Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 28. 10. 2024.

| Društvo

DigiTalk u Niš doneo priče o novim trendovima i pozitivnim primerima u IT industriji

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
digitalk2024_dan4_web_94
Učesnici su mogli da čuju brojne savete iskusnih stručnjaka; foto: Vojislav Vujanić

Niš je protekla četiri dana bio domaćin DigiTalk konferencije na kojoj su učesnici mogli da čuju inspirativne priče o liderstvu, napretku i rastu kompanija, novim trendovima u IT sektoru i medijima, ali i savete o tome kako da "delivery" menadžer dovede uspešno projekat do kraja i kako da razvijamo svoju komunikaciju.

digitalk2024_dan4_web_4 foto: Vojislav VujanićDok su prva dva dana konferencije bila rezervisana za priče o novinama i održivosti medija, u petak, subotu i nedelju se govorilo o novim trendovima koji kao talasi neprestano dolaze i ljudima i pričama koje svojom istrajnošću i upornošću prevazilaze okvire prostora i vremena u kom su nastale, a na sceni se video i tango ples.

Poslednji dan konferencije otvorilo je predavanje Marije Đukić iz kompanije NIS u kojem je predstavila program lojalnosti "Sa nama na putu" kao novu dimenziju korisničkog iskustva.

digitalk2024_dan4_web_34 foto: Vojislav VujanićKako upravljati "udaljenom radnom snagom" govorio je Igor Radošević iz kompanije Native Teams, koji je naveo da je prva prednost upravljanja "remote" timom to što onda imate pristup globalnom talentu i niste striktno vezani za jedno područje.

Druga je veća fleksibilnost i zadovoljstvo zaposlenih. Istraživanja pokazuju da kasni milenijalci i generacija Z imaju veliku želju da imaju veliku slobodu što se tiče rada. Sama sloboda da vi odlučujete da li ćete raditi sa plaže, kafića ili od kuće, dodatno može uticati na motivaciju.

Sa druge strane kaže da su izazovi komunikacija i koordinacija, praćenje produktivnosti i izgradnja timske kulture i poverenja, ali da se oni mogu pravazići nekim mehanizmima kao što su jasno definisani “onboarding” procesi, precizni ciljevi i planovi napredovanja.

digitalk2024_dan4_web_62 foto: Vojislav VujanićPreduzetnik, inovator i naučnik Srđan Krčo govorio je o svom putu, kao i kako su dedine lubenice dovele do jednog od njegovih rešenja - agroNET-a, odnosno pametnog upravljanja farmama.

Sakupljaju se razni podaci, zavisno koji je domen poljoprivrede. Ali ono što je najvažnije, osim što se ti podaci prikažu, mi ih promućkamo i imate kao kristalnu kuglu koja ti kaže, treba da zalivaš, prekosutra zalivaj, prskaj sa ovim ili onim. Ali za ovo naravno morate da imate ljude koji poznaju tu materiju, u firmi rade 2 agro inženjera - objašnjava Srđan Krčo.

digitalk2024_dan4_web_119 foto: Vojislav VujanićVrhunski stručnjak u oblasti IT-a Vanja Al Halidi objasnio je šta radi "delivery" i zašto je ključan za uspeh projekta.

Delivery, product ili project menadžet je tu da pomiri očekivanja biznisa, očekivanja razvojnog tima i krajnjih korisnika. Ukoliko na kraju svi dobiju ono što treba, onda je projekat uspešan. On takođe pazi na tri najvažnija aspekta ili dimenzije projekat, a to su troškovi, vreme i funkcionalnost - napomenuo je Al Halidi.

digitalk2024_dan4_web_126 foto: Vojislav VujanićVanjino predavanje otkrilo je i ključne korake za uspešnu isporuku softverskih projekata – od efikasne komunikacije i analize zahteva do fleksibilnog planiranja, testiranja i puštanja u produkciju.

Milica Maksimović je govorila o tome kako okupiti zajednicu programera, a DigiTalk konferenciju zatvorio je konsultant i trener komunikacijskih veština Relja Dereta predavanjem "Kako razvijati svoju komunikaciju" koji je učesnike malo izveo iz zone komforta, pokazao na praktičnim primerima kako da govor bude jasan i sve zaokružio tango plesom na sceni.

digitalk2024_dan4_web_158 foto: Vojislav Vujanić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: