Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 3. 10. 2024.

| Društvo

Da bi se omogućile građanske inicijative i lokalni referendum u Nišu, odbornik traži promenu Statuta

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
ljuba
Šta bi bilo da je bio lokalni referendum oko pitanja niškog aerodroma, pita Kostić; foto: V. M.

Kako bi Nišlije mogle da pokrenu građansku inicijativu ili bi mogao da se raspiše lokalni referendum oko važnih tema u budućnosti, što sve omogućavaju zakoni, odbornik grupe "Biramo Niš" Ljuba Kostić podneo je inicijativu da se formira radno telo Skupštine Grada Niša koje bi pripremilo izmene Statuta grada u delu koji se odnosi na direktno učešće građana u procese donošenja odluka.

Kostić je ovu odborničku inicijativu predao Skupštini Grada, a nada se da će se naći na dnevnom redu na narednoj sednici. Kaže da je neophodno da se Statut usaglasi sa Zakonom o referendumu i narodnoj inciijativi i sa Uredbom o elektronskoj narodnoj inicijativi.

Ističe da bi na taj način građani bili uključeni u procese odlučivanja.

Iako smo izabrani od strane građana, nismo ni po čemu bolji ni pametniji od njih, već imamo svoje obaveze i zadatke koje treba da ostvarujemo u njihovom, tj. opštem interesu. Građanima u tom smislu treba konačno omogućiti da svoja prava ostvaruju u vidu narodnih inicijativa i referenduma, a pogotovu na lokalnom nivou gde su takve ustavom predviđene metode i načini ostvarivanja suverenosti itekako poželjne i smislene - objašnjava Kostić.

Apeluje na sve odbornike "da trezveno, ali i vizionarski odgovorno prihvate ovu inicijativu i da kroz prilagođavanje i promene Statuta konačno omogućimo građanima direktno učešće i podelu odgovornosti po suštinski bitnim pitanjima koja nas u budućnosti očekuju".

Da je recimo raspisan lokalni referendum kada se aerodrom otuđivao verujem da bi klima u društvu bila znatno drugačija. Ovako odgovornost nije podeljena i mudro je da se građani više uključe - ističe Kostić.

Koliko se do sada na nivou grada vodilo računa o uključivanju građana, napominje Kostić, govori podatak da je jedini Savet za građanske inicijative formiran 2013. godine, da javnost nije imala prilike da se upozna sa njegovim radom i rezultatima i da je isti razrešen 2016. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mašinac

    20:19 // 3. 10. 2024.

    Konačno neki predlog pomoću kog će se čuti volja i potrebe građana. Vreme je za promene!

  • Ww

    20:19 // 3. 10. 2024.

    Slažem se u potpunosti.

  • Miki

    16:23 // 3. 10. 2024.

    Dobra inicijativa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Pa javili su lepo na tv da će da se izliva Dunav... samo niko ne 'aje od gradski oci.

Miljan Ž. Veselinović čitalac

Tekst: I drugi dan zbog poplave na Bulevaru Nemanjića nema vode

Pronađite nas na: