Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:05, 25. 7. 2024.

| Društvo

Brojne primedbe na plan za prugu Niš - Beograd zbog rušenja kuća, ukidanja stanica i prelaza - većina odbijena

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
šine
Mnogi se brinu zbog rušenja kuća; foto: V. K.

Veliki broj primedbi građana, mesnih zajednica i opština zbog rušenja kuća, ukidanja pružnih prelaza i stanica, deljenja naselja novom deonicom pruge i drugih problema koji će nastati izgradnjom nove trase pruge, pristigle su na Prostorni plan za prugu Beograd - Niš. Neke od njih su prihvaćene, dok je većina primedbi odbijena.

Nakon javnog uvida u Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd – Niš, koji je trajao u martu i aprilu, na njega su građani, ali i gradovi i opštine, podneli više od 160 primedbi.

Komisija je, kako se navodi u izveštaju o obavljenom uvidu, razmatrala svaku primedbu, a neke od njih su i prihvatili.

pruga Puno žalbi građana, mesnih zajednica i opština; foto: A. KostićTako je prihvaćen zahtev porodice Marinković iz sela Korman da se njihova kuća ne sruši. U svojoj primedbi oni navode da tu žive četiri generacije porodice, kao i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Neće se rušiti ni jedna kuća u Nozrini, već će biti predloženo novo tehničko rešenje nadvožnjaka kojim će se u potpunosti izbeći eksproprijacija.

I dok se nakon nekih zahteva odustalo od rušenja objekata zbog izgradnje pruge, nekima primedbe nisu prihvaćene. Jedna od njih je i ona porodice Džonić iz aleksinačkog sela Moravac.

Planom za izgradnju železnice predviđeno je rušenje mog objekta u kome živimo supruga i ja. Rušenjem objekta moja porodica i ja ostajemo bez doma, ali i bez poslovnog objekta, prodavnice. Prodavnica je jedina u ovom delu sela, koja posluje više od 30 godina i koja predstavlja naš porodični posao. Deo parcele koja mi ostaje neće imati mogućnost korišćenja odnosno biće neuslovna. Sa navedene parcele i iz navedenog objekta ne planiram da se iselim - piše u primedbi.

Međutim, Komisija je nije prihvatila.

Predstavnici opštine Aleksinac podneli su tokom javnog uvida primedbe na eksproprijaciju objekata u zoni stanice Aleksinac, pa je odrađeno drugačije rešenje.

Projektant je razmotrio druge tehničke mogućnosti u cilju redukovanja uticaja građevinske intervencije na broj objekata predviđenih za eksproprijaciju i izvršio korekciju tehnološke šeme stanice, na način da je redukovao kapacitete u samoj stanici, tako da novo tehničko rešenje ispunjava minimum tehnoloških zahteva koji je dobijen od akcionarskih društava „Srbija kargo a.d“ i „Srbija Voz a.d“. U skaldu sa tim, u Prostorni plan će biti uneti plansko rešenje sa redukovanim obuhvatom zemljišta javne namene potrebnog za novu stanicu Aleksinac u Žitkovcu - navode.

To znači da će brojne kuće i objekti u Moravcu i Žitkovcu, koje su privobitnim planom bile predviđene za eksproprijaciju, biti ipak izuzete od nje.


Zamerke zbog ukidanja pružnih prelaza

Pružni prelaz Vrtište Puno žalbi iz Vrtišta; foto: ČitalacNovom trasom pruge aleksinačko selo Gredetin će biti podeljeno, ističu iz ove Mesne zajednice, ali njihova primedba nije prihvaćena.

Sa druge strane iz sela Korman navode da bi, ako se ugasi pružni prelaz, kako je predviđeno planom, bilo bi ugroženo celo selo.

Gašenje pomenutog prelaza ugrozilo bi egzistenciju celog dela sela koji se nalazi sa druge strane pruge, jer bi deo Kormana bio fizički odsečen od sela i da bi došli do donjeg dela sela (do prodavnice, škole, pošte, ambulante) građani bi morali da prelaze preko susednog sela, Trnjana, gde bi, morali da pređu oko 5 km u jednom smeru. Takođe, veliki problem za većinu stanovnika gornjeg, pomenutog dela sela je i taj što se pretežno bave poljoprivredom, pa će i to izazvati dodatne finansijske troškove za meštane. Zbog toga, kao predsednik MZ Korman, tražim da pomenuti prolaz, u vidu nadvožnjaka ili podvožnjaka, ostane selu - piše u primedbi.

Ona je delimično prihvaćena i biće planiran podhodnik.

I u selu Gornji Ljubeš je predviđeno ukidanje pružnog prelaza, a za meštane sela koji žive "preko" pruge, ostavljen je put koji vodi ka selu Srezovac za koje je planiran podvožnjak.

Da bi deca koja žive u Gornjem Ljubešu išla u školu, meštani prelazili radi čekanja prevoza- taksi prevoza, autobusa, radi obrade zemljišta, poseta u komšiluku i ostalo, moraju da prelaze umesto dosadašnjih 10 do 20 metara, po 4 kilometara i nazad preko daljeg sela, što je nepraktično - ističe se u primedbi.

Iz Komisije su prihvatili da se u ovom selu "tehničkom dokumentacijom definiše podhodnik za bicikliste i pešake koji će omogućiti komunikaciju koja je prekinuta izgradnjom pruge".

Zamerka je i žitelja Prćilovice zbog gašenja pružnog prelaza.

Osnovna škola i vrtić se nalaze preko puta sadašnjeg pružnog prelaza. Njegovim ukidanjem deca bi morala da koriste prelaz u Žitkovcu, a zatim da se vraćaju nazad u Prćilovicu, to je nekih 2 do 3 km u jednom pravcu. Sa druge strane pruge je seosko groblje do kog će dolazak biti otežan. Kao rešenje predlaže se izgradnja pothodnika ili pasarele - navodi se u primedbi.

I ona je prihvaćena, pa će biti planiran podhodnik.

Žalili su se i iz Mezgraje što neće biti prelaza za vozila, ali im primedba nije prihvaćena.

Molimo vas da nam obezbedite prolaz za putnička vozila kao i do sada koji već postoji, a gde ste vi planirali da bude podhodnik za pešake. Naše selo je podeljeno prugom tako da, ako bude samo prolaza za pešake meštani gornjeg dela sela nisu više u mogućnosti da nesmetano obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti i to: da autobus odvozi đake do škole; da se obavljaju poljoprivredni radovi jer se većina parcela nalazi u donjem delu sela kao i gornjem - napisali su meštani Mezgraje.


Nezadovoljstvo zbog ukidanje stanica

Pružni prelaz u Vrtištu je nebezbedan foto: čitalacUputili su primedbu građani mesnih zajednica sela Grejač, Veliki Drenovac, Dašnica jer se ukida stanica u mesto Grejač, nezadovoljni su i žitelji Tešice i Trnjana što neće imati stajalište za vozove, kao i meštani Donjeg Ljubeša.

Da li je projektni tim konsultovao lokalnu samoupravu i informisao se o značaju pojedinih stajališta, prilikom izrade nacrta? U većini zemalja Evrope je praksa da svako naseljeno mesto kroz koje prolazi pruga ima svoje stajalište. Zbog čega to nije u ovom slučaju, jer se već zna da sela u našoj opštini nemaju ni autobuski prevoz, pa bi povećanje broja vozova na relaciji Beograd - Aleksinac - Niš značio ovdašnjim meštanima? - pitaju građani.

Međutim, sve ove primedbe Komisija nije prihvatila. Navode da se plan radi tako da bi prugom vozovi mogli da se kreću do 200 km/h. Kažu da je rešenje takvo da se nekoliko stanica objedine u jednom.

Sve ovo je uslovilo potrebu da se broj službenih mesta optimizira i da se tokovi putnika objedine u manji broj službenih mesta, a transport putnika obavlja sistemom PARK & RIDE, odnosno da se drugim prevoznim sredstvima stanovništvo doveze do najbližeg službenog mesta koje je obično udaljeno 3 – 6 km (do 8 min autobusom). Stanice Grejač i Tešica su, iz sličnih razloga koji je već naveden u delu odgovora za stajalište Trnjane, objedinjeni u jedno službeno mesto. Naime, položaj stanice Grejač i stajališta Tešica je takvo da pruga nije mogla da zadovolji zahteve u pogledu geometrije za postizanje potrebne brzine vozova velikih brzina, kao i potrebne dužine koloseka za smeštaj budućih teretnih vozova. Zbog toga je planirano da se izvrši objedinjavanje tokova putnika u jedno službeno mesto koje je locirano bliže naselju Tešica. Rastojanje od naselja Grejač do predviđene stanice Tešica je oko 3 km (5 minuta prevozom), a od Velikog Drenovca do Tešice je oko 4,5 km (oko 6,5 minuta prevozom) - navodi se u obrazloženju.

Sličan odgovor je i za druga stajališta. Kažu da su tokovi putnika u stajalištu Donji Lubeš vrlo mali i iznose do 15 putnika na dan, a da je predviđeno da oni koriste stanicu Korman koja je na oko 4,5 kilometara udaljena.

Podsetimo, u novom prostornom planu stoji se da će se rekonstrukcija raditi na tri deonice, kao i da će biti ukinuta i stajalište, među kojima su ona u Vrtištu, Mezgraji, Supovcu, Nozrini, Trnjanima i Grejaču. Navodi se i da će biti 9 pari lokalnih vozova dnevno na relaciji Jagodina – Niš i 17 vozova dnevno između Niša i Aleksinca.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj o obavljenom javnom uvidu (preuzmi) - 2,325.85 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milorad

    10:43 // 26. 7. 2024.

    @arsa. Potpisujem.
    Ali, pitam vas, gde živite, i u kakvom OKRUŽENJU živite.

  • Pera

    23:18 // 25. 7. 2024.

    Najbolje je da se ništa ne gradi a i ovo postojeće da se sruši, ovaj narod i nije za bolje osim za planinu.

  • Jole

    19:20 // 25. 7. 2024.

    Donji Ljubiš gde je to...

    • Боче из Рутевац

      20:50 // 25. 7. 2024.

      То је испод Горњи Љубеш!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: