Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 19. 9. 2024.

| Društvo

Građani će moći da reše probleme uz 100 potpisa – odluka na odbornicima Medijane

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Opština Medijana
Odluku će doneti odbornici; foto: Nikola Đukić

Ukoliko odluka o Zboru građana bude izglasana na narednoj sednici Skupštine Medijana, građani ove niške opštine moći će da sakupe najmanje 100 potpisa i zatraže konkretna rešenja svojih problema ili inicijativa. Odluka predviđa obavezno prisustvo predsednika Opštine i Skupštine na zborovima, kao i rešavanje pitanja koja nisu isključivo u nadležnosti Medijane.

Predsednik Skupštine Miloš Nešić ističe da, ukoliko se usvoji odluka o Zboru građana, to znači da će svaki građanin koji prikupi 100 ili više potpisa moći da sazove zbor i sa najmanje 50 istomišljenika prisustvuje sastanku, njihov problem ili inicijativa biće razmatrana, a biće donet i zaključak o sledećim koracima.

Na osnovu te odluke, možemo organizovati skupštinska davanja ili druge aktivnosti. Svaka mesna zajednica će moći da sazove zbor, i ja, kao predsednik Skupštine Medijana, moraću da se odazovem. Direktna demokratija je jedino što može da vrati poverenje u politiku, a sada smo pronašli pravno utemeljenje u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Ako građanin pokrene inicijativu, mi smo tu da reagujemo i nećemo se kriti iza nenadležnosti - navodi Nešić.

Miloš Nešić Predsednik Skupštine Medijane Miloš Nešić; foto: JV / Tamara Radovanović Odluka, ukoliko je odbornici Medijane usvoje, stupiće odmah nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Od tog trenutka svaki građanin će imati mogućnost da se obrati po bilo kojem problemu, kaže Nešić i dodaje da će Opština preuzeti odgovornost za njegovo rešavanje, bez odlaganja i izgovora.

Mi ne želimo da se krijemo iza nenadležnosti. Ukoliko je do Opštine, mi to moramo da rešimo odmah, tu nema rokova i opravdanja. Ukoliko nismo nadležni kao Opština, to ne znači da ćemo građane samo uputiti da traže one koji su nadležni za njihov problem, već ćemo to za njih raditi mi. Mi smo ti, koji će otići do bilo koje uprave, direkcije i reći koji je problem, šta smeta i šta mora da se uradi. Nenadležnost je jedno, nezainterosvanost da radiš svoj posao je drugo - kaže Miloš Nešić.

Napominje i to da će u slučaju da nisu nadležni, pomoći građanima tako što će formulisati zahtev i potencijalna rešenja i umesto građana otići do nadležnih institucija. O svim koracima, Nešić kaže da će podnosici inicijative biti obaveštavani.

Tokom Zborova građana biće prisutni i predsednik Opštine i Skupštine Medijana, zapisničari, stručna tela, pravne službe, kako bi, kako Nešić tvrdi odmah mogli građanima da ponude rešenje i sačine službene zabeleške.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Raša

    18:14 // 19. 9. 2024.

    Zbor od 100 potpisa ili obrazložena napisana Peticija sasvim ista stvar. Razumeo bih da su predložili da se svaki građanin, kada su u pitanju infrastrukturni i komunalni problemi, može opštini lično obratiti. Pa lakše je građanima tih 100 potpisa da napišu Peticiju, nadležnim uprava, a preko kabineta Gradonačelnika, nego da gube vreme preko nenadležne opštine. Ovako sve liči na jeftinu predstavu

  • Obazriv

    14:08 // 19. 9. 2024.

    Jos uvek ni jedan problem nisu resili na teritoriji Opstine Medijana sem sto su ukinuli i smanjili primanja funkcionera. Jos uvek neznamo gde ce da uloze taj novac. Kada nesto konkretno urade i rese neki problem na teritoriji Opstine Mediana onda ih pozivajte da sto pre dodju na vlast u vasim opstinama i resavaju konkretne probleme u Pantaleju i Paliluli.
    Za sada je to suvise preuradjeno.

    • tutifruti

      15:49 // 19. 9. 2024.

      Dobro da radikali resavaju sve probleme pa je Niš metropola. Da padne atomska bomba na grad, ne bi se primetila razlika

  • Kimi

    12:46 // 19. 9. 2024.

    Kad cete doći na vlast na Paliluli? Ovde se sve raspada! Ovde nas niko ne čuje a i najsiromašnija smo opština u Srbiji! Komunalni problemi su ogromni a niko ni da pogleda. Gde li žive ovi iz vlasti pitam se.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: