Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 27. 5. 2024.

| Društvo

Izmeštanje Suvodolskog potoka zbog "Palfingera", test proizvodnja u junu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Palfinger (6)
Juna test faza proizvodnje, do kraja godine zvanično otvaranje; foto: Nikola Đukić

Fabrika Palfinger, čija je gradnja u industrijskog zoni ka Niškoj Banji u završnoj fazi, počeće sa test proizvodnjom u junu, dok se zvanično otvaranje očekuje do kraja godine. Iz austrijske kompanije kažu da su Niš izabrali zbog strateškog položaja, ali i Mašinskog fakulteta, a iz Grada Niša da će Suvodolski potok pored fabrike izmestiti za najkasnije pola godine, nakon što su dogovorili dinamiku radova sa investitorom.

Palfinger (2) foto: Nikola Đukić Budući radnici austrijske firme koja se bavi proizvodnjom kranova u Nišu će proizvoditi čelične podsklopove i kažu da je jedan od prvih projekata na kojima će raditi u Nišu biti stabilizatori za kamione i ostala prevozna sredstva.

Palfinger (3) foto: Nikola Đukić Predstavnik kompanije Ivan Tasić rekao je da već sada imaju blizu 80 zaposlenih, te da planiraju do kraja 2027. godine ukupno 375 radnika, kao i to da su Niš izabrali zato zbog stateškog položaja, ali i zbog toga što je u pitanju Univerzitetski grad.

Palfinger posluje u većini evropskih država. Niš je izabran zbog infrastrukturnih i logističkih razloga. Postoji jasna veza sa našim kompanijama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj, tako da što se tiče logistike, Niš je bio odličan izbor. Sama činjenica postojanja Mašinskog fakulteta i to što je Niš Univerzitetski grad je bila odlučujuća da se Palfinger odluči da investira u Srbiji direktno u Nišu - rekao je Tasić.

Dragana Sotirovski foto: Nikola Đukić Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da sada Nišlije neće morati da zbog posla odlaze iz Niša i da je ponosna što je Niš zbog otvaranja fabrika postao prepoznatljiv na privrednoj mapi Evrope.

Raduje me što će veliki broj visokoobrazovanih, ali i srednjoškolaca dobiti posao ovde, što znači da će imati sigurnost i da neće morati da odlaze van Niša - rekla je Sotirovski.


Izmeštanje Suvodolskog potoka zbog "Palfingera", ali i Brzobrođana

Suvodolski potok foto: Nikola Đukić Suvodolski potok u niškom naselju Brzi Brod za koji meštani kažu da vode ima samo kada padne kiša ili kada obližnja fabrika ispusti otpadnu vodu u kanal. Potok je ranijih godina bio problem za žitelje jer je plavio ulicu.

Direktor KLER-a Dušan Radivojević potvrdio je da će tek sada raspisati tender da se potok izmesti, jer su dogovorili dinamiku radova sa Palfingerom i da očekuje da će radovi biti gotovi za najkasnije 6 meseci.

Trasa je nešto manja od 2,5 kilometara, imamo projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, rešenu imovinu i u toku ove nedelje ćemo objaviti javni poziv, kako bismo našli izvođača radova, kako bismo mogli da završimo u odgovarajućoj dinamici koju smo dogovorili sa austrijskim investitorom Palfingerom, ali i zbog obećanja koje smo dali građanima naselja Brzi Brod - rekao je Radivojević.

Kako je rekao trasa Suvodolskog potoka nizvodno će se spuštati ka Nišavi i prolaziće ispod Bulevara svetog cara Konstantina, ali i između Brzog Broda i izvorišta Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gurko

    23:40 // 27. 5. 2024.

    Potok da izmeste pored izvorista? A sta cemo ako se izlije pa zagadi izvoriste? Zarad procenta tog vaseg “aufingera” da zrtvujete izvoriste iz koga se snabdeva vodom za pice ceo Nis? Ili mozda postoji studija zastite izvirista? Ko potpisa saglasnost u ime Naissusa bilo bi lepo znati?

  • Može?!

    23:19 // 27. 5. 2024.

    Za 150.000 rsd/mesečno!Može?

  • Dubioza

    19:51 // 27. 5. 2024.

    Pošaljimo mlade u dijasporu da rade!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: