Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 18. 10. 2024.

| Društvo

Bjelogrlić, tuča u “Ambasadoru” i završna reč na suđenju: “Fale dva minuta snimka”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti, N1
bjelogrlic
Bjelogrlić: Od obične „kafanske tuče“ – inscenirani spektakl, da se diskredituje moj društveni angažman; foto: Vanja Keser

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić izneo je završnu reč na suđenju povodom napada iz 2021. godine na reditelja Predraga Gagu Antonijevića u niškom hotelu Ambasador, prenosi N1. On je rekao da je od obične “kafanske tuče” isceniran spektakl koji je trebalo da diskredituje njegovu karijeru, ali i još jednom pomenuo da od četiri sata sata kontinuiranog video materijala, nedostaju dva minuta kada je sukob nastao.

Tuča između Bjelogrlića i Antonijevića dogodila se u toku trajanja Filmskih susreta u Nišu 2021. godine u hotelu Ambasador u kome su glumci odsedali.

Bjelogrlić je tada priznao krivicu, nakon čega mu je ukinuto policijsko zadržavanje, a nakon prvog saslušanja izrazio je žaljenje zbog svog čina i zahvalio se niškom Tužilaštvu na profesionalnosti.

Tada je rekao da je odgovorio na provokokacije koje traju više od godinu dana, kao i da je branio svoju čast, ali naglasio da je to uradio na pogrešan način.

Istu rečenicu ponovio je i tokom davanja završene reči na suđenju u Beogradu i naveo da je sve od obične "kafanske tuče" preraslo u inscenirani spektakl, koji je trebalo da diskredituje njega, njegovu profesionalnu karijeru a, kako je rekao, ponajviše - njegov društveni angažman.

Posle tri godine i dva meseca medijske tiranije, u kojoj sam već prvog dana, od svih državnih medija, predstavnika vlasti pa i samog predsednika države, proglašen krivim, došao je trenutak da se o mojoj eventualnoj krivici izjasni, jedina merodavna institucija. Sud Republike Srbije. Ja sam čovek koji veruje u pravdu. I Božiju, i ljudsku. Što pravde manje ima, u njenu neophodnost, verujem više. Sa tom verom kročio sam u ovu sudnicu. Sa tom verom stojim i sada ovde - rekao je na sudu Bjelogrlić, a prenosi N1.

Smatra da se u obrnutoj situaciji ovaj postupak ne bi desio.

Iako od početka znam, kao što i svi u ovoj sudnici, a verovatno i u celoj Srbiji, od početka znaju, da je kojim slučajem bilo obrnuto, i da je Antonijević uradio meni isto ono što sam ja njemu uradio te noći u Nišu, ovakav sudski postupak se nikad ne bi desio. (Pitanje je da li bi bilo i prekršajnog postupka) - rekao je Dragan Bjelogrlić.


Fale 2 minuta

Navodeći da su od prvog dana suđenja bili suočeni sa nekompletnim video materijalom iz hotela Ambasador u Nišu, ponovio je da su falila dva minuta i da „nije dostavljen snimak sa jedne od četiri kamere“.

Interesantno je da su falila baš ona dva minuta kada je sukob započeo i kada mi je oštećeni prvi put dobacio. Zaista je teško poverovati da od četiri sata kontinuiranog video materijala, slučajno fale baš ta dva minuta. I to na obe kamere. Baš samo ta dva minuta. Ja sam ta dva minuta imao prilike da vidim u istražnom postupku u Nišu. Zašto i kako nedostaju ta dva minuta, nikada, niko nije objasnio. Na insistiranje mojih advokata da se dovedu profesionalni veštaci koji bi mogli da ukažu na to da je materijal „isečen“, odnosno izbačen iz celine, sud na žalost nije pristao. Snimak sa kamere četiri, sa koje se najbolje mogao videti sukob, priroda udaraca, kretanje i postupci aktera, nikada nije dostavljen, sa bizarnim objašnjenjem da materijal nije sačuvan - naveo je Bjelogrlić, a piše N1.

Uprkos svemu tome, kako je dodao, nastavio je da veruje da je pravda moguća i napomenuo da je u sudskom procesu učestvovao sa “velikim poštovanjem prema instituciji ovog suda”.

Poštovani sude, te noći u Nišu ja sam pogrešio. Branio sam svoju čast na pogrešan način. To sam već rekao u ovoj sudnici a i više puta javno. Pogrešio jesam, ali nasilnik nisam. Imam 61 godinu, javnost me poznaje više od 45 godina, i za sve te godine nisam uradio nikakav nasilnički postupak, niti sam u javnosti doživljavan kao čovek sklon nasilju, već upravo suprotno. Zaista je teško poverovati da u jednoj noći u svojoj 58 godini postanem nasilnik. U ovoj sudnici je za tri godine suđenja iznesen veliki broj dokaza i činjenica da je to upravo tako i da se cela ova stvar moga završiti za jednim šamarom, da oštećeni nije dohvatio čašu sa kojom je pokušao da me povredi a kasnije me napao i oborio na pod - rekao je u sudu Bjeloglić.

Pored svih anomalija, pritisaka i neuobičajenih stvari koje su pratile slučaj, kako je sam glumac i reditelj rekao, očekuje da će ipak doneti pravednu odluku, ali da će “živeti sa bilo kojom presudom koju donesu”.

Ovaj slučaj je od obične kafanske tuče prerastao u inscenirani spektakl, koji je trebalo da diskredituje mene, moju profesionalnu karijeru a ponajviše moj društveni angažman. Zato ova presuda neće biti samo presuda meni, već će poslati i poruku u kakvom društvu želimo da živimo. Jer kako kaže Ivo Andrić: Ako hoćeš da znaš kakva je neka država i njena uprava i kakvu budućnost ima, gledaj da saznaš koliko u toj zemlji ima čestitih i nevinih ljudi po zatvorima a koliko zlikovaca i prestupnika na slobodi. To će ti najbolje kazati - zaključio je Bjelogrlić.

Sa verom u pravdu, završavam svoju reč - rekao je Bjelogrlić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • рене

    19:03 // 18. 10. 2024.

    увек та два минута на Југу..и у Амбасадору и на наплатној у Дољевцу....изгледа да има неко специјално оделењце за 2 минута..

  • Zaplanjac

    17:48 // 18. 10. 2024.

    Zašto se ne sudi ovoj gospodi ovde u Nišu,. Ispada da smo mi provincija ili građani drugog reda. Pomenuta gospoda možda nema para za kartu do Niša.

  • Suza

    17:09 // 18. 10. 2024.

    Tako obrisaste i dva minuta na naplatnu rampu u Doljevcu kod SNS-a sve nešto fali kada je drugi u pitanju...

    • Televizor

      17:33 // 18. 10. 2024.

      Tada je cela zemlja trebala na ulice, ali trebala je i za Olivera, pa Cvijan, briselskog, ohridskog, vasingtonskog sporazuma...
      Jednostavno glup narod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da je SPS opozicija?

Neki vic Čitalac

Tekst: Opozicione klupe blački socijalisti zamenili za gradske fotelje

Pronađite nas na: