Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 26. 9. 2024.

| Društvo

Ili rata na vreme ili potpisi za vanredne lokalne izbore - kažu radnici propalih niških firmi

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Radnici propalih niških firmi
Dali rok nadležnima; foto: Ljubica Jocić

Radnici propalih niških firmi koji su od gradonačelnika Dragoslava Pavlovića dobili obećanje da će im u naredne četiri godine biti isplaćeno preko 2 milijarde dinara, dali su rok nadležnima da do 10. oktobra uplate prvu ratu. U suprotnom, kako tvrde, prikupiće potpise za sazivanje vanrednih lokalnih izbora.

Predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera Pobeda iz Niša Radosav Spaić, koji više od 10 godina svakog petka predvodi proteste ispred Gradske kuće, ističe da predugo slušaju obećanja, ali da će ona postati validna tek kada radnici vide novac na računima.

Nama su dugo godina obećavali, govorili nam strpite se, nemojte da protestujete, nemojte da blokirate puteve, nemojte da idete na vanredne izbore. Mi imamo dovolnju snagu, i oni to dobro znaju i mi možemo skupiti u roku od 10 dana, 5.000 podpisa koji su neophodni za sazivanje vanrednih, lokalnih izbora. To njih najviše i boli - kaže Spaić.

Radosav Spajić Predsednik udruženja radnika, boraca, i penzionera Pobeda Radosav Spaić; foto: NIkola Đukić Nakon sastanka koji su predstavnici radnika imali u Ministarstvu privrede, Spaić kaže da im je rečeno da se strpe još malo, ali navodi da pregovora više nema i da radnici očekuju prvu ratu na vreme, kada je i najavljeno.

Po zakonu donesenom 27. oktobra prošle godine da radnici gde je završen stečaj nemaju prava na zaostale plate, već samo tamo gde stečaj nije završen. U presudi iz Strazbura kaže se sledeći da bez obzira da li je stečaj završen ili ne, u momentu kada su radnici podnosili prijave Privrednom i Osnovnom sudu, država je bila većinski vlasnik društvenog kapitala i u obavezi je da isplati zaostale plate. Oni će morati da isplate 300 miliona evra koliko se duguje za 80.000 radnika - rekao je Spaić.

Podsetimo, oko 6.000 radnika propalih niških firmi, od kojih neki decenijama čekaju isplatu zaostalih zarada, dobiće u naredne četiri godine taj novac ako odluka bude usvojena na Skupštini Niša, najavljuje gradonačelnik Dragoslav Pavlović. Kaže da je ukupan iznos preko 2 milijarde dinara, a da će prva rata biti isplaćena novembra. Novac će biti izdvojen iz gradske kase, ali odakle tačno - Pavlović ne precizira.

Godinama unazad, nezadovoljni radnici firmi u stečaju i onih preduzeća u kojima je stečajni postupak završen, a kojih je ukupno 57, štrajkuju petkom ispred Gradske kuće u Nišu. Reakcije vlasti bile su različite - od ignorisanja i izbegavanja susreta, preko obećanja, do prebacivanja nadležnosti.

Rešenje njihovog problema obećavao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prepreka je, između ostalog, bila to što Grad Niš prema zakonu ne može da isplati taj novac. Na pitanje kako je Grad sada, ipak, nadležan, Pavlović je rekao - “promenila se zakonska forma”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MilosNis

    20:15 // 26. 9. 2024.

    @Petar SNS
    TI ces da pricas o ucenama??? Pa slogan svih vasih kampanja je "glasajte za nas ako hocete put do vaseg sela!"
    Kako te nije sramota, da ne trgujete uticajem, ucenjujete i zastrasujete birace nikad cenzus ne bi ste presli, jos imas obraza da se izjasnjavas?!

  • Torpedo

    19:38 // 26. 9. 2024.

    @Peter sns- e, sad si bezobrazan. Ovi ljudi traze svoj novac, od kako ste dosli na vlast, pa ti vidi koliko su to noci! Do juce si uzdizao Sotirovsku, sada ljubis skute Daletovoj ekipi. Templarku i ne pominjes, kao da nije ni imala mandat da vodi Nis. Takvi kao ti, gori su od vlastodrzaca!

  • Rokitika

    19:28 // 26. 9. 2024.

    Zasto bi svi gradjani ovog grada placali Vase zaostale zarade??? Neka vam plati onaj koji ih je prodao...ko je uzeo novac od prostora koji su prodali privatnim licima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: