imala priliku da proveri svoje znanje engleskog jezika. Na pitanje da li je možda čula neku reč koju nije znala od ranije, samouvereno kaže: "Ne, sve sam znala i razumela".

Zajedno sa još tri predstavnika iz Srbije je predstavljala i srpsku kulturu, pa je tako Nikolija ponela srpsku nošnju koju je napravila njena mama, a u kojoj redovno igra u folkloru.

Najbrojniji su bili učenici iz Malezije, kaže Nikolijina nastavnica, a i pobrali su najviše medalja. Dva predstavnika Srbije osvojila su medalje u svojim kategorijama - jedan je bio gimnazijalac iz Zaječara, a drugi učenik beogradske Gimnazije koji se takmičio u specijalnoj kategoriji - za đake koji 50% nastave slušaju na engleskom jeziku.

Prema rečima Nikolije i nastavnice Srebrice, mnogima je bilo iznenađenje što dolazi iz male seoske škole i da čest komentar drugih nastavnika bio je da nisu očekivali da dete sa sela govori tako dobro engleski.

To je predrasuda koju mnogi imaju, da deca iz sela ne stiču isto znanje kao oni iz grada - kaže nastavnica Srebrica.


Učenje engleskog oduvek joj je išlo lako

nikolija-foto-privatnaarhiva foto: OŠ "Prvi maj" TrupaleEngleski je, kaže 10-godišnjakinja iz Trupala, počela da uči kao veoma mala, kroz crtaće i pesmice na engleskom. Potom je došla škola, a sve lekcije lako je savladavala.

Čim sam krenula sa engleskim jezikom, shvatila sam da je to za mene lako, kao da mi je maternji jezik. Malo mi u početku nije bilo logično što ne pišu kao što se izgovara, ali sam brzo shvatila i to - objašnjava Nikolija.

Čita uveliko knjige na engleskom, a pomaže i drugarima oko učenja ovog jezika. Nastavnica kaže da u njenom odeljenju ima puno talentovane dece, ali da mnogima nedostaje ono ključno - rad i vežba.

Nikolija kaže da želi da nauči grčki, a plan joj je, za sada, da postane nastavnica engleskog jezika.

Čestitke stižu Nikoliji i njenoj nastavnici sa svih strana, ali ono što još uvek nije stiglo, jeste novac za putovanje autobusom koje su same platile do Italije i nazad. Pisali su Gradu, kažu odbijeni su jer takmičenje nije u kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete. Odgovor iz Opštine Crveni Krst još uvek čekaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaplanjac

    15:58 // 12. 10. 2024.

    Ajde sad da vidimo dal ce se naš gradonacelnik seti da ovom detetu i njenoj nastavnici da neki prigodan poklon kao mali znak pažnje i podrške.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Pronađite nas na: