Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 4. 9. 2024.

| Društvo

Kamere i dron snimaće divlje deponije u Nišu, kazne do 120.000 dinara

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deponija-foto-nm
Na Paliluli; foto: NIkola Mitić

Pet kamera i jedan dron snimaće divlje deponije na niškoj Paliluli i beležiti prekršaje, na osnovu čega će Komunalna milicija kažnjavati građane koji bacaju otpad tamo gde ne treba. Kamere će biti postavljene na skrivenim lokacijama, a kazne će se kretati od 6 do 120.000 dinara.

kamere Pet kamera; ilustracija; foto: JV arhiva Opremu za snimanje nabavila je Gradska Opština Palilula, za koju je predsednik Bratislav Vučković rekao da nastoji da bude “najčistija opština u Nišu”, i dala na revers Komunalnoj miliciji.

U dogovoru sa komunalnom inspekcijom te Opštine, kako navodi načelnik Komunalne milicije Dejan Kovačević, određeno je pet kritičnih lokacija na kojima će biti postavljene kamere.

To su mobilne kamere, biće postavljene u blizini tih deponija i snimaće ih. Imaju solarno punjenje i sim karticu unutra. One imaju senzor i rade na pokret, tako da kada prođe neko vozilo, automatski se pale i prave video snimke i fotografije. Ti snimci stižu nama na MMS poruke i mejl. Mi ćemo odmah slati patrole na lice mesta, a ako ne zateknemo nikoga na osnovu registarskih oznaka utvrđujemo ko je vlasnik vozila iz kojeg je izbačen otpad. Kada pozovemo vlasnika, on je dužan da nam da obaveštenje ko je u tom trenutku upravljao vozilom, odnosno izbacio otpad - objašnjava Kovečević.

dejan kovačević "Da se stane na kraj nesavesnim građanim"; foto: Sonja Vidojković Dron će koristiti na onim lokacijama gde ne postoje tehnički uslovi da se postave kamere. Kovačević kaže da će patrole komunalne milicije 4-5 puta dnevno dronom nadgledati te deponije.

Kazne se kreću od 6 do 120.000, zavisi od toga da li je otpad izbacilo fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice. Mora jednom da se stane na kraj nesavesnim građanima koji stvaraju te divlje deponije - ističe Dejan Kovečević.

Lokacije za snimanje ostaju tajna, a načelnik Komunalne milicije kaže da se uglavnom stvaraju na obodima grada gde se svakodnevno gomilaju tone i tone komunalnog otpada, šuta i raznih stvari.

Građani gotovo svakodnevno prijavljuju divlje deponije i putem aplikacije Južnih vesti “Prijavi problem”.

Problem za Komunalnu miliciju, kako navodi Dejan Kovačević, jeste nedovoljan broj radnika, zbog čega je poslednjih meseci Grad Niš više puta objavljivao konkurs za prijem novih milicionera.

Prošle godine smo dobili saglasnost od Vlade Srbije da zaposlimo 36 komunalnih milicionera. Mi smo izabrali 34 kandidata, u toku je procedura da se izaberu još 2. Od tih 36, 13 smo zaposlili, prošli su obuku i već počeli da rade. Ostalih 23 trebalo bi da sad odu na obuku - kaže Kovačević.

Nakon toga ukupan broj komunalnih milicionera u Nišu trebalo bi da bude 70 pa se načelnik nada de će moći da pokriju ceo grad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • EmaEna

    08:13 // 5. 9. 2024.

    Bravo! Posebno naselje Crvena zvezda kod PMF -a.

  • Stefan

    07:16 // 5. 9. 2024.

    Molim redakciju Južnih vesti da dodje ponedeljkom u Nišku banju, da vide sakupljanje smeća. Kamion ide i komunalci skupljaju smeće, medjutim kamioni su stari i imaju neki preliv i kako kamion ide non stop ispušta otpadne vode po asfaltu. To je takav smrad da možete da se onesvestite. Pazite oni predju i zaliju svaku ulicu u banji, ljudi se okreću u neverici. Posle se čudimo gde su turisti.

  • Ivan

    20:11 // 4. 9. 2024.

    Ko će da snima zaprege po ulicama Niša?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: