Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 23. 6. 2024.

| Društvo

Jedan sapun za 43 osobe, pena za brijanje za SOS ofis - kako je trošen novac preko projekata socijalne zaštite

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Screenshot 2024-06-21 at 22.34.26
Kažu da su videli da su neki predlozi projekata identični, ali da su ipak dobili novac; foto: Tim 42

Kako je u Leskovcu 2022. godine tekao konkurs za finansiranje ili sufinasiranje 46 projekata u oblasti socijalne zaštite, kao i šta je 26 organizacija kojima su projekti odobreni uradilo za skoro 31 miliona dinara, istraživalo je Udruženje "Tim 42". Navode da je ceo postupak izbora bio netransparentan, da je bilo identičnih predloga različitih organizacija, a da je najveći utisak to što nema dokaza da su uopšte nešto uradili za građane ili sa njima.

Tako se u analizi "Javni konkurs za tajne prijatelje" navodi da je u izveštaju jednog projekta navedeno da je podržano 43 korisnika - starih lica i 200 srodnika, kao i da su za njih kupljeni paketi, ali je za sve njih kupljen samo jedan sapun.

Međutim, iako su za njih predviđeni higijenski paketi broj kupljenih sredstava za ličnu higijenu ne odgovara ovom broju korisnika. Primera radi u jednoj nabavci kupljen je jedan sapun od 100 grama - objašnjava se u analizi.

U još jednom sličnom projektu, navedeno je u izveštaju da je planirano 16 korisnika, a da je stvarno uključen 21 korisnik.

Pored toga što “paket usluga” nije nigde opisan i toga što je u predlogu projekta predviđeno da će se vršiti nabavka sredstava za domaćinstva, artikli koji su nabavljani tokom projekta po količini ne odgovaraju navedenom broju korisnika. Nabavljena je jedna limenka kafe i dve paste za zube što svakako nije dovoljno za 16 korisnika i njihove srodnike - piše u analizi.

Sa druge strane, kada je reč o projektu koji nosi naziv "SOS ofis za žrtve nasilja", istraživači su analizirajući priložene račune, utvrdili da neki artikli ne mogu biti ni na koji način povezani sa projektnim aktivnostima. Tako je projektni tim je nabavio vodokotlić, bateriju za kadu, šolje, tapete, 23 kilograma praška za pranje veša, penu za brijanje i kupku.

analiza Kažu da je najeveći problem što nema dokaza da je uopšte nešto rađeno sa korisnicima; foto: Tim 42Programski menadžer Tima 42 koji je radio ovu analizu konkursa Petar Đurović kaže da su identifikovali 15 predloga projekata koji su podneti od strane 12 organizacija gde nisu dostavljeni dokazi o radu sa korisnicima ili se iz samih izveštaja ne može utvrditi da su projektne aktivnosti stvarno i sprovedene.

To znači da trećina odobrenih projekata, vrednosti oko 7,700,000.00 dinara, nije doprinela unapređenju kvaliteta života socijalno ugroženih kategorija građana - rekao je Đurović.

Objašnjavaju da organizacije u svojim izveštajima, pored navoda o broju i zadovoljstvu korisnika, ostvarenih rezultata, uspeha programa/projekta, dostavljaju isključivo račune, otpremnice i ostale dokaze o plaćanjima raznim fizičkim i pravnim licima, preduzetnicima, agencijama, ugostiteljskim objektima, benzinskim pumpama. Sa druge strane, korisnici su brojke u izveštaju, (ne)određena grupa ljudi „u problemu“ koji je programom/projektom „uspešno rešen“.

Analiza je, kako objašnjavaju, rađena na osnovu dostavljenih odobrenih predloga projekata, narativnih i finansijskih izveštaja sa pratećom dokumentacijom, izveštaja nezavisnog revizora i izveštaja sa monitoring poseta.

Istraživači Udružnja TIm 41 kažu da sam postupak izbora projekata nije dovoljno transparentan, kao i da su identifikovali i neke identične predloge projekata koji su odobreni.

Celokupna analiza publikovana je na sajtu Udruženja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    14:53 // 23. 6. 2024.

    Ima li ga Mabo iz Leskovac i Nataly iz Niš tamo, da su prodali nešto? Pitam za prijatelja...

  • Miloš

    11:44 // 23. 6. 2024.

    Od srca želim onima koji kradu od najugroženijih da završe još gore od tih ugroženih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

jel su tezge od retkih metala... pa je toliko koštalo

rene čitalac

Tekst: Otvorena Pantelejska pijaca, najavljen i parking

Pronađite nas na: