Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 8. 9. 2024.

| Društvo

Izleti do Čegra na Dan pešačenja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
čegar
Za ljubitelje prirode; ilustracija; foto: JV

Dan pešačenja biće obeležen u subotu, 21. septembra, širom zemlje, a građani svih generacija moći će da budu deo organizovane akcije pešačenja i u Nišu. Polaziće se sa dve lokacije iz centra grada i ići će se do Čegra. U opticaju su tri staze različitih dužina.

Lokacije polaska biće kej na Nišavi kod hotela My place i bedem na Nišavi kod Disa, a učesnici mogu izabrati kraću stazu dužine 7 kilometara ili varijantu dužine 18 kilometara.

Akcija je namenjena građanima svih uzrasta i generacija, školama, omladinskim i sportskim orgnaizacijama, ljubiteljima prirode i svima onima koji su zainteresovani za aktivnosti koje vode zdravom životu u prirodi - navode iz Planinarskog kluba Železničar u Nišu.

Kada je reč o dužoj stazi, okupljanje na keju je u 7:20, a polazak u 7:30. Najpre se ide do bedema na Nišavi kod Disa, pa do spomenika na Čegru i do Vinika, a zatim je u planu povratak u Niš.

Oni koji izaberu kraću stazu treba da budu kod Disa u 8:45, zatim će ići do crkve u Donjoj Vrežini, pa do Čegra.

Povratak za one koji se odluče za kraću varijantu staze je prigradskim autobusom iz Donjeg Matejevca u 14:30, 16:05, 17:25 (ovo je vreme polaska iz Knez Sela, do Donjeg Matejevca je potrebno još oko 10 minuta). Mogu se vratiti i taksijem iz Donjeg Matejevca. Do centra grada cena vožnje je do 400 dinara - ističu organizatori.

Najmlađi i oni sa slabom kondicijom mogu prepešačiti samo jedan kilometar i vratiti se istom stazom.

Na Čegru će Selomir Marković, koji više decenija brine o Čegru, pripovedati o istorijskom događaju, a ljubitelji životinja mogu da posete Zoo planet i vide oko 120 životinja različitih vrsta.

Organizatori napominju da je potrebna udobna obuća za hodanje, patike ili lake cipele, sendviči i hrana, neki slatkiš, najmanje litar vode i lagana jakna u slučaju kiše.

U slučaju prekomernog umora ili drugih fizičkih problema moguće je uhvatiti neki od lokalnih prevoza ili pozvati taksi - dodaju iz Železničara.

Akciju organizuju i Planinarski Savez Srbije, kao i Sportski Savez Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: