Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 12. 9. 2024.

| Društvo

I niški prosvetari u štrajku - u ponedeljak obustava nastave i protest

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
protest, prosveta
Protest u 12 sati ispred Nišavskog upravnog okruga; foto: S. V.

Nezadovoljni platom i uslovima rada prosvetni radnici širom Srbije stupiće u jednodnevni štrajk u ponedeljak, 16. septembra. Tog dana u školama neće biti nastave, a osim obustave rada, niški prosvetari će izaći i na protestni skup koji su zakazali u 12 sati ispred Nišavskog upravnog okruga.

Svi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata - Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, “Nezavisnosti” i Sindikat radnika u prosveti Srbije, zajedno će štrajkovati.

Prosvetari traže da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku). Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti - zahtevaju prosvetari.

Jedan od zahteva je i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, a traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Podsetimo, zbog ignorisanja zahteva podnetih 2022. godine, na poziv Samostalnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, nastavnici su od 2. septembra i početka nove školske godine u "belom štrajku”, koji podrazumeva da se ocene u EsDnevnik ne unose do sredine oktobra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cupomoting

    12:49 // 16. 9. 2024.

    A nacelnik školske uprave pobegao u Pirot. Bruka i sramota

  • Mmf

    18:56 // 15. 9. 2024.

    Šta je sa platama administrativnih radnika sa VII stepenom SS na Fakultetu UMETNOSTI u Nišu? 77.000 bednih dinara. Mislim da bi i mi trebali u štrajk!

    • Aaaaa

      08:18 // 16. 9. 2024.

      A ja sa VII-1 stepenom u fabrici imam manje od toga. I ???

  • Stole Simonović

    23:25 // 14. 9. 2024.

    Profesori,ne nadajte se da će išta dobro učiniti skupština,ministarstvo,za naše školstvo,za vas.Prekinite sve i poručite:Počećemo kad ispunite sve zahteve.Nema pregovora.Ovi što pljuju po vama i školstvu će vas najviše poštovati.Sramno je da profesori nemaju bar prosečnu platu u državi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: