Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 4. 8. 2024.

| Društvo

Amerikanci o Šabanu Bajramoviću - Od siromaha do kralja romske muzike, njegov uticaj ne poznaje granice

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Šaban Bajramović
U toku izložba u Nju Orleansu; foto: Nebojša Saitović, privatna arhiva

Rođen na ulicama Niša u Srbiji, Šabanov put pun teškoća do međunarodnog priznanja nije ništa drugo do inspirativno - tako počinje priču o Šabanu Bajramoviću muzej džeza u američkom Nju Orleansu, gde je u toku izložba posvećena “kralju romske muzike”.

Najprestižniji svetskom džez muzej izložbu posvećenu Šabanu Bajramoviću simbolično je nazvao “Od siromaha do kralja romske muzike”.

Rođen na ulicama Niša u Srbiji, Šabanov put pun teškoća do međunarodnog priznanja nije ništa drugo do inspirativno. Zatvoren u mladosti, pronašao je utehu u melodijama džeza, bluza i flamenka, transformišući svoj život snagom muzike - kažu iz muzeja o Šabanu.

Njegove ploče, kasete, lični predmeti, fotografije sa nastupa, časopisi o njemu izloženi su u muzeju u Nju Orleansu, a posetioci preko QR kodova mogu i da preslušaju njegove pesme.

Doživite dirljive zvuke Šabanovih kultnih pesama, uključujući njegovu čuvenu Đelem, đelem, koja je postala simbol romskog naroda širom sveta. Od nastupa za svetske lidere do saradnje sa velikanima džeza, njegov uticaj ne poznaje granice - navode iz muzeja.

O Šabanu Bajramoviću su njegovi saradnici govorili da je on bio čovek iz naroda, čiju su emociju i patnju osećali i ljudi koji nisu razumeli o čemu peva, te da je celu karijeru posvetio ljudima sličnim sebi.

Na Golom otoku, dok je izdržavao zatvorsku kaznu, počeo je ozbiljnije da shvata muziku i otkriva svoj talenat, kasnije je počeo da puni koncertne hale, ali je voleo da peva i na svadbama i vašarima.

Mnogo puta je nagrađivan, narod ga smatra “kraljem romske muzike”, a oprobao se i u glumi.

Izložba u Nju Orleansu je rezultat petogodišnjih dogovora predstavnika Nišvila i džez muzeja u Nju Orleansu, otvorena je 13. juna i traje 6 meseci. Svoj doprinos izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac koja je dala vizuelni identitet izložbi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bund pro orijente

    15:44 // 4. 8. 2024.

    Nemate drugu sliku nego ovu sa jul ovcem deskom

  • LJ

    14:52 // 4. 8. 2024.

    Sto ne pricate i o drugoj strani medalje?
    Nije se skolovao, opjao se, kockao se, pusio je, sve sto zaradi potrosi za jedn do dva dana, kafane nisu mogle bez njegovog bivstvovanja, nije postovao svoju porodicu,.....
    Imao je i druge poroke. Jedino sto mu BOG, dao da ima dobar sluh i dobar glas.
    Zasto njegova okolina nema ni 1/10 postovanja koje mu ukazuju "belosvetske velicine"?

  • Predrag Cvetanović

    12:04 // 4. 8. 2024.

    Veličanstveni Bajramović nije dostojno ispoštovan u Nišu i da nije Nišwila verovatno ne bi bilo ni ove izložbe.
    Bajramovićevo ime zaslužuje da Niš
    svake godine organizuje festival romske muzike međunarodnog karaktera,Bajramović na čast ,sebi na turističku korist i afirmaciju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na kraj će sa skelu tu da prelazimo.

Miljan Ž. Veselinović čitalac

Tekst: Počela rekonstrukcija rekonstruisanog tvrđavskog mosta u Nišu

Pronađite nas na: