Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 9. 7. 2024.

| Društvo

Aktivistkinje na jugu niko ne štiti od pretnji, traže pravnu zaštitu

Autor:Branka FilipovićIzvor:Južne vesti
Niš centar
Aktivistkinje sa juga se žale; foto: Davorin Dinić

Za aktivistkinje sa juga Srbije, kako kažu, nema efikasne pravne zaštite, koja bi ih zaštitila od bahatih lokalnih moćnika i lidera partijskih i fiktivnih organizacija. Navode da su pretnjama izloženi i članovi njihovih porodica, a u strahu su i za svoju imovinu.

Mreža Žene Protiv Nasilja i druge organizacije civilnog društva, progovorile su o nezavidnom položaju svojih članica u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sektoru za saradnju sa civilnim društvom i Savetu za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Reč je o organizacijama sa višedecenijskim iskustvom rada na pružanju specijalizovane podrške ženama sa iskustvom muškog nasilja i njihovoj deci, i organizacijama koje sprovođenjem različitih aktivnosti promovišu prava žena i rodnu ravnopravnost. Članice ovih organizacija prolaze kroz kontinuiranu, višegodišnju marginalizaciju, omalovažavanje, isključivanje, iscrpljivanje, preti se njihovoj fizičkoj i psihičkoj bezbednosti i/ili se protiv njih podnose bezrazložne krivične prijave - navode aktivistkinje u otvorenom pismu.

Borci za ženska prava u pismu tvrde da u Akcionom planu Ministarstva za ljudska i manjinska prava nema ni reči o poboljšanju njihovog položaja.

Glavni razlog za takvo stanje je odluka ovih organizacija da ne ćute o netransparentnom odlučivanju i finansiranju, sukobu interesa i korupciji u dodeli javnih sredstava fiktivnim i partijskim organizacijama - pojašnjavaju u otvorenom pismu.

Iste slučajeve su aktivistkinje za ženska prava ranije prijavljivale nadležnim organima, ali nisu primenjene nikakve mere zaštite.

Odlučile smo da Ministarstvo i javnost detaljnije obavestimo o događajima i zatražimo: punu zaštitu psihičkog i fizičkog integriteta svih članica i članova organizacija, besplatnu pravnu zaštitu za sve članice i članove organizacija, odgovoran i transparentan proces odlučivanja komisija prilikom predloga projekata, transparentno finansiranje projekata, kao i transparentne informacije o realizovanim aktivnostima i projektima organizacija kojima su sredstva dodeljena - objasnile su koordinatorke Mreže Žene protiv nasilja.

Aktivistkinje veruju da je glavni korak u rešavanju njihovog problema organizovanje sastanka u naredna tri meseca sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Sektorom za saradnju sa civilnim društvom i Savetom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Sastanku bi prisustvovala udruženja građana i predstavnici lokanih organizacija, javnih organa i ustanova iz Leskovca i Niša, čije bi članice govorile o svom položaju i bezbednosti.

Kompletno pismo možete pročitati na dnu tekstu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Otvoreno pismo (preuzmi) - 21.45 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Па проваљене сте!

    12:18 // 9. 7. 2024.

    Нико вас феминисткиње не дира, него вас људи, једноставно, игноришу, јер нисте занимљиве!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Najbolje je da sačekamo još 20. godina pa da ove najnovije modele kupimo tada.

Smuk II Čitalac

Tekst: Početkom oktobra jubilarni Sajam automobila u Nišu

Pronađite nas na: