Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:50, 19. 9. 2024.

| Društvo

Direktor niške Toplane: Grejanje poskupelo, ali je među najjeftinijim u Srbiji

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Toplana
Grejanje poskupelo, direktor kaže da je ipak jeftino; foto: Vanja Keser

Iako je poskupelo za oko 9%, direktor niške Toplane Predrag Milačić kaže da je grejanje u Nišu jeftinije u odnosu na druge gradove u Srbiji. U poređenju sa drugim većim gradovima u Srbiji, Niš ima niže cene grejanja, ali i manju prosečnu platu. Milačić najavljuje i da će Toplana krenuti već od 1. oktobra sa grejanjem ako bude hladno.

kler, toplana Milačić(desno) na sednici Gradskog veća; foto: Sonja Vidojković Od 1. oktobra kreće obračun po novim cenama, a građanima će uvećani računi stići u novembru. Direktor Toplane Predrag Milačić građanima poručuje da ne treba da ih plaši poskupljenje.

Mi jesmo u fiksnom delu poskupeli na početku ove grejne sezone, ali pozivam sve naše korisnike da provere cene u drugim gradovima u Srbiji i da se uvere da smo jeftiniji od drugih - kaže Milačić.

Odlukom Gradskog veća varijabilni deo na računima za grejanje smanjen je sa 7,76 dinara na 7,07 dinara po kilovat satu. S druge strane, fiksni deo je skuplji i umesto 29,42 dinara po metru kvadratom, ta stavka će se naplaćivati 37,38 dinara.

U Srbiji 60 gradova i opština ima daljinske sisteme grejanja, a niška Toplana je jedna od retkih u Srbiji koja je uoči grejne sezone povećala cenu svojih usluga, drugi put ove godine.

Za razliku od Nišlija, Leskovčani ne treba da očekuju poskupljenje jer je gradska vlast najavila da će cene ostati iste - fiksni deo će plaćati 37,64 dinara, varijabilni 6,35.

Ni u ostalim većim gradovima na jugu Srbije, nisu najavljena poskupljenja - stanovnici Pirota fiksni deo na računima za grejanje plaćaće 29,49 dinara, a varijabilni 10,65. U Vranju fiksni deo grejanja biće i ove godine 34,10 dinara po metru kvadratnom, a varijabilni 7,30 po kilovat satu.

radijator Leskovčani i Vranjanci zadovoljni odnosom cene i usluge gradske toplane, foto: arhiva JV Poskupljenje mogu da očekuju Beograđani jer su Beogradske elektrane predložile da cena varijabilnog dela bude povećana sa 7,33 dinara po kilovatsatu na 7,75 dinara. Cena fiksnog dela za stambeni i poslovni prostor biće povećana sa 4.862, dinara po kilovatu godišnje, na 5.456 dinara, ako Sekretrijat za energetiku odobri njihov zahtev.

Građani Subotice godinama unazad imaju najjeftinije grejanje u Srbiji, a tako će biti i ove sezone jer Subotička toplana ne planira da poveća cene grejanja - varijabilni deo je 6,67 dinara po kilovatu satu, a da je fiksni deo u ukupnoj ceni 35,9 dinara po kvadratu.

Inače, prema poslednjim podacima iz juna ove godine prosečna plata u Nišu bila je 92.427 dinara, skoro 30.000 manje nego u Beogradu gde su građani prosečo primili 121.353 dinara. Na krajnjem severu zemlje, u Subotici, prosečna zarada je 86.850 dinara, dok od svih gradova na jugu Srbije najveća prosečna plata zabeležena u Pirotu - 93.322 dinara, što je za oko 20.000 dinara više od prosečne zarade u Leskovcu i Vranju.


"Ako bude hladnije, od 1. oktobra startuje grejanje"

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali u zavisnosti od vremenskih prilika radijatori mogu biti topli već od 1. oktobra.

Toliko je različita temperatura bila prethodnih nekoliko godina, da smo nekad morali da počnemo 3. oktobra u potpunosti, a nekad tek 27. oktobra. Ako 15. oktobra bude temperatura kao što je trenutna, nećemo otpočeti sa grejanjem. Ukoliko bude hladnije, već od 1. oktobra po lokalnoj odluci možemo da startujemo sa grejanjem - kaže Predrag Milačić.

Dodaje da je Toplana obezbedila dovoljne količine energenata za zimu, a u skladištima imaju zalihe za više od mesec dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    21:26 // 19. 9. 2024.

    Svi bukvalno trebaju da iskljuce centralno grejanje u stanovima, pa da vidimo onda ko bi vam placao vase lazi. Sram vas bilo bre vise!!!

  • Dosta jebilo

    21:09 // 19. 9. 2024.

    Poskupelo za godinu i po 40% cetvrto ili peto poskupljenje

  • POZIVAM GRAĐANE!!!

    20:55 // 19. 9. 2024.

    Da dobro provere svoje račune od kako se grejemo po utrošku,ZAŠTO!? Zato što varijabilni ostatak duga iz Januara,Februara,Marta...Treba da se raspodeli na Jun,Jul i Avgust a oni izaberu najveći ostatak duga iz zimakog perioda i raspodeljuju ga fiksno u letnjim mesecima...Ovog leta su i naglasili da naplaćuju ostatak za Januar i celog leta smo plaćali ostatak iz Jan jer je tad bila najveća potrošnj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: