Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 3. 8. 2024.

| Društvo

Bitka za Vlasinu: U Crnoj Travi rađena istraživanja, da li će 2028. biti godina početka rudarenja?

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
crna trava
Ponavljaju da je Crna Trava markirana je kao zona potencijalnog rudnika; foto: M. J.

Na planini Čemernik kod Crne Trave rađena su geološka istraživanja bakra, zlata, olova i cinka, tvdre iz Udruženja “Bitka za Vlasinu”, a da li je otkriveno neko nalazište i da li će 2028. godina biti godina početka rudarenja u tom kraju, pitali su Ministarstvo rudarstva i energetike.

Rešenje kojim Ministarstvo odobrava izvođenje primenjenih geoloških istraživanja bakra, zlata, srebra, olova, cinka i prateće asocijacije elemenata na širem području Brod kod Crne Trave, firmi Golden Age Resourses iz Beograda, objavili su iz “Bitke za Vlasinu”.

Napominjemo da je ime firme koja se bavi promenjeno. Nekad se zvala Golden Age Resourses a sad se zove Electrum Discoveryn d.o.o. i pripada stoprocentmo kanadskoj firmi Balkan Metals Corp - navode iz “Bitke za Vlasinu”.

Prema tim dokumentima, toj firmi su istraživanja odobrena još 2021. godine.

Da li je na datom području pronađeno nalazište i da li je istina da će 2028. godina biti godina početka rudarenja? Kako se namerava vodosnabdevanje stanovništa u slivu reke Vlasine? Kako se namerava navodnjavanje moravskih sela koja žive od poljoprivrede? Kako će se rudnom rentom od 3 % pričinjena šteta nadoknaditi - pitaju iz “Bitke za Vlasinu”.

Pitanja o mogućem rudarenju u Crnoj Travi poslali su Ministarstvu rudarstva i energetike i novinari Južnih vesti i očekujemo odgovore.

Podsetimo, iz tog Udruženja su nedavno naveli da je prostornim planom Republike Srbije do 2035. godine Crna Trava markirana je kao zona potencijalnog rudnika i upozorili da to znači da će nestati čitavo područje Vlasina sa svim okolnim planinama i najkvalitetnijom vodom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:28 // 4. 8. 2024.

    Dok se vi raspravljate, drugovi i braca Toncev, vec trljaju ruke i prave "finansijsku konstrukciju". Ako bude, spremni su. A, priroda, lepote i mir, koj ga j...!

  • Maja

    16:03 // 4. 8. 2024.

    Porediti litijum sa vestackim jezerom je vrhunac radikalnog botovskog ludila.

  • Radikal Seselj 2022

    15:54 // 4. 8. 2024.

    Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da će u Srbiji, ukoliko postane premijer, biti iskopavani i litijum i bor, ali uz sve mere ekološke zaštite koje se primenjuju u Nemačkoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na kraj će sa skelu tu da prelazimo.

Miljan Ž. Veselinović čitalac

Tekst: Počela rekonstrukcija rekonstruisanog tvrđavskog mosta u Nišu

Pronađite nas na: