Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 25. 9. 2024.

| Društvo

Još bez rešenja za smrad duž korita Nišave, građanima ostaje da čekaju maj 2026.

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
selo smrad
Odbornici vlasti u opštini Crveni Krst odbili da se formira anketna komisija koja bi se bez novčane naknade bavila rešavanjem problema; ilustracija; foto: Milan Stojanović

Ni na novoj sednici Skupštine niške Opštine Crveni Krst, koja je održana na zahtev opozicije, nema konkretnog rešenja za problem smrada koji se širi duž korita Nišave u selima Popovac, Medoševac i Trupale. Zaključak je da je postrojenje za preradu otpadnih voda jedini spas, a rok za završetak njegove izgradnje je maj 2026. godine.

ck skupština 3 foto: Tamara Radovanović Odbornica koalicije "Biramo" Sunčica Ivanović donela je u salu i teglu sa muljem iz korita Nišave. Dok opozicija i dalje upozorava na moguće širenje zaraze u niškim selima, odbornici vlasti su na poslednjoj sednici odbili osnivanje anketne komisije koja bi se bavila tim problemom bez novčane naknade, uz obrazloženje da to nije u skladu sa zakonom.

Opštinski većnik za komunalnu infrastrukturu, saobraćaj i izgradnju Dejan Stanojević i dalje tvrdi da oštećenje na mreži, koje je napravio neko od izvođača ili podizvođača radova na kolektoru, nije uzrok smrada, već nizak vodostaj i protok.

Nivo protoka kroz korito Nišave prošle godine u avgustu bio je 13,7 kubika u sekundi, a ove godine je u poslednjih mesec dana jedva prebacivao 6 kubika u sekundi. Smrad može da se oseća neposredno u blizini ispuštanja otpadnih voda. Uzrok neprijatnog mirisa je što se sve otpadne vode iz Niša, još uvek neprečišćene, ispuštaju u jedini recipijent, u Nišavu, od naselja Šljaka do Popovca. Tako je godinama - navodi on.

ck skupština 4 foto: Tamara Radovanović Na pitanje šta je Opština do sada preduzela u vezi sa tim, kaže, “tražila je informacije”.

Dobili smo informaciju da je ekipa Vodovoda aprila na terenu konstatovala da postoji oštećenje na delu medoševačkog kolektora koji se nalazi u Popovcu i dali su predlog KLER-u za sanaciju tog oštećenja, ali kada se stvore uslovi. Oni još nisu stvoreni jer se radi na izgradnji šahte gde treba da se uključi kolektor. Nadam se da će odmah nakon toga biti sanirano oštećenje - kaže Stanojević.

Jedino rešenje je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektora, a rok za to je tek 17. maj 2026. Opozicija traži da se do tada nađe makar privremeno rešenje.

Anketna komisija bi mogla da uradi privremeno neke stvari. Ne možemo da čekamo dve godine, da ljudi trpe. Predstavnici vladajuće većine kažu da je formiranje anketne komisije protivpravno. Postoji služba koja treba da tumači zakone. Ako to formalno-pravno nije izvodljivo, mora da postoji neka druga mogućnost. Neka daju predlog - poručuje šefica odborničke grupe Grupe građana “Dr Dragan Milić” Nadica Ivković.

ck skupština 2 foto: Tamara Radovanović I šef odborničke grupe koju čine “A b'e Niš bre” i “Biramo” Milan Stojanović smatra da je anketna komisija morala da bude formirana.

Meštani koji žive uz bedem osećaju neprijatan miris i posle jakih kiša. Anketna komisija ne troši novac. To je najlakši put da zajedno nađemo rešenje, da vidimo gde je uopšte problem. Očigledno im to ne odgovara. Niko ne kaže decidno šta nije po zakonu, već nam ostaje da im verujemo na reč - navodi Stojanović.

Dodaje, međutim, da na reč ne može da veruje predstavnicima vlasti jer nakon prošle sednice, kako tvrdi, nisu ispoštovali dogovor i otišli na teren, do kolektora.

Gradonačelnik je bio posle dva dana, ali u sali Mesne kancelarije u Popovcu. Tu se najmanje razgovaralo o neprijatnom mirisu. Pričalo se o drugim potrebama građana poput košenja trave i zamena sijalice. Njegovi saradnici došli su nepripremljeni i niko nije rekao kako i kada će problem da se reši. Zaključak je bio da kanalizacija mora da smrdi, to vam je - što vam je - kaže Stojanović.

ck skupština foto: Tamara Radovanović I Ivković ističe da vlast nije ispoštovala dogovor, dok su odbornici okupljeni oko SNS izglasali zapisnik u kome se takav dogovor i ne spominje.

Nisu došli jer su dobili sugestiju da to ne rade. Više se bave rejtingom nego konkretnim problemima. Neko od njihovih šefova je procenio da im nije u političkom interesu da odu tamo jer su tamo bili vidno nezadovoljni građani koji su ih čekali da razgovaraju sa njima - poručuje Stojanović.

Dok se pojedini odbornici vladajuće većine pozivaju na to da je u Popovcu, ipak, održan sastanak sa gradonačelnikom, većnik Stanojević na pitanje o tome šta je na tom sastanku zaključeno odgovara - “nije zaključeno ništa”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    21:32 // 26. 9. 2024.

    Umesto da dajete pare za Ciganski ključ vi si kupujete besna kola, placevi po Sokobanju i kojekude sve još, pa nek vam smrdi i dalje.

  • Luka

    11:58 // 26. 9. 2024.

    Objasnio Jablanovic.
    Ili protest ili smrdite.

  • Drile

    08:11 // 26. 9. 2024.

    Nišava smrdi tamo gde se izliva kanalizacija a to nije samo kod Popovca ,nije problem nizak vodostaj već ono što ide u Nišavu,a ruku na srce ne štedimo je počev od izletnika, pecaroša,meštana uz reku,do kanalizacije,sve ide u Nišavu.Jadna reka šta trpi,mrzimo je,jedino Nišava od većih reka nema pesmu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: