Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 25. 12. 2021.

Ima rešenja za zagađen vazduh, ali ovim tempom za primenu nekih mera potrebni vekovi

vazduh u Nišu Vazduh u Nišu među najzagađenijima u Srbiji; foto: JV-J.Adamović

Sa hladnijim danima i sezonom grejanja u brojnim gradovima u Srbiji počinje da se diše teško, pa se Beograd i Niš često nalaze na neslavnom prvom mestu po zagađenosti vazduha u svetu. Slična situacija je i u Severnoj Makedoniji, u kojoj po zagađenju vazduha prednjači Skoplje i to zbog ogromne količine PM10 i PM2,5 čestica.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • nišli - Ja

    09:38 // 25. 12. 2021.

    mislim da je aerozagađenje i odraz ukupnog ekonomskog standarda ili jednostavnije - cene grejanja. Ako sam se do sada grejao na električnu struju i to mi postaje preskupo, a nemam para da investiram u grejanje na gas, a ostareo sam a gas do mene još nije došao, sa ovim primanjima najjeftinija su drva i tu je kraj filozofiranja. Da, ostaju individualna ložišta.

    • Pera

      16:32 // 25. 12. 2021.

      Nisu drva toliki problem, problem je ugalj. Treba zabraniti prodaju uglja pod hitno!

  • qgo

    11:03 // 25. 12. 2021.

    Uh kakav dim! Pa od dima se na ovoj slici ne vidi ni onaj "pljuni pa zalepi." Pod hitno da se spreci zagadjenje!

  • Prilike

    11:14 // 25. 12. 2021.

    Pre par godina, na pitanje o zagadjenju, neka politicki bitna lekarka na televiziji besno ( i podsmesljivo) je izjavila : i sta sad hocete? svi ste zapeli da zivite u Beogradu, sto ne odete da zivite na Zlatiboru? I zaista je mudrije forsirati preseljenje na prostore sa kosavom u zimskom periodu, na primer. A i standard je veci.

  • Dejan

    11:28 // 25. 12. 2021.

    Evo resenja:
    1. zabraniti prodaju sirovog lignita za ogrev sto je , ako se ne varam, ionako zabranjeno zakonom
    2. konacno angazovati trzisne inspektore da kontrolisu ovo pod 1
    3. subvencije za filtere na dimnjacima koji su i sada obavezni
    4. edukovati ljude da je jeftinije kupiti kvalitetan i skuplji ugalj jer se kupuje manja kolicina. Takodje edukovati ljude o stetnosti nezdravog vazduha

  • Filozof

    11:41 // 25. 12. 2021.

    Zahvaljujuci predsedniku stranke i zagadjenim vazduhu, Srbija u 2022. inace stopu rasta BDP-a od citavih 1823,9%. Zagadjen vazduh pakovacemo u tetrapak svih velicina, od decijeg do family pack-a, a cestice PM2,5 i PM10 u specijalnim filter vrecima i izvoziti u Kinu kao pilece nogice, u Emirate i Katar a u Severnu Makedoniju i Albaniju bez zadrzavanja na granici.

  • Nindza

    13:47 // 25. 12. 2021.

    Najveći problem je siromaštvo, svako bi voleo da se greje na gas, ali je ugradnja preskupa, treba kupiti i kotao i povezati, a to koštao oko 2500e. Alternativa je pelet, koji takodje preskup, 300e tona ove godine ili struja (koju opet pravi TENT lozeci lignit).
    Ostaju nam stara dobra drva, rezultat vidimo svi kad izadjemo iz kuće.

  • Stanko

    15:29 // 25. 12. 2021.

    Dajte mi vremeplov da se vratim u osamdesete da vise ne moram da slusam ove kvazi ekologe. Lakse je bilo nositi se i sa sankcijama devedesetih nego u danasnje vreme sa agresivnim ekolozima i kuckarima.

  • Sale

    16:20 // 25. 12. 2021.

    Treba totalno izbaciti ugalj za grejanje domaćinstva!

  • Uglavnom bahatost jer se svasta lozi

    17:07 // 25. 12. 2021.

    Prvo: zabraniti da se kupuje na stovaristima onaj najlosiji ugalj koji sadrzi i glinu.. Zatim komunalna da pogleda ako izlazi gust braon dim da se vidi da li taj lozi ivericu i cime se greje i napise kaznu. Pored mene komsija upravo to radi ali zato svakog leta na more u Grckoj.
    Kupite preciscavac vazduha, najjeftiniji je 13 000 rsd. Meni pomaze, provetram i za 20 min spusti ispod 10 PM2.5.

    • Stanko

      17:59 // 25. 12. 2021.

      Ne samo ivericu, loze i limenke od piva. Ludi ljudi.

    • Crkva kaze da je zavist jedan smrtnih grehova

      19:43 // 25. 12. 2021.

      Na more u "Grckoj"? Mora da je mnoooogo bogat cim ide svako leto na more u Grckoj. A pare zaradio na kradju i dilovanje drogu, komsika ceca tako pricala na komsiku gocu koja to rekla na tvoju zenu. Eeej bre covece, zavist izaziva gore bolesti od zagadjenog vazduha. Svakavi vas bre ima.

  • Ljuba

    18:11 // 25. 12. 2021.

    Grejanje na gas je skupo zato ga niko ne voli priključak 700 eura+instalacija+gorionik a cena ima fiksni deo i potrošnja m3 to mu dodje isto kao gradska toplana.Političari bi trebali da preispitaju sve to.

    • grejanje na gas je najekonomičnije

      08:44 // 26. 12. 2021.

      kancerogenog uglja, nečije pokradene šume, skladištenja, maltretiranja oko loženja, nema gareži koja se taloži, kako na podu i nameštaju, tako i u organizmu, a daleko je jeftinije od računa koje isporučuje gradska toplana, plaćaš što potrošiš, ne i nepotrebnu familijarno i stranački zbrinutu administraciju javnog preduzeća.
      Lažuckanje je donekle prihvatljivo, ali vi ga preteraste.

    • Snežana

      17:06 // 26. 12. 2021.

      Priključak na Toplanu 7500e. po domaćinstvu. Priključak na gas 700e. gorionik 25kw. 500e. Gas se apsolutno isplati to je moje iskustvo.

  • Pera lozac

    18:32 // 25. 12. 2021.

    Kao baba vanga mogu da predvidim buducnost. Uvesce nam ekoloske takse na svako loziste da bi te pare isle u neki eko fond od koga ce da se finansira ekologija. Od cistijeg vazduha nece da bude nista al ce zato drzava da nadje jos jedan nacin da nam zavuce ruku u dzep i da poskupi energente.

    • pravnica

      22:18 // 25. 12. 2021.

      Eko takse su već uveli, samo ih za sada plaćaju firme-privreda. Naravno vidite kako nam je vazduh ,,bolji,,.

  • Goca

    18:47 // 25. 12. 2021.

    Sve su ovo nebuloze,i tekst,a onda i navodjeni komentari...Da li ste uopste culi za geoinzenjering?To je jedna mocna grana inzenjerstva za upravljanje klimom koja je zloupotrebljena poslednjih godina,a narocito u poslednje dve!Geoinzenjeringom i njegovim alatima se postize ono sto se desava,zagadjenje,zahladjenje,zagrevanje,razne elementarne nepogode i atmosferske bolje reci tehnosferske pojave...

    • Goca

      18:28 // 26. 12. 2021.

      Izgleda da ne znate!Geoizenjering je modifikacija klime kroz napr.blokadu suncevih zraka da dodju do Zemlje,ili ispustanjem aerosola sulfata u stratosferi putem aviona,bombardera i balona.To je pravdano sa ciljem zaustavljanja klimatskih promena, koje ustvari i ne postoje,vec su ustvari tim dejstvima inicirane

  • Ima rešenja!

    23:09 // 25. 12. 2021.

    Put ka čistom vazduhu vodi preko društvenog koncenzusa o neminovnim odricanju odredjenih lagodnosti koje Nišlije moraju napraviti. Ali to je u Nišu problem zbog mentaliteta. Hoćete čist vazduh za svoju decu? Odreknite se uglja i drva. Kupite +Euro5 auto. Nemate novca? Ok, preselite se na periferiju. Grad bi morao precizno da definiše norme ponašanja u zajednici, no to je politički škakliva rabota.

    • Soko

      05:37 // 26. 12. 2021.

      Niko ne spominje SPALIONICU. Pri pretposlednjem dolasku AV u Nišu dogovorena je njena izgradnja! Čije dubre sagoreva kod nas i da li je radioaktivno??

  • Dragiša marković

    17:50 // 26. 12. 2021.

    Ima rešenja kako da ne kako je država poklonila stanove za 100€ tako sada nek uvede i priključi grejanje privatnim zgradama za 100€ i neće biti zagadjenog vazduha.Još kad bi mogli da limitiraju vozila da ne može da startuju ako ne prelaze put od 10km gde bi nam bio kraj

  • UFO

    17:56 // 26. 12. 2021.

    Bruka koliko se ovom masom lako manipuliše, i samo ih zdranje i ... zanima, Perfex lakše se diše.

  • Branko

    13:05 // 27. 12. 2021.

    Da su problem samo ugalj i drvo, ne bi ovaj problem postao mnogo veci poslednjih desetak godina, kada nas ima manje nego ranije. Nekvalitetan ugalj i jalovina, grejanje na djubre i korisceno ulje, mazut, loz ulje, nafta, pelet sa plastikom, pa tek onda dolaze normalna drva i ugalj. Nove peci ili izolacija ne resavaju problem.

  • Milan Kralj

    16:07 // 26. 10. 2022.

    Slazem se sa većinom komentara, ali sta cemo do tad, dok se ne zabrani ugalj i svi ostali veliki zagadjivaci?
    Moramo da budemo realni, ja sam svoju porodicu zastitio tako sto sam kupio preciscivac vazduha!
    Stvarno sam zadovoljan, imaju ovi novi preciscivaci sa fotokatalizom, mislim da je to najbolje resenje!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: