Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 23. 9. 2024.

| Društvo

"Devašarizacija" grada - Bošković predlaže uklanjanje aparata na žetone iz centra Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
igračke centar niš
Odlaze li iz centra?; Foto: Tamara Radovanović

Automati sa “kandžama” za hvatanje igračaka i različiti aparati za decu na žetone mogli bi od početka naredne godine da budu uklonjeni iz centra Niša, najavljuje većnik Opštine Medijana Miloš Bošković. Kaže da je prethodno Opštinsko veće zvanično zabranilo njihovo postavljanje, ali da je bez obzira na to izdavalo dozvole i tako kršilo sopstvenu odluku.

Sve je više aparata sa “hvataljkama” za igračke u Nišu, a u samom centru grada nalaze se i različiti aparati za decu poput automobila i konjića na žetone.

Za Boškovića su automati sa igračkama sporni jer su, kako kaže, “ulaz u kockanje”.

Što se mene tiče, crvena linija su vozila za decu i “kandže” za hvatanje igračaka. Nije im tu mesto. Te kandže su ulaz u kockanje i kladionice. Decu tako odmalena učimo kockanju i tome da će dobiti nešto malo ako budu imali sreće i ako budu pokušali dovoljno puta. Ne znam kad je uvedena ta praksa da je normalno da po gradu na 200-300 metara imate aparate sa igračkama - navodi većnik Bošković.

Sporni su takvi aparati, smatra on, i zbog velike mreže kablova koju prave, ali i zato što ruže grad.

Treba odvojiti neki poseban prostor, postaviti sve te aparate i reći da je to vašar. Neka tu stoji 365 dana godišnje. Ali, to nije poenta. Poenta je da vas dete, dok šetate gradom, povuče za ruku i traži da izvlači igračku, na primer. Ne znam ni da li neko plaća porez, kako je i da li je to uređeno jer nema fiskalnih računa - kaže Bošković.

Da li bi ukidanje podrazumevalo i aparate za kokice - još nije odlučeno. Bošković tvrdi da su odlukom prethodnog Opštinskog veća iz decembra prošle godine i oni obuhvaćeni.

Postoji odluka prethodnog Veća prema kojoj je zabranjeno da se to sve postavlja u Obrenovićevoj jer ruži centralno gradsko jezgro. To je odluka iz decembra 2023. Vidimo da je na terenu situacija drugačija skroz. Ispada da je Veće donelo odluku, pa počelo da ide direktno protiv nje. Za postavljanje svakog tog objekta Veće ima diskreciono pravo da to prihvati ili ne. Glasa se u vezi sa tim. Izgleda da su oni, bez obzira na svoju odluku, sve to prihvatili - navodi on.

Prepreka u “devašarizaciji” je, dodaje, to što Opštine Medijana ima prihode od takvih zakupa. Ipak, veruje da će to nadoknaditi određene uštede novog rukovodstva.

Zakupi važe do kraja ove godine, pa je ideja da se novi zahtevi za postavljanje aparata odbace i da ih u Obrenovićevoj ne bude od januara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    09:24 // 26. 9. 2024.

    Uklonite i bilborde iz centra grada. Jednako smetaju, a ničemu ne služe.

  • Nn

    10:54 // 25. 9. 2024.

    Imam problem samo sa kandžama. Sve ostalo mi je ok i razonoda za decu. Možda su nečija razmaženija, pa imaju problem, ali nama je to skroz ok i stvar dogovora, osim kockarskog dela.

  • LJuba kockar

    09:22 // 25. 9. 2024.

    U pitanju su igračke za decu u koje se ubacuju pare pa onda hvataljkom hop izvučeš nagradu, i tako svaki dvadeseti put. Nebitno na koliko je podešen aparat da daje al na neku decu utiče isto kao poker aparat na malo stariju decu, pojedinu takođe. Dobre su to mašine otkrivaju koja su deca sklonija zavisnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: