Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 9. 8. 2024.

| Društvo

143 godine od osnivanja vranjske gimnazije "Bora Stanković"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Gimnazija Bora Stankovic Vranje foto i.m.
Gimnazija je osnovana 3 godina od oslobođenja Vranja od Osmanlija; foto: I.M.

Osnovana 1881. godine, vranjska gimnazija "Bora Stanković" ove godine obeležava 143 godine postojanja i rada. Iako je kroz istoriju menjala zgrade i nazive, iz gimnazije kažu da su očuvali epitet jedne od najznačajnijih obrazovnih institucija u Vranju.

Gimnazija je svoj rad započela u Deliver-begovim konacima, poznatim kao Pašini konaci, gde je funkcionisala gotovo pola veka. Nakon Prvog svetskog rata, zbog porasta broja učenika i neadekvatnih uslova, pokrenuta je inicijativa za izgradnju namenske školske zgrade.

Izgradnja nove zgrade započeta je 1931. godine, a učenici su prvi put seli u nove klupe u septembru 1933. godine.

Sama zgrada Gimnazije predstavlja jednu od arhitektonski najlepših gimnazija u Srbiji. Jedno od obeležja koje je izdvaja od drugih gimnazija su i sedam poprsja velikana: Vuka Stefanovića Karadžića, Borisava Stankovića, Ivana Gundulića, Svetog Save, Ivana Mažuranića, Franca Prešerna i Petra Petrovića Njegoša, koja se nalaze na fasadi, na drugom spratu iznad ulaza, ispod kojih učenici Gimnazije svakog dana prolaze pri ulasku u školu - kažu iz gimnazije.

Gimnazija je 1959. godine dobila današnji naziv, "Bora Stanković", ali je među Vranjancima ostala poznata kao "Vranjska gimnazija". Tokom svoje duge istorije, škola je iznedrila mnoge značajne ličnosti poput Bore Stankovića, Jaše Prodanovića i Radoja Domanovića, čiji su životi i dela ostavili veliki trag u srpskoj istoriji.

Najlepši opis Gimnazije dao je Boško Babović u svom sećanju: „Gimnazijsko zdanje, u toj i takvoj sredini, sasvim se izdvajalo. Na uvišici, visoka i lepa, skoro naslonjena na gradski park, s velikim i neozelenjenim prostorom ispred sebe, na kome su se nalazili samo temelji još pre rata započetog Doma kulture – Gimnazija se videla sa svih strana. Usamljena i prostrana, kao da je dominirala celim gradom.ˮ - navode iz škole.

Među znamenitim Vranjancima koji su pohađali ovu školu, iz gimnazije “Bora Stanković” nabrajuju Boru Stankovića, Jašu Prodanovića, Đorđa Tasića, Ljubu Davidovića, Kostu Todorovića, Miroljuba Kićića, Svetu Simića, Radoja Domanovića, koji su, kako navode, samo neki od onih koji su ostavili veliki trag u istoriji Vranja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Небојша

    16:54 // 9. 8. 2024.

    Pise se France Prešeren a ne Prešern.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da je SPS opozicija?

Neki vic Čitalac

Tekst: Opozicione klupe blački socijalisti zamenili za gradske fotelje

Pronađite nas na: