Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 22. 8. 2024.

| Društvo

Caričin grad dobio status kulturnog dobra od izuzetnog značaja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
caricin grad
Od sada zaštićen zakonom; foto: B. A.

Odlukom Vlade Srbije, arheološki lokalitet Caričin grad kod Lebana dobio je status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, pa će taj ranovizantijski grad od sada biti zaštićen Zakonom o kulturnim dobrima.

Vlada je odluku donela na današnjoj sednici, a osim Caričinog grada, status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja dobili su i manastiri Manasija i Arilje, mađarsko groblje Dvorina u selu Banja i nalazište Mora Vagei kod Negotina.

Caričin grad se nalazi 30 kilometara od Leskovca, u dolini između Jablanice i Puste reke. Kako navode iz leskovačkog Narodnog muzeja, najveći broj istraživača smatra da je to zadužbina Justinijana Prvog.

Opasan je bedemima sa kulama, a na jugu i vodenim rovom. Čine ga tri arhitektonske celine, a na najuzvišenijem delu je Akropolj, koji je bio u službi arhiepiskopije, navode iz Muzeja.

Sastoji se od gornjeg i donjeg grada i urbanistički je planiran. Arheološka iskopavanja na tom lokalitetu počela su 1912. godine i traju i danas.

Do sada su je otkriveno osam bazilika, četiri prstena bedema, brojni javni objekti, terme, centralni tgr, ulice, akvadukt, vodeni toranj, velika cisterna, brana sa jezerom i zanatske peći. Nađeno je i dosta predmeta, ali i kostiju.

Caričin grad je podignut tridesetih godina šestog veka i “živeo” je svega oko 80 godina.

Tim srpskih i francuskih arheologa našao je ove godine srednjovekovne celine koje dokazuju da je Stefan Nemanja preuzeo ove prostore od Vizantije i zasnovao srpsku Dubočicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    18:48 // 22. 8. 2024.

    A to nešto kao u ovoj Srbiji znači???

    • Sneki

      20:35 // 23. 8. 2024.

      Trebalo bi da znači i da donosi pare od turizma. Naš narod ne vidi dalje od plota svog dvorišta i nezna koje blago ima.

  • Гага

    16:13 // 22. 8. 2024.

    ...требало је,одавно...али,"боље икад,него никад"...ту је рођен Јустинијан,уз Константина и Галерија,један од највећих римско-визант. царева,југоист,С

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: