Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 4. 10. 2024.

| Društvo

Dobili američke džipove pred novinarima, sad kažu da ne znaju za njih i kriju kako se koriste

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

Dom zdravlja, odnosno Zdravstveni centar u Prokuplju koji je odnedavno pravni naslednik te ustanove, ne zna za donaciju dva terenska hibridna vozila čija je vrednost 89.000 dolara, a koje je sredinom januara prošle godine dobio prokupački Dom zdravlja od Ambasade SAD u Beogradu. Gde su vozila i ko ih koristi - ne zna se.

američka donacija domu zdravlja
Američka donacija Domu zdravlja za koju ne zna Zdravstveni centar; Foto: Lj. M.

Dom zdravlja, odnosno Zdravstveni centar u Prokuplju koji je odnedavno pravni naslednik te ustanove, ne zna za donaciju dva terenska hibridna vozila čija je vrednost 89.000 dolara, a koje je sredinom januara prošle godine dobio prokupački Dom zdravlja od Ambasade SAD u Beogradu. Gde su vozila i ko ih koristi - ne zna se.

Prokupačka zdravstvena ustanova u odgovoru na tražene informacije o korišćenju i upotrebi tih vozila tvrdi da od Amerikanaca nikakva donacija nIje primljena, iako je tadašnja direktorka Verica Bojčić zadužila ključeve vozila ispred zgrade Doma zdravlja, o čemu su Južne vesti tada pisale. odgovor Odgovor Zdravstvenog centra na tražene informacije; Foto: Lj. M.

Obaveštavamo tražioca informacije da Dom zdravlja Prokuplje, kao pravni prethodnik Zdravstvenog centra nije primio ni jednu donaciju januara meseca prošle godine od strane američke ambasade u Beogradu - kaže se u odgovoru novinaru Južnih vesti.

Gde su vozila, ko ih koristi i zašto Zdravstveni centar negira postojanje donacije koja je trebala da omogući zdravstvenu pomoć i negu pacijentima u nepristupačnim ruralnim krajevima, samo su neka od pitanja Južnih vesti koja su ostala bez odgovora nadležnih u zdravstvenoj ustanovi u Prokuplju, a nedostatak transparentnosti u korišćenju tih vozila samo dodatno podgreva sumnju da se donacija zloupotrebljava. donacija Donacija namenjena zaposlenima u Domu zdravlja; Foto: Lj. M.

Donacija “za koju ne znaju” u prokupačkoj Zdravstvenom centru, namenjena je medicinskom osoblju Doma zdravlja da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde se on nalazio.

Sada već bivša direktorka Verica Bojčić, koja je primila ključeve vozila, rekla je tada da će ih pre svega koristiti terenska služba za kućno lečenje i Hitna sužba Doma zdravlja.

Ipak, sumnja se na drugačiju praksu. donacija Zdravstveni centar ne zna ko je donirao vozila; Foto: Lj. M.

Vozila se u dužem vremenskom periodu koriste, ali ne uvek za potrebe građana, čemu su i namenjena. Sumnjam da ih koriste čak i pojedini gradski funkcioneri jer sam lično video jednog člana Gradskog veća kako upravlja gradom jednim od tih vozila, mislim da se radi o zloupotrebi donacije i da na ovaj način Zdravstveni centar želi da sakrije tražene podatke - kaže upućeni u rad Zdravstvenog centra.

Vozila su bila deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).


Primopredaji prisustvovali visoki zvaničnici iz Amerike

Šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji potpukovnik Aleksandro Pedraza tokom uručenja ključeva novih džipova za Dom zdravlja, tada je naglasio da je u pitanju skroman poklon i ulaganje u prijateljski odnos američkog i srpskog naroda, te da su nova vozila namenjena pre svega ugroženom stanovništvu, jer se radi o terenskim vozilima visoke klase kojima se može stići i do najudaljenijih i nepristupačnih krajeva i gde nije dovoljno razvijena infrastruktura. donacija Donacija na kojoj su prisustvovali i zvaničnici američke ambasade; Foto: Lj. M.

Važno nam je da imamo prijatelje među potomcima čuvenog "Gvozdenog puka“, a sa takvim ljudima SAD žele da budu dobri prijatelji. Nadam se da ovakve stvari mogu da pomognu da se naši prijateljski odnosi prodube i nastave i ubuduće. U ime SAD, Ambasade naše zemlje u Srbiji, ambasadora Hila i evropske Komande američke vojske, zahvaljujem vam se na partnerstvu i saradnji, u nadi da će ova donacija biti od značaja za zajednicu i sve građane Prokuplja - rekao je Pedraza sredinom januara 2023. u Prokuplju.

Važnoj donaciji za Prokuplje i Dom zdravlja, a pre svega za sve građane, prisustvovao je i doktor Dragan Milić iz Niša, inače predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva koji je i najzaslužniji za poklon tadašnjem Domu zdravlja. milić Najveće zasluge za donaciju pripadaju Draganu Miliću; Foto: Lj. M.

Kancelarija za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji finansiraće u narednom periodu i potpuno novu zgradu od oko 1.000 kvadrata, sa podrumom, prizemnim delom i spratom u kojoj će biti smešteni đaci sa posebnim potrebama sa teritorije Topličkog okruga koji će pohađati osnovnu školu.

Radovi na izgradnji tog objekta koje će sa oko milion dolara u potpunosti finansirati Amerikanci trebalo bi da počnu na jesen, nakon što se završe sve procedure i dobiju neophodne dozvole.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Dragan Milic

    15:08 // 4. 10. 2024.

    Klub srpsko americkog prijateljstva bio je glavni inicijator da Dom zdravlja u Prokuplju dobije hibridne dzipove za potrebe patronazne sluzbe koja po kisi, snegu i ledu mora da obilazi pacijente u udaljenim selima prokupačke opštine koji su često nepokretni a kojima je potrebna terapija i nadzor. Odgovor Zdravstvenog centra je skandalozan i naš klub zahteva od nadležnih organa HITNU ISTRAGU!

  • Topličanin

    14:08 // 4. 10. 2024.

    Bravo za JV, ovo treba isterati do kraja, dokle bre više!?

  • Ivan

    13:43 // 4. 10. 2024.

    Treba pitati ovog na slici,načelnika okruga?,koji je "odradio" i apoteku,Zlatan je vredan....džipovi su bili pritajeni u opštinskom dvorištu,pre par meseci su bili parkirani nekoliko dana ispred uprave opšte bolnice,a onda im se gubi svaki trag!,ali dobro,pa nisu završili na otpadu,tu su oni negde,čeka se pogodan trenutak,da prodje par godina pa da se proglase ne rentabilnim i na aukciju....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.