Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 15. 10. 2024.

| Društvo

Kad ministar naredi sve se može - u UKC Niš rade i vikendom da "očiste" liste čekanja

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
snimanje
Sad može i rad vikendom? foto: UKC Niš

Pompezno je pre manje od mesec dana najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar da će neće biti listi čekanja za snimanje skenerom, ali današnji podaci RFZO ga demantuju jer liste i dalje postoje, doduše sa mnogo manjim brojem. U niškom Univerzitetskom kliničkom centru rade snimanja i vikendom kako bi eliminisali liste čekanja, a najbrojnija je ona za koronografiju na kojoj je na 571 pacijent koji će, kako kaže direktor, biti svi pregledani do 20. decembra.

"Oko ukidanja listi čekanja neće biti kompromisa" - poručio je Lončar direktorima zdravstvenih ustanova u Srbiji pre mesec dana, a potom je organizovana i akcija u kojoj je pozvano oko 3.000 pacijenata na snimanje skenerom nakon koje je ministar rekao da listi više neće biti. Liste jesu smanjene, ali i dalje postoje i najviše je onih pacijenata koji čekaju na CT abdomena i grudnog koša. liste foto: printscreen/www.rfzo.rs

Nakon ovog obećanja i upozorenja ministra i niški UKC je počeo da vikendom poziva građane na snimanja. Direktor UKC-a Zoran Perišić se zahvaljuje državi i ministarstvu i kaže da "ovakav tempo i brzina dijagnostike, prevencije i lečenja stvarno ne postoji nigde u Evropi, pa ni u svetu i to samo pokazuje koliko država brine o zdravlju građana".

Iz UKC-a saopštavaju da su proteklog vikenda pregledali preko 140 pacijenata na multislajsnom skeneru i da je akcenat bio na kardiološkim pacijentima.

Na skenerima su obavljani pregledi koronarnih arterija, aorti, karotida i perifernih krvnih sudova, ali su pozivani i pacijenti kod kojih je trebalo obaviti snimanje male karlice i abdomena - navode i UKC.

Direktor UKC Zoran Perišić kaže da sada ne postoji lista čekanja za ovu vrstu dijagnostike ni za jedan organ, ali i dodaje da uveliko rade na rešavanju listi čekanja u drugim oblastima.

Jedna od njih je interventna kardiologija, tj. invazivna, gde imamo na listi čekanja za koronarografiju 580 pacijenata, koji su svi zakazani do 20. decembra i do tada će svi biti urađeni, jer se radi i u danima vikenda u punom kapacitetu - ističe Perišić.


Za protezu kolena čeka preko 500 pacijenata

Prema podacima RFZO-a, oko pacijenata trenutno čeka ugradnju kuka i kolena u Nišu, a nekima je operacija zakazana tek za oktobar 2025. godine.

Perišić je rekao da očekuje da i ta lista bude eliminisana u dogledno vreme.

Kada je u pitanju ortopedija, prošle nedelje urađeno je 25 operacija ugradnje veštačkih proteza, a cilj je da radimo 30, tako da će se i tu raditi punim kapacitetom, a u planu imamo i jednu reorganizaciju, koja će omogućiti i veći broj intervencija - kaže direktor UKC Niš.

Ugradnju bescementne proteze kuka u Nišu trenutno čeka 58 pacijenta a poslednja zakazana operacije za sada je jun 2025. Na listi čekanja za ugradnju hibridne proteze kuka je 60 pacijenata.

Najviše ortopedskih pacijenata čeka protezu za koleno - njih 553, a ugradnja je nekim pacijentima zakazana za tačno godinu dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 1234567890

    17:18 // 15. 10. 2024.

    A što ne rade radnim danima ?

    Grdne vikende izgubiše za golemu lovu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne vozi onaj sa vozačkom dozvolom, nego uporan!

Bumbar Čitalac

Tekst: 53-godišnjak opet uhvaćen bez vozačke dozvole - oduzeli mu i drugi auto

Pronađite nas na: