Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 15. 10. 2024.

| Društvo

Apoteci u Prokuplju posle 117 godina preti iseljenje iz centra

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
apoteka lokal
Vrata apoteke danas zatvorena za pacijente; Foto: Lj. M.

Javni izvršitelj iz Niša Miljan Trajković ušao je u prostorije lokala u centru Prokuplja gde je urađen popis i, kako nam je potvrdio, sadašnji korisnik prostora apoteka “Fily Farm” je prinudno iseljena. U “Fily Farm”, koja je koncesiono preuzela delatnost Gradske apoteke i koristi lokal, kažu da će ponovo raditi bar još 15 dana, koliko su novi vlasnici lokala “Kvalitet gradnja” iz Beograda ostavili mogućnost za dogovor oko zakupa ili će lokal u u kome je 117 godina bila apoteka uskoro promeniti namenu.

Prema saznanjima Južnih vesti, koncesionar "Filly Farm" će, u slučaju da se dogovore o zakupu, tražiti od Grada da im iz budžeta svih građana refundira troškove jer je lokalna vlast bila u obavezi da, nakon što su prodali lokal koji su ranije koncesiono izdali, u katastar upišu zabeležbu o koncesiji, što oni to nisu uradili. apoteka lokal Lokal apoteke prodat beogradskoj firmi; Foto: Lj. M.

Mi radimo popis i sa novim vlasnikom “Kvalitet gradnjom” pokušavamo da napravimo dogovor o zakupu. Dat nam je rok od nekih 15 dana da pokušamo da nađemo rešenje i da se dogovorimo, u suprotnom moraćemo da napustimo lokal. Do okončanja dogovora mi ćemo nastaviti da radimo, ali nadamo se da ćemo se dogovoriti jer su nam izašli u susret da nastavimo da radimo do tada. Kako Grad nije ispunio svoje obaveze, troškove zakupa ispostavićemo Gradu jer je njihova obaveza bila da upišu koncesiju u katastar i nije naša greška - kaže Dušan Nedeljković, vlasnik “Fily farma”.

Koncesionar koji “ni kriv ni dužan” sada ima problem sa poslovanjem iako je izmirio svoje obaveze prema Gradu, kaže da će pokušati da dođe do rešenja pre svega u interesu građana koji duže od jednog veka koriste farmaceutske usluge u tom lokalu. apoteka lokal Posetioci tokom dana uzalud pokušavali da kupše lek; foto: Lj. M.

Iako je nakon odluke o prodaji lokala bilo pritiska javnosti da se odustane od toga, vlast u Prokuplju predvođena SNS-om je prostor u centru grada od 430 kvadrata koji je ranije izdala koncesiono, prodala za 32 miliona dinara firmi “Tartarino”, tada osnovanoj pre godinu dana sa kapitalom od 100 dinara sa sedištem na Paliluli u Beogradu, u vlasništvu Italijana Sandra Tartarija, a čiji je direktor Milan Svrdlin.

Međutim, samo nekoliko meseci kasnije lokal je preprodat na javnoj aukciji po rešenju izvršitelja Miljana Trajkovića iz Niša, a na osnovu presude Privrednog suda u Nišu za 38.558.800 dinara, oko 6,5 miliona više od kupovne cene u septembru 2023. godine.

Pre javne aukcije ovlašćeni procenitelj je procenio vrednost celokupne nekretnine na 55.084.000 dinara ili 470.000 evra, što je za skoro 200.000 evra više od procene koju je nekoliko meseci ranije njegov kolega izvršio kada je Grad prodavao istu imovinu, a lokal je preprodat po početnoj ceni koja je umanjena za 30% od one koju je utvrdio veštak u toku izvršenja, odnosno za 38.558.800 dinara.


Lokal koncesiono izdat na 15 godina, pa prodat

U vreme dok je radila, Gradska apoteka u Prokuplju važila za jednu od najuspešnijih apotekarskih ustanova u Srbiji, ali je država izmenom zakona stavila u neravnopravan položaj državne u odnosu na privatne apoteke, pre svega zbog centralizovanih javnih nabavki.

Time je poslovanje bilo otežano, a da bi se predupredilo da ta ustanova postane ozbiljan gubitaš odlučeno je tokom 2020. godine da se izda privatnom koncesionaru, koji je uspešno nastavio poslovanje i još više apotekarske usluge učinio dostupnijim građanima. apoteka lokal Apoteka Prokuplje od sutra nastavlja da radi; Foto: Lj. M.

Ispostavilo se da je to bila jedna od boljih odluka ove vlasti jer je koncesionar firma sa ugledom koja ima u svom sastavu preko 100 apoteka širom Srbije i sa prometom od preko 2,7 milijardi dinara na godišnjem nivou, a koja je nastavila ozbiljno da obavlja preuzetu delatnost.

Međutim, Grad nakon samo dve godine od koncesije prodaje lokal u centru Prokuplja i namerno ili svojim neznanjem dovodi sebe u nezavidan položaj, jer kako nisu ispunili zakonsku obavezu i upisali koncesiju u katastar, građani će sada iz budžeta najverovatnije da plaćaju mesečnu zakupninu tog lokala od trećeg lica, a po ceni koja, s obzirom na atraktivnost lokacije i veličinu prostora, nimalo neće biti jeftina.

Kolika će tačno biti cena zakupa u slučaju dogovora "Fily farma" i "Kvalitet gradnje" znaće se za 15-ak dana.


Prokupačka apoteka na istom mestu 117 godina

Istorijski podaci o apotekarstvu u Topličkom okrugu datiraju sa kraja 19. veka, kada je prvu apoteku otvorio tadašnji apotekar Đorđe Brzaković, u centru varoši gde je sada hotel "Hameum". Ta apoteka, uz više promenjenih vlasnika, radi do završetka Drugog svetskog rata, kada je srušena, a na to mesto je izgrađen Dom društveno-političkih organizacija.

Mesto današnje gradske apoteke pod imenom "Sveti Jovan", a po krsnoj slavi Miloša Nikolića, tadašnjeg vlasnika, datira još od 01. novembra 1907. godine. arhiva apoteka Prva apoteka na sadašnjoj lokaciji otvorena 1907. godine; Foto: Apoteka Prokuplje

Nakon njegove rane smrti, upravljanje apotekom po oslobođenju 1918. godine nastavlja Miloševa supruga Angelina, a od 1933. godine i njihova dva sina.

Posle Drugog svetskog rata apoteka je nacionalizovana, više puta je menjala vlasnike samostalne, državne ustanove do dela u sastavu Zdravstvenog centra Toplice i kasnije 2006. godine, kada prelazi u nadležnost tada Opštine Prokuplje.

U narednom periodu otvaraju se apotekarske stanice po okolini 19. septembra 1949. godine u selu Velika Plana, 17. oktobra 1950. godine Apotekarska stanica u selu Žitni Potok, 16. februara 1956. godine Apotekarska stanica u selu Pukovcu.

Aktom Republike Srbije apoteka se izdvaja iz sastava Zdravstvenog centra Toplica 1. oktobra 1998.godine i dobija naziv Apotekarska ustanova Prokuplje, a osnivač je Republika Srbija.

Tu ustanovu 2006.godine preuzima Skupština opštine kao osnivač i menja naziv u "Apoteka Prokuplje" do 2020. godine, kada je koncesiono izdaju.

I pored toga što je više pita menjala vlasničku strukturu, pravne i osnivačke akte, prokupačka apoteka je do danas na istom mestu i to je jedna od najstarijih ustanova u Gradu koja nije menjala svoju delatnost i lokaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne vozi onaj sa vozačkom dozvolom, nego uporan!

Bumbar Čitalac

Tekst: 53-godišnjak opet uhvaćen bez vozačke dozvole - oduzeli mu i drugi auto

Pronađite nas na: