Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 27. 9. 2024.

| Društvo

Evropske mogućnosti u Nišu prikazale korisnu praksu i za jug Srbije

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
1000011338
Uručeni sertifikati; foto: Ljubica Jocić

Prekogranična saradnja donosi lokalnim i nevladinim organizacijama, od nivoa škola i vrtića do institucija, obostranu korist, poruka je sa Evropske nedelji mogućnosti u Nišu. Dobar primer takve saradnje je između Srbije i Severne Makedonije, gde je nekoliko mesta sa juga Srbije, uz pomoć Evropske unije, ojačalo sisteme za borbu protiv poplava, ekološki obogatilo turističku ponudu ili omogućilo obuku mladima.

1000011310 Emanuel Žiofre; foto: Ljubica Jocić Lokalni razvoj je u fokusu poslednjeg dana Evropske nedelje mogućnosti koji se danas održava u Nišu, a u uvodnom obraćanju ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre poručio je okupljenima da istraže i iskoriste brojne mogućnosti koje Evropska unija pruža u sektorima lokalnog razvoja, teritorijalne saradnje i zelene tranzicije.

Zajedno možemo da oblikujemo uspešnu budućnost Srbije kao buduće članice EU. EU nastavlja da bude posvećena podršci Srbiji na putu modernizacije, rasta i članstva u EU. Mi smo vaši partneri na tom putu i siguran sam da ćemo kroz skupove kao što je Evropska nedelja mogućnosti zajedno nastaviti da gradimo budućnost - rekao je ambasador Žiofre.

1000011302 Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, foto: Ljubica Jocić Prekogranična saradnja je ključna za lokalni razvoj, istakla je ministarka za evropske integracije Tanje Miščević koja očekuje da se u narednom periodu što veći broj gradova, opština i nevladinih organizacije priključi projektima Evropske unije.

Važno je da razgovaramo o tome šta prekogranična saradnja donosi lokalnim organizacijama, nevladinim organizacijama, do nivoa škola i vrtića, do institucija koje su se pokazale kao spremna da pripreme projekte i povuku sredstva. Možemo da vam pomognemo i tako što ćemo na današnjim panelima preneti iskustva uspešnih projekata - istakla je ministarka.

1000011318 Brojni okupljeni; foto: Ljubica Jocić U prethodnom periodu nekoliko lokalnih samouprava i organizacija sa juga Srbije učestvovalo je u prekograničnim projektima sa Severnom Makedonijom, a zamenik ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Erdžan Selimi ocenio je saradnju između dve zemlje uspešnom.

Kako je rekao, unapređenjem uslova u pograničnim regionima Severne Makedonije i Srbije, dve zemlje čine zajedničke korake ka evropskoj budućnosti.

Gradonačenik Niša Dragoslav Pavlović istakao je da je u Nišu veliki broj investicija urađen uz pomoć i podršku Evropske unije.

Nijedna lokalna samouprava ne može da se razvija bez pomoći države, investitora i programa Evropske unije, koja je veliki i potvrđeni prijatelj našeg grada. Kroz različite programe i fondove, ona pruža Nišu značajnu podršku u modernizaciju infrastrukture, unapređenje obrazovanja i zaštitu životne sredine. Kao posebno značajne, izdvajamo projekte EU kroz koje uspešno sarađujedmo sa zemljama iz regiona. Na ovaj način jačamo prijateljske, ekonomske i kulturne odnose, doprinoseći stabilnosti i opštem razvoju Balkana - rekao je Pavlović.

Na Evropskoj nedelji mogućnosti u Nišu dodeljeni su sertifikati lokalnim samoupravama i organizacijama iz Srbije i Severne Makedonije koji su uspešno završili projekte prekogranične saradnje, među kojima su nevladine organizacije iz Leskovca i Skoplja, opštine Medveđa, Saraj i Kriva Palanka. Oni su sprovodili projekte fokusirane na prevenciju poplava, zeleni turizam, socijalno preduzetništvo.

Druga Evropska nedelja mogućnost počela je 23. septembra u Beogradu gde se govorilo temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja. Poslednjeg dana teme su lokalni razvoj, teritorijalna saradnja i zelena tranzicija, o kojima se govori u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: