Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 22. 9. 2024.

| Društvo

Jelena iz Medveđe od paprike sprema ajvar, a od peteljki i semenki pravi sapun

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Zavičaj u tegli
Hrabro zakoračila u svet preduzetništva; foto: "Evropska nedelja mogućnosti"

Jelena Miletić iz sela Gazdare kod Medveđe vlasnica je malog preduzeća “Zavičaj u tegli” koje po tradicionalnoj recepturi sprema omiljenu srpsku zimnicu - ajvar. Kada završi spremanje zimnice, Jelena nastavlja sa poslom i ostatke od paprika pretvara u sapun.

Zavičaj u tegli (1) Najkvalitetnija paprika; foto: "Evropska nedelja mogućnosti" “Zavičaj u tegli” je nastao 2021. godine kada je Jelena ostala bez posla i odlučila da hrabro zakorači u svet preduzetništva. Uposlila je žene i zajedno su postale poznate po proizvodnji ukusnog ajvara, koji pripremaju od najkvalitetnijih crvenih paprika ubranih u selu Pertate, u okolini Leskovca.

“Zavičaj u tegli” proizvodi autentičan ajvar zato sto se sve pravi ručno, od berbe ovde do načina na koji mi pečemo papriku, gulimo, mešanje, kuvanje, Smederevci, posebna vrsta drveta. Sve se radi ručno. Sve ovo doprinosi ukusu. Tradicionalan je po tome što koristimo papriku isključivo iz okoline Leskovca, odnosno sela pored Leskovca, koja je puna “mesa“, izdašna i daje najbolji ukus ajvara - priča Jelena Miletić.

Zavičaj u tegli (2) Ženska solidarnost; foto: "Evropska nedelja mogućnosti" Žensko preduzetništvo nije samo znak promena u ekonomskoj strukturi ruralnih zajednica, već i ključna komponenta procesa emancipacije i ekonomskog osnaživanja žena. Za neke od žena ovo je prvi posao, neke zarađuju za školovanje, a sve su saglasne da je generacijski jaz u ovom preduzeću prevaziđen - sve su drugarice.

Emancipacija žena u malim sredinama je jako važna pre svega što mnoge žene nisu svesne za šta su sve uskraćene. Problem žena na selu je što se od samog starta ne postavljaju kao ravnopravne sa nekim. Jer najveci deo posla u svakoj kući obavlja žena.Moja poruka ženama je da svaka može da iznese teret ali sama nikako. Jako je bitna solidarnost drugih žena u zajednici - ističe Jelena.

Da bi uspela, Jelena Miletić je za svoju ideju dobila podršku Evropske unije i Vlade Srbije kroz projekat EU za Zelenu agendu u Srbiji, koje podržava žene preduzetnice sa sela kroz obuke, finansijsku podršku, pristup tržištima i promociju njihovih proizvoda.


Od otpada pravi sapune

Od jednog kilograma ajvara proizvedenog na tradicionalan način, ostane i jedan kilogram otpada koji čine peteljke, semenke i drugi delovi paprike, a procene su da na jugu Srbije, tokom sezone proizvodnje ajvara, nastane čak 21.000 tona ovog bio-otpada koji obično završava na divljim deponijama.

Zavičaj u tegli (3) Ništa se ne baca; foto: "Evropska nedelja mogućnosti" Jelena Miletić ništa ne baca, ona od otpada, koji ne ide u ajvar, peteljki i semenki, pravi sapune.

Ja imam dvoje dece i moj posao je sezonski i ja bukvalno imam posla 2-3 meseca u toku godine. Morala sam da našem nešto što ću da radim van sezone, tako da sam upoznala Sanidu Klarić, osnivačica udruženja BIO IDEA za održivi razvoj, u Beogradu na sajmu ekologije i primila me u franšizu da bismo mogli da radimo sapune. Ona obezbeđuje kanale prodaje što je za mene super. Tada sam došla na ideju da ne proizvodimo otpad već da ostatke paprike sušimo i da to ubacujemo kao aktivnu komponentu u sapune - kaže Jelena.

Udružene preduzetnice ističu najvažnije je umrežavanje i solidarnost, ali je neizbežna i pomoć institucija.

Zahvaljujući projektu EU za Zelenu agendu u Srbiji one su uspele, a o ovom i drugim najvažnijim evropskim programima, projektima i fondovima koji su dostupni, građani Niša moći će da se informišu na drugoj po redu “Evropskoj nedelji mogućnosti“ koja će se održati Nišu od 23. do 27. septembra.

Biće reči o različitim mogućnostima - javnim pozivima, grantovima, zajmovima, prilikama za mlade, studentskih razmena, takmičenjima, unapređenju veština i besplatnim obukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: