Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 6. 11. 2015.

| Društvo

Devojci koju maltretira momak pomogao tek svaki peti prolaznik

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti

Eksperiment: Da li biste pomogli devojci?

Eksperiment mladih Nišlija, koji su “namestili” scenu u kojoj na nišavskom keju mladić napada devojku, pokazao je da su mnogi ravnodušni na nasilje jer je od 31 prolaznika samo njih 6 prišlo da joj pomogne.

Na videu koji je pre tri dana snimio tim organizacije “Brateuu” zabeležene su navodne scene nasilja i Nišlije koje uglavnom, kada vide da momak napada devojku, okreću glavu ili prolaze bez reakcije.

U početku sam lično ja bio uplašen da neko neće previše burno reagovati i da će nasrnuti na mene pre nego što budem uspeo da im objasnim šta se u stvari dešava. Međutim, odmah na početku snimanja sam uvideo da takve opasnosti neće biti - kaže Filip Milojković koji se našao u ulozi navodnog nasilnika.

Snimanje je trajalo nekoliko sati, a da su deo eksperimenta saznali su samo oni koji su prišli da pomognu.

Članovi autorskog tima kažu da je ovaj društveni eksperiment “samo pokušaj da se skrene pažnja ljudima u Nišu i Srbiji na to koliko je nasilje predaleko otišlo”.

Izašli smo na ulicu da snimimo ovo ne sluteći da će rezultati biti toliko poražavajući za naše društvo - kažu iz ove organizacije.

Objašnjavaju da su na ideju za snimanje ovog eksperimenta došli kada su slučajno naišli na poražavajuću statistiku o tome koliko žena u svetu, pre svega u Srbiji i Nišu, trpi nasilje.

Osetili smo se pozvanima da učinimo ovako nešto i pokušamo da nateramo društvo da se zamisli u kom se pravcu razvija - objašnjavaju ove mlade Nišlije.

Tim koji je zaslužan za ovaj video čine 21-godišnjaci Predrag Radovanović, Mladen Aćimović, Filip Milojković, 20-godišnji Petar Nešić, kao i Miljana Veličković.

Kako najavljuju, njihova organizacija “Brateuu” bavi se snimanjem kratkih filmova i društvenih eksperimenata. Cilj pojedinih videa biće, kažu, isključivo zabava, dok ce većina imati cilj da prikaže društvo kakvo ono zapravo jeste.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Djordjevic

    15:58 // 10. 11. 2015.

    Što je najgore, ja bih uskočila, bez razmišljanja da li će nešto da se desi ili ne, jer meni nikada niko nije pritekao u pomoć. Momak je srećan što se nisam tada tamo zatekla

  • M

    15:13 // 10. 11. 2015.

    U nekom realnom vremenu, ispred mog nosa se dogadjalo dva puta. Oba puta su ljudi odmah pokusali da sprece i bili napadnuti i od te zene koja je tucena. Ne kazem da su svi slucajevi isti, ali da dodam na listu ono sto se realno moze dogoditi. Jedino resenje je pozvati policiju koja u svakom slucaju nista ne cini i nakon 'privodjenja'. Cak i kad je pravicno jedino ti mozes najvise nadrljati

  • Srdjan Veliki

    17:34 // 7. 11. 2015.

    Lepa zamisao, ali na snimku se ne cuje da li devojka trazi pomoc, da li zove u pomoc???
    Dok nema takvog zahteva normalno je da nece niko da se umesa jer bi kasnije mogao on da odgovara zbog mesanja, ako dodje do fizickog kontakta (u stvarnosti). Ovako lici kao da se igraju ili nesto slicno...
    Ja bih licno pomogao ali samo ako je pomoc zatrazena...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: