Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 24. 10. 2024.

| Društvo

Dve struje prosvetara - dva štrajka, roditelji kažu "deca ispaštaju"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
škola školske klupe učionica KOSTA
Roditelji zabrinuti; foto: A. Kostić

Dok četiri sindikata prosvetnih radnika ponovo obustaljaju rad i najavljuju veliki protest 1. novembra, treći put od početka ove školske godine, sa druge strane, NSPR, sindikat koji je od 1. septembra u “belom štrajku”, navodi da je njihova akcija u zamahu. Zbog jednih đaci gube nastavu, zbog drugih imaju petice - roditelji smatraju da u oba slučaja njihova deca ispaštaju.

20240916_121352 (1) Četiri sindikata protestuju; foto: Sonja Vidojković Članovi četiri reprezentativna sindikata - Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, “Nezavisnosti” i Sindikata radnika u prosveti Srbije, obustavljaju rad 1. novembra i ponovo se okupljaju u Beogradu na protest. Najavljuju da će od ponedeljka, 4. novembra, časovi biti skraćeni na 30 minuta, a predškolske ustanove će prijem dece vršiti od 9 sati.

Predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije iz Niša Vladan Ćirić objašnjava da će svake nedelje štrajkovati po četiri školske uprave u Srbiji, kako deca ne bi “mnogo izgubila”.

Ukoliko nema pomaka, ponovo ćemo obustaviti rad. Jedino protestima možemo da utičemo na državu i na javnost da malo bolje sagleda situaciju. Naravno, ako bude pomaka mi prekidamo proteste. Štrajkovima ćemo zadovoljiti minimum rada, deca neće trpeti, a mi ćemo i dalje imati nadu da će naši zahtevi biti ispunjeni - kaže Ćitić.

20240916_123956 (1) 1. novembra obustava rada; foto: Sonja Vidojković Nezadovoljni jer Vlada Srbije nije ispoštovala Protokol koji su nakon višemesečnih pregovora potpisali, a koji podrazumeva izmenu Krivičnog zakona, nezadovoljni ponudom o povećanju zarada i isplatu Novogodišnjih nagrada, prosvetari će celog novembra biti u štrajku.

Njihov zahtev je i početak hitnih pregovora o ceni rada u 2025. godini jer onim što je država ponudila nisu zadovoljni. Traže i da otpočnu pregovori o izmenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Dok ta četiri sindikata deluju zajedno, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je od početka školske godine u “belom štrajku”. To znači da njihovi članovi, pored ocena koje su zaslužili, upisuju svim učenicima petice pa niko ne može da bude nedovoljan. Ćirić smatra da takva vrsta akcije “ne ide na ruku ni prosvetarima ni deci”, a NSPRS naziva “državnim projektom”.

Borimo se da budemo jedinstveni, a formiraju se neki sindikati koji nisu reprezentativni i deluju samostalno. To što oni rade jeste vid protesta, ali ne znam koji im je cilj. Na taj način izjednačavaju svu decu, mi to ne želimo. Mi tražimo da se ispune naši zahtevi i vrati dostojanstvo prosvetnim radnicima - kaže Ćirić.

protest, prosveta Dve struje; foto: S. V. U jeku štrajka koje organizuju četiri sindikata, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da je njihov “beli štrajk” u zamahu. Zahtevi tog sindikata su izmena krivičnog zakonika koja podrazumeva da nastavnici dobiju status advokata, suspenzija učenika koji su nasilni prema drugarima i nastavnicima sa časa i ukidanje anonimnih prijava.

Član NSPRS iz Niša Nataša Medenica kaže da, za sada, nisu pregovarali sa državom o tim zahtevima, ali da su nadležni upoznati sa njima.

Objasnili smo deci i roditeljima zašto to radimo i oni su to dobro prihvatili. Za sada nema pomaka, šta će biti na kraju - videćemo. Zahtevi su precizni, za razliku od ona četiri sindikata koja uvek nešto menjaju. Mislimo da je naša borba korektna jer štrajkovima i obustavom niko ništa ne dobija, više se gubi jer se smanjuju dnevnice i plate - ističe Medenica.

Iako ih članovi četiri reprezentativna sindikata nazivaju “državnim projektom”, Medenica kaže da su i oni reprezentativni, ali u pojedinim upravnim okruzima. Navodi da im se sve više prosvetara priključuje, da njihovih članova ima u 19 niških škola, ali koliko - ne precizira jer, kako kaže, “dogovor je da se kolege ne prebrojavaju”.


"Deca ispaštaju"

Treći put od početka ove školske godine đaci ne idu u školu zbog štrajka prosvetara. Roditelji smatraju da štrajkovi i protesti ne idu u prilog deci.

Iako su roditelji većinom na strani nastavnika i profesora, čini mi se da deca ovde najviše ispaštaju. Profesija profesor, nastavnik ili učitelj treba da bude dobro plaćena i poštovana, ali to poslednjih godina nije tako. Podržavam da se nastavnici izbore za svoja prava, ali da to ne bude na štetu dece - kaže jedna majka.

Pojedini se već pitaju da li će zbog štrajka deca morati u školu i vikendima.

Smatram da prosvetni radnici treba da se bore za svoja prava, ali mi je krivo što je to uvek na štetu dece. Oni su ti koji će gubiti nastavu, koji će posle to nadoknađivati i to pitanje kako - navodi još jedna majka.

Iako organizatori "belog štrajka" kažu da su naišli na dobre rekacije, jedan otac smatra da ne treba tako.

Upisivanje petica deluje toliko dobro. Evo, dođe tromesečje, moje dete ima peticu iz svih predmeta, pa ga povučem iz škole. Ocenjen je i mogu da mu zaključe sve petice. Ima prosek, ne zna ništa, odličan za neko funkcionersko mesto - kaže on.

Podsetimo, roditelji su zabrinuti i zbog platforme “Zdravitas” koja bi trebalo da sadrži podatke o motoričkim sposobnostima i telesnoj masi đaka , ali i matične brojeve roditelja i dece. Zbog toga su neki angažovali advokate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Velja

    20:33 // 25. 10. 2024.

    Ma nemoj deca ispastaju a to sto prosvetari godinama ispastaju zbog piranja od drzave nikome nista.Svi u budzetu plate iznad proseka a proscetari godinama ispod proseka.Drzali do svoga dostojanstva radili u interesu ucenika i dosli do dna.Svi im se smeju za koje plate rade.Cistacica u epsu ima vecu platu od profesora cistacica u bezbednjacima ima stan a profesor nema stan i.t.d

  • vmp

    21:20 // 24. 10. 2024.

    @miki
    nisam siguran da ti svoju mozes necemu da naucis. pravopisu sigurno ne. pre znaka uzvika ne ide blanko.
    gde si kupio diplomu? pr, le, kg ili blejs?

  • Miki

    19:24 // 24. 10. 2024.

    Neke im daju sve sto zele ! Ali pod uslovom da roditelji ne uce decu umesto njih i da nema potrebe da placamo privatne casove ! Da posteno rade svoj posao a ne samo da otaljigaju cas !!

    • Tanja

      06:16 // 25. 10. 2024.

      To sto se placaju privatni casovi je isključivo do dece. To je sad moderno, a moderno je i da nemaju svesku i pribor za skolu, ne slusaju na casu a onda traze casove. Razgovarajte sa decom malo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: