Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 12. 7. 2024.

| Društvo

Gde se Nišlije "rashlađuju" - gradski bazeni, privatni bazeni i priroda

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
bazen čair
Gde se vi rashlađujete?; Foto: Vanja Keser

Nišlije tokom letnjih meseci kao spas od vrućina i priliku da se rashlade vide Čairski ili Vrežinski bazen. Oni kojima ne prija gužva odlučuju se za privatne bazene, a pojedini građani sami sebi prave ugođaj i montiraju bazen u dvorištu. Za potpuni beg iz grada Nišlije biraju obližnja jezera, a prirodne oaze dostupne su svim južnjacima jer ih ima u blizini gotovo svakog grada.

Bazen korona; foto: Vanja Keser Neki vole gužvu; foto: Vanja Keser Rekordan broj posetilaca Čairski bazen zabeležio je 29. juna kada je to kupatilište posetilo 5.100 ljudi. Otvaranjem Vrežinskog bazena građani su se, izgleda, podelili pa je posetilaca na najvećem bazenu u Nišu manje.

Verna sam velikim bazenima i rado odlazim tamo. Volim Čairski, volim gužvu i buku. Blizu je, maltene u centru, i to mi najviše odgovara jer posle posla mogu da odem i rashladim se - navodi jedna Nišlijka.

Velike gužve ne prijaju svima pa se pojedini građani odlučuju za privatne bazene.

Izbegavam gradske bazene jer mi ne prija gužva. Zato radije idem na privatne, koji nisu skupi, a daleko su komforniji - kaže građanka Niša.

bazen Montažni bazeni sve popularniji; foto: JV Oni koji imaju dvorište često poslednjih godina kupuju bazene kako bi se rashladili.

Pre dve godine smo kupili takozvani montažni bazen koji je bio jako pristupačan, nabavili smo i par ležaljki, tako da se rashlađujemo u svom dvorištu kad mi to poželimo. Nema gužve, znamo da je voda čista i odlična je varijanta kada imate decu - kaže jedna Nišlijka.

"Umorni" gradske vreve i vrućine pojedini građani svoj mir nalaze na jezerima u okolini Niša.

krajkovačko Krajkovačko; foto: JV / Jovana Živanović Bilo da je to Krajkovačko jezero ili Zavojsko jezero u okolini Pirota, rado odlazim. Za mene i moje društvo vikend beg u prirodu i kampovanje predstavlja način da se na zdrav način vratimo prirodi koju, nažalost, cenimo sve manje. Iz tog razloga uglavnom biramo jezera sa prirodnom hladovinom u okruženju kako bismo mogli da podignemo par šatora za kampovanje, ali volimo da što više vremena provedemo u vodi - priča jedna Nišlijka.

Prirodni bazen u selu Popšica, Oblačinsko, Divljansko ili Bovansko jezero - još su neke destinacije koje građani Niša rado biraju jer nisu daleko od grada.

Ako sve bude po planu i radovi budu završeni u roku, Nišlije će naredne godine dobiti i akva-park. Predviđeno je da se u okviru akva-parka blizu Niške Banje nađu restoran, spa centar, rekreativni, vitaliti, zatvoreni i bazeni sa talasima i drugi zabavni sadržaji.


Jezera i reke spas južnjacima od letnje vreline

Kada požele da pobegnu od gradske buke i vrućine, južnjaci mogu da biraju destinaciju jer blizu gotovo svakog grada postoji prirodna oaza za spas od letnje vreline. Kada temperatura postane "nepodnošljiva" Prokupčanima su na raspolaganju Rastovničko i Bubličko jezero.

Banjica-Nisevac-KOSTA.jpg Svrljižani na Banjici; foto: A.K. U blizini Svrljiga nema jezera, tako da se otuda na osveženje ide u jednu od najlepših klisura Srbije koja se nalazi na mestu koje meštani nazivaju Antin vir ili Banjica na Svrljiškom Timoku, ispod kula starog grada Svrljiga.

Leskovčani decenijama unazad tople dane najradije provode na kupalištima napravljenim branama na Vlasini i Vučjanki.

Neki se odluče i za odlazak na Vlasinsko jezero, drugo najveće u Srbiji, koje više privlači pecaroše od kupača.

zavoj Zavojkso jezero; foto: JV/ Jovana Živanović Piroćanci osim popularnog Zavojskog jezera, osveženje nalaze na prirodnom izvorištu Dag-banjica kod sela Gradašnica, ali i na gotovo svakom koraku - Temštici u selu Temska, Visočici u staroplaninskim selima, ali i na nišavskim brzacima u selima i gradu.

Građani Vranja čekaju uređenje Aleksandrovačkog jezera, a do tada spas od vrućina pronalaze na bazenima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Милан Стевановић

    04:10 // 13. 7. 2024.

    Базен у Доњем Душнику

  • Vladan

    01:52 // 13. 7. 2024.

    Da li će neko nekad da se pozabavi time što bazen Čair radi od 11 sati... naravno da je onda gužva na ulazu i haos, dok uđeš već pola 12, pa je krajnje vreme daa se gospoda uhlebljena u SC Čair saberu i usklade termine za treninge plivača i vaterpolista u zatvorenom bazenu, a osposobe otvorene bazene za rad od bar 10 ujutru.

  • Zamparinni

    18:26 // 12. 7. 2024.

    Molim glasace sns da se, nepotrebno, ne guraju na ova dva bazena. Sns je napravio aqua park u Banji, sto tamo ne idete?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: