Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:51, 14. 10. 2024.

| Društvo

Hor "Branko" pred poglavarima srpske i makedonske crkve u Nišu i Đunisu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Patrijarh Porfirije
Zajednička liturgija sprskog i makedonskog poglavara; foto: Zdravko Stojnić

U manastiru u Đunisu gde su započeti pregovori o pomirenju Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, održana je zajednička liturgija patrijarha Porfirija i arhiepiskopa ohridskog Stefana. Liturgiju je upriličio i niški crkveni hor Branko, a mitropolitu niškom poklonjena je ikona Bogorodice.

đunis  25 foto: Zdravko Stojnić Liturgija koja je održana u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu nedaleko od Kruševca. Iz niške crkvene družine Branko navode da im je učinjena čast da svojim pevanjem upriliče događaj, koji je okupio mnoge vernike.

Posle osvećenja slavskih prinosa, arhiepiskop Stefan je zablagodario na pozivu i uručio mitropolitu Arseniju ikonu Presvete Bogorodice. U znak sećanja na istorijsku posetu, mitropolit Arsenije darivao je patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana ikonama Pokrova Presvete Bogorodice, sa izobraženim manastirskim hramom i kapelom nad čudotvornim izvorom, posebno pripremljenim za ovu svečanost - saopšteno je.

Vladika 24 đunis foto: Zdravko Stojnić Upravo u manastiru u Đunisu, pre tri godine su započeti uspešni pregovori Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve koji su doveli do pomirenja, obnove i učvrstili odnose između dve crkve.


Liturgiji u Đunisu prethodio dolazak partijarha i arhiopiskopa ohridskog u Niš

porfirije i stefan 111 foto: Zdravko Stojnić U Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu u nedelju, 13. oktobra, dočekani su patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski Stefan, a članovi Mešovitog i Dečje-omladinskog hora "Branko" svojim pojanjem upotpunili su duhovnu atmosferu.

Njegova svetost patrijarh srpski i njegovo blaženstvo arhiepiskop ohridski i makedonski u Nišu su dočekani od strane mitropolita niškog gospodina Arsenija. U svojoj besedi, mitropolit Arsenije je izrazio radost zbog dolaska predstojatelja srpske i ohridske Arhiepiskopije, ističući značaj Niša kao drevnog hrišćanskog centra sa bogatom istorijom. On je podsetio na istorijski značaj Eparhije niške, koja postoji još iz apostolskih vremena, kao i na veličanstveni Saborni hram koji je građen u čast oslobođenja od turskog ropstva - saopšteno je.

atmosfera saborna aporfirije foto: Zdravko Stojnić Posebnu pažnju izazvala je i činjenica da je ovo prvi put da Arhiepiskop ohridski i makedonski zvanično posećuje Niš, što je označeno kao čin bratske ljubavi i duhovne veze između srpskog i makedonskog naroda. Mitropolit Arsenije je naglasio značaj ove posete, koja donosi blagoslove svetih iz Ohrida i izražava duhovnu vezu dva naroda.

Arhiepiskop Stefan se takođe obratio prisutnima, izražavajući zahvalnost zbog srdačnog dočeka i podsetio okupljene vernike na svoje ranije veze sa Nišom, kada je kao vojnik služio u ovom gradu i posećivao Sabornu crkvu.

Iz Eparhije niške naglasili su i to da je događaj predstavljao važan duhovni i simbolički trenutak za srpsku i makedonsku pravoslavnu zajednicu, koji je još više učvrstio odnose između dve crkve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Čudo nisu čekali sledeće izbore za drugi sloj.

Milan čitalac

Tekst: Bulevar Gorana Ostojića konačno dočekao radove na drugom sloju asfalta

Pronađite nas na: