Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 16. 6. 2023.

| Društvo

Javni uvid u izradu plana koji omogućava izgradnju “Novog Niša” do 28. juna

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Novi Niš
Građani mogu da šalju primedbe; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Grad Niš objavio je na Rani javni uvid izradu Plana detaljne regulacije na području planiranog kompleksa “Novi Niš”. Plan podrazumeva da na prostoru koji je sada označen kao devastirano građevinsko zemljište, odnosno nekadašnja kasarna “Bubanjski heroji”, niknu zgradne i da to bude gusto naselje, sa poslovno-trgovinskim kompleksom i 25% zelenila.

Naručilac plana je Grad Niš, plaća ga američka kompanija Clean earth and capital, koja i gradi “Novi Niš”, a nosilac izrade Plana je niška Uprava za građevinarstvo. Obrađivači su Zavod za urbanizam u Nišu i firma Teking doo.

plan Planirane namene; foto: PrintscreenPlan se odnosi na prostor između ulica Vojvode Putnika, Zmaja od Noćaja i Stevana Sremca na Bubnju i obuhvata 14,33 hektara. Kako je istaknuto, njegovim sprovođenjem biće omogućeno novo naselje, čiji nastavak urbanizacije predstavlja “nephodan i pozitivan proces”.

Realizacijom Zone mešovite namene, sa stambenim, poslovnim, javnim i drugim sadržajima i uslugama, koji su povezani mrežom otvorenih zelenih, slobodnih i drugi javnih prostora, biće omogućen visok standard i kvalitet života stanovnika novog naselja, uz istovremeni pozitivan efekat na kvalitet života šire urbane zajednice, koja će aktivno koristiti sve sadržaje dostupne u novoformiranom naselju - piše u tekstualnom delu Plana.

Ako Plan bude usvojen, na mestu nekadašnje kasarne uglavnom će biti zgrade, odnosno prostori za stanovanje, i to velikih gustina. Deo je obezbeđen za stanovanje srednjih gustina, a deo za poslovno-trgovinski kompleks.

Planira se i komunalna površina, tačnije toplana, kao i prostor mešovite namene. U planu su i pešačke i biciklističke staze, kao i opremanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

U obuhvatu Plana sagledane su pretežne namene prostora u privatnoj svojini, ali i u javnoj svojini i režimima javnog korišćenja. U tom smislu, na području Plana neće biti dozvoljeno ograđivanje kompleksa - piše u Planu.

Istaknuto je i da će u sklopu objekata biti garaže, ali da će biti i otvorenih parkirališta tamo gde je moguće.

Novi Niš U planu i poslovno-trgovinski kompleks; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićOno kako nekadašnja kasarna sada izgleda nadležni opisuju kao “braunfild” ili “smeće” lokaciju, odnosno zapuštenu lokaciju koja više decenija nije u funkciji i gde se nalaze urušeni objekti i hangari.

Za nisko, srednje i visoko zelenilo koje tamo trenutno postoji kažu da je nekada održavano, a da je sada neuređeno i da tu nema nikakvog urbanog mobilijara.

Tvrde da su Planom predviđeni visoko zelenilo, zeleni krov, zelena fasada, zelenilo iznad podzemnih etaža, kao i zelenilo koje je u direktnom kontaktu sa tlom.

Ističu da će rasteretiti Ulicu vojvode Putnika, za koju navode i da je rekonstruisana prošle godine, iako rekonstrukcija zvanično nije gotova jer nije postavljen završni sloj asfalta.

Rani javni uvid traje do 28. juna ove godine, do kada građani mogu slati primedbe i sugestije Upravi za građevinarstvo ili putem e-servisa.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Obuhvat plana (preuzmi) - 962.35 KB
  2. Postojeće stanje (preuzmi) - 1,188.54 KB
  3. Postojeće stanje sa infrastrukturom (preuzmi) - 1,235.94 KB
  4. Planirana namena (preuzmi) - 1,068.88 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    16:48 // 17. 6. 2023.

    ...а улица Војв.Путника је могла да има по две Колов.траке,тротоар и травњак унутар комплекса касарне..од Вој.Гојка,до улаза у меморијал.парк Бубањ!?

  • sanja

    16:01 // 16. 6. 2023.

    Gde nestade zdrav.centar,ostanak svakog stabla,zbuna,podzemna garaza....?

  • sanja

    15:59 // 16. 6. 2023.

    Kad je Zorana Mihajlovic spustala u rupu vremensku kapsulu vec je sve bilo isplanirano.Gde nestade americki univerzitet i kampus,visenamenska dvorana?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: