Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 12. 7. 2024.

| Društvo

Foto-vest: Prešvrljana petokraka na bisti Božidara Adžije u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
1720720152452
Smatra da treba negovati nasleđe bilo da je reč o komunističkom, socijalističkom ili nekom drugom periodu; foto: čitalac

Bista Božidara Adžije na Bulevaru Nemanjića je vandalizovana, pri čemu je petokraka na bisti prešvrljana sprejem, prijaviljeno je u aplikaciji “Prijavi problem” Južnih vesti.

Bista se nalazi na Bulevaru Nemanjića u dvorištu nekadašnje mesne zajednice koja je nosila naziv Bodžidara Adžije, a gde je sada vrtić “Srna” .

Ovaj čin vandalizma izazvao je negodovanje jednog Nišlije, koji je problem i prijavio, te naglasio da je važno očuvanje svih aspekata nasleđa, bez obzira na period kome pripada. Zbog toga apeluje na nadležne da bistu očiste i vrate u pređašnje stanje.

Nišlije moraju da neguju svoje nasleđe, bilo da je reč o komunističkom, socijalističkom ili nekom drugom periodu - rekao je prolaznik koji je uočio štetu.

Pored mesne zajednice koja je nosila njegovo ime, Božidar Adžija u Nišu imao je i svoju ulicu, koja je već godinama nosi ime Dragiše Cvetkovića.


Ko je bio Božidar Adžija?

Božidar Adžija bio je narodni heroj, pravnik, političar i jedan od prvih antifašističkih publicista.

Bio je poznat i po sindikalnom angažovanju, zaštitom i osiguranjem prava radnika, a pokrenuo je i vodio kulturno-obrazovnu delatnost Radničke komore. Bio je i predsednik Radničke akademije, a osnovao je i Radničku čitaonicu i biblioteku.

Pre početka Drugog svetskog rata postao je član Komunističke partije, a streljan je na samom početku rata Komunističkoj partiji. Streljan je na samom početku rata u zagrebačkom parku Maksimir.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • 1918

    12:27 // 13. 7. 2024.

    Није прешврљана, него је нацртан руски Крст као главни симбол борбе против бољшевика и те богоборачке идеологије.

  • AntiPA

    08:06 // 13. 7. 2024.

    Ista Rusija koja nam je donela komunizam, sada donosi ovaj krst kojim je presvrljan spokenik. Zlo komunizma u Srbiji (Jugoslaviji) je bilo najvece dok smo bili po ruskim uticajem. Nakon toga, krenulo nam je. Tako ce biti i sada. Kada se oslobodimo ruske budalastine krenuce nam.

  • Ivan

    21:39 // 12. 7. 2024.

    Koliko je rusa pobio Staljin,pa saradjivao sa Hitlerom,inace clanovi KPJ/SKJ su bili Milosevic,Tudjman,Seselj,Draskovic...mo jos zivimo u komunizmu,kakvi crni cetnici i demokratija.Mnogo smo neobrazovani i ograniceni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: