Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:19, 19. 6. 2024.

| Društvo

Gimnazija "Svetozar Marković" prva niška škola koja uvodi besplatne higijenske uloške

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20240619_095151
foto: NKD

Nakon što je grupa učenika i učenica niške Gimnazije "Svetozar Marković" uvidela da postoji problem menstrualnog siromaštva među mladima, uspeli su da obezbede dispanzere za higijenske uloške koji će biti dostupni svima.

IMG-3935763e6f0fb2c4a6e229cffd8a33c9-V foto: NKDŽelja im je, kažu, da ovu ideju sprovedu i u drugim srednjim školama, pošto je njihova Gimnazija prva u Nišu koja je uvela tu praksu.

Uvidevši problem menstrualnog siromaštva i nedostatka svesti o menstrualnoj higijeni, pogotovo u sredinama gde brojno preovlađuju mladi, nas šestoro je došlo do ideje da kroz brojne aktivnosti i kampanje podignemo svest o ovom problemu i obezbedimo uloške pre svega u našoj gimnaziji, a zatim i u drugim srednjim školama Niša, pa i šire! - kaže Jana Manojlović učenica III godine, koordinatorka projekta.

Za ovaj problem, kažu, saznali su nakon ankete sa 260 đaka u svojoj školi i tako identifikovali potrebe vršnjakinja.

Niški gimnazijalci ovu ideju sproveli su kroz inicijativu "Ciklus podrške" koja je deo projekta “Laboratorija omladinskog aktivizma - podrška
aktivizmu mladih kroz koncept popularne demokratije” koji Nacionalna koalicija za decentralizaciju sprovodi uz podršku Američke Ambasade u Srbiji.

IMG_20240619_095205 foto: NKDZahvaljujući podršci škole i Nacionalne koalicije za decentralizaciju, obezbedili su 5 dispanzera u toaletima u kojima će higijenski ulošci stajati na raspolaganju svim učenicama narednih 6 meseci.

Naredni cilj im je da podižu svest o postojanju menstrualnog siromaštva i održivih rešenja, kao i da kontaktiraju sa direktorima i učeničkim parlamentima drugih škola kako bi proširili ideju o besplatnim ulošcima u školama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    17:24 // 21. 6. 2024.

    Čime se mi "ponosimo" i čime se oduševljavamo /znam , sad će pljuvanje do moganje/,mi smo izgubili svaki kompas i ne znamo gde bijemo!
    Moj predlog je da putem SNS ... auuu, greška , putem SMS poruka sakupimo lovu i da kupimo "Mölni" pelene za GIK-ovce,za Narodnu skupštinu Srbije /za predsednika skupštine - ne treba zato što je tatko/ a ne treba ni za jednu "stranu" kompaniju- će otpuste sve ljude

  • Bivši đak

    19:06 // 20. 6. 2024.

    Ovo je sjajno! I jako sam srećna što inicijativa kreće iz škole koju sam pohađala. Drugari, svaka čast!
    Moj je predlog da se, kad ovaj projekat zaživi, ubace i kondomati jer je adolescente uglavnom sramota da ih kupuju u apotekama, a ovako bi bar imali priliku da se sačuvaju od PPB i neželene trudnoće.

  • Marija

    16:01 // 20. 6. 2024.

    Bravo, bravo, bravo!
    Sada mogu da sahranim svoje gimnazijske traume.
    Koliko će devojčica to spasti blama i ne znate.
    Plačem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: