Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 26. 6. 2024.

| Društvo

Interesovanja budućih brucoša: Filozofski i GAF vode, na začelju Tehnološki i Poljoprivredni fakultet

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Za 640 mesta na Filozofskom konkuriše 878 kandidata; foto: Ljubica Jocić

Na fakultetima u Nišu počeli su prijemni ispiti, a za 4.687 mesta na niškom Univerzitetu ove godine konkurisalo je 4.080 kandidata. Najviše prijava budućih studenata pristiglo na Filozofski fakultet, a interesovanje je veliko i za Građevinsko-arhitektonski i Medicinski. Najmanje zainteresovanih je za Tehnološki fakultet u Leskovcu, Poljoprivredni u Kruševcu i studije filozofije, fizike i matematike.

Kao i proteklih godina, najviše budućih brucoša prijavilo se za Filozofski fakultet, pa za 640 mesta konkuriše njih 878. Od 13 studijskih programa najpopularniji su psihologija sa 268 prijavljenih kandidata za 90 mesta, pedagogija sa 139 kandidata za 50 mesta i anglistika sa 136 prijavljenih za 90 mesta.

medicinski fakultet niš Medicinski uvek popularan; ilustracija; foto: Vanja KeserSa druge strane, malo je onih koji su odlučili da studiraju filozofiju - tek njih 5 se prijavilo, dok je za studije ruskog jezika prijavljeno 10 kandidata, za francuski jezik 21, a za studijski program istorije 27 budućih akademaca.

Prema podacima sa niškog Univerziteta, veliko je interesovanje i za studije arhitekture, pa se tako za 320 mesta bori 547 kandidata, dok za 496 mesta na Medicinskom fakultetu konkuriše 585 kandidata.

Više prijava nego mesta je i na Fakultetu umetnosti - za ukupno 85 mesta - 39 budžetskih i 27 za samofinansirajuće studente, konkuriše 85 budućih brucoša.

Sa druge strane, skoro 5 puta manje je prijava od ponuđenih mesta na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu - za 120 mesta prijavila su se 24 buduća brucoša.

Slična je situacija i na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu. Za 105 mesta apliciralo je 25 studenata i to 16 njih za program voćarstvo i vinogradarstvo, dok je 4 zainteresovano za studije ratarstva, a njih 5 za stočarstvo.

PMF Nema interesovanja za budući nastavnički kadar; foto: T. R.Kada je reč o Prirodno-matematičkom fakultetu, tu je već standardno najveće interesovanje za studijski program računarske nauke - 86 prijavljenih za 81 mesto, dok je za programe koji obrazujuju budući nastavni kadar veoma malo zainteresovanih - za studije fizike je 8 prijavljenih, za matematiku 11, a za hemiju 31.

Malo prijavljenih ima i Pedagoški fakultet - 51 kandidata za 210 mesta, dok se za 132 mesta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja bori 245 budućih studenata.

I Fakultet Zaštite na radu ima više ponuđenih mesta od prijavljenih kandidata - za 300 mesta prijavilo se njih 98.

Pravni fakultet je ponudio 400 mesta za buduće brucoše, a prijavilo se 299 kandidata, a za 500 mesta na Ekonomskom konkuriše njih 459.

Prijemni ispiti ove godine traju do 2. jula, upis na fakultete traje do 18. jula, a u septembru sledi drugi krug upisa na preostala slobodna mesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neuspeli srbista

    17:19 // 27. 6. 2024.

    Završen Filozofski fakultet u praksi znači da nemate posla, da će svi drugi sa privatnih ili sumnjivih institucija imati veću prednost od Vas. Pažljivije birajte! Ne zanosite se da se u zemlji poltrona i ljigavaca bilo šta nože promwniti.

  • Savetnik

    15:25 // 27. 6. 2024.

    Zaštita na radu jako perspektivna oblast i posao u budućnosti. Iz ugla nekoga ko je završio fakultet i radi u struci, previše nepotrebnih predmeta koji apsolutno nikada u životu neće trebati bilo kome ko se ovim bude bavio. Od 40.predmeta na osnovnim akademskim biće korisno svega par predmeta. Fakultet ne može da obezbedi polaganje stručnog ispita bez kog se ne može raditi, a ni da zaposli nekoga

  • Mita

    16:09 // 26. 6. 2024.

    Kakva hiperprodukcija kadrova u Srbiji kada su u pitanju arhitektura i psihologija. Voleo bih da u Nišu ima 5 arhitekta koji rade i dobro žive od svog rada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: