Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 15. 5. 2024.

| Društvo

Ko odlučuje o novom rektoru Univerziteta u Nišu - članovi Saveta i Mile Ilić i Miroslav Milutinović

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
Savet bira rektora; foto: Ljubica Jocić

Nakon odluke Senata da za novog rektora predloži prof. dr Jovana Stepanovića, dosadašnjeg prorektora i redovnog profesora Tehničkog fakulteta u Leskovcu, članovi Saveta, najvišeg organa upravljanja na Univerzitetu, treba tu oduluku da potvrde ili opovrgnu. Savet ima 31 člana, od čega je 17 predstavnika fakulteta, pet predstavnika studenata i 9 njih koje je imenovala Vlada Republike Srbije, među kojima su i nekadašnji predsednik Skupštine Mile Ilić, aktuelni predsednik Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović, nekadašnji poslanik Vladica Maričić i državni sekretar Dejan Antić.

U četvrtak, 16. maja u 13 sati članovi Saveta Univerziteta odlučuju da li prihvataju predlog Senata čiji je kandidat za rektora prof. dr Jovan Stepanović, aktuelni prorektor za naučni rad i izdavačku delatnost i redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu. On je izglasan za kandidata u prvom krugu, a protivkandidati su mu bili prof. dr Nebojša Ranđelović i prof. dr Dragan Mančić.

Njegovi kandidati za prorektore su aktuelni rektor Dragan Antić koji je na toj funciji ukupno 12 godina, zatim i aktuelni dekani - Tadija Đukić sa Ekonomskog fakulteta i Dobrila Stanković Đorđević sa Medicinskog fakulteta, kao i profesori sa Pravnog i Prirodno-matematičkog fakulteta Miroslav Lazić i Dragan Đorđević.

Mile Ilić SPS Mile Ilić - član Saveta; Foto: JV O novom rektoru koji će voditi Univerzitet u Nišu od 1. oktobra ove godine do 30. septembra 2027. godine tajnim glasanjem odlučuje 31 član Saveta, gde je 9 članova koje je imenovala Vlada Srbije, a među njima su prof. dr Mile Ilić, nekadašnji predsednik Skupštine Niša i narodni poslanik, kao i dugogodišnji istaknuti funkcioner SPS-a, potom aktuelni predsednik Opštine Crveni Krst prof. dr Miroslav Milutinović, kao i nekadašnji poslanik SNS-a Vladica Maričić, doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za rad prof. dr Dejan Antić.

milutinovic-novi-predsednik Miroslav Milutinović - član Saveta; foto: A. S. Pored njih, tu je i dr Goran Milosavljević, bivši direktor Vodovoda, preduzeća koje je, za vreme njegovog mandata, gradonačelnica Dragana Sotirovski optužila da nije opravdalo 300 miliona dinara, sada rukovodilac sektora za razvoj i promociju Niške tvrđave.

Tu su i predsednica Skupštine Opštine Medijana prof. dr Vladimila Bojanić koja je na prošlim izborima bila nosilac liste SNS-a za Medijanu, kao i nekadašnji rukovodilac Kovid bolnice u Kliničkom centru u Nišu prof. dr Boris Đinđić koji je na aktuelnoj listi SNS-a za izbore u Nišu i prva na listi SNS-a za izbore u Opštini Medijana prof. dr Dragana Radović Janošević, poznata ginekološkinja i diplomirani pravnik Radomir Petrović.

Predloženi kandidat za rektora izabran je ako je dobio većinu glasova ukupnog broja članova Saveta. Ukoliko predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, postupak izbora rektora se ponavlja. Savet na istoj sednici donosi novu odluku o pokretanju postupka za izbor rektora, određuje rokove za sprovođenje izbornih radnji i imenuje izbornu komisiju - piše u Statutu.

U Savetu je 17 predstavnika Univerziteta, a to su: prof. dr Zoran Grdić (Građevinsko-arhitektonski fakultet), prof. dr Ognjen Radović (Ekonomski fakultet), prof. dr Zoran Perić (Elektronski fakultet), prof. dr Milan Banić (Mašinski fakultet), prof. dr Ivan Nikolić i prof. dr Andrej Veljković (Medicinski fakultet), prof. dr Siniša Stojanović (Pedagoški fakultet u Vranju), prof. dr Darko Anđelković (Poljoprivredni fakultet u Kruševcu), prof. dr Goran Obradović (Pravni fakultet), prof. dr Jelena Ignjatović i prof. dr Miljana Jovanović (Prirodno-matematički fakultet), prof. dr Dušan Trajković i prof. dr Suzana Cakić (Tehnološki fakultet u Leskovcu), prof. dr Evica Jovanović (Fakultet zaštite na radu), prof. dr Dragan Nejić (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), prof. mr Katarina Đorđević (Fakultet umetnosti) i prof. dr Branislav Stevanović (Filozofski fakultet).

Iz reda studenata članovi Saveta su Nemanja Petković (Pravni fakultet), Dimitrije Krstić (Elektronski fakultet), Hristina Jovanović (Medicinski fakultet), Milan Videnović (Filozofski fakultet) i Đorđe Petrović (Pravni fakultet).

Predsednik Saveta je Dušan Trajković, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, a njegov zamenik Dragan Nejić, redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marko djordjevic

    22:01 // 19. 5. 2024.

    Grdić...i ostala svita sve je jasno trebao je i sina izglasa pošto im je zajednička kancelarija kao i mnogima na tehničkim fakultetima tesna! Jadno

  • Ex student

    23:31 // 16. 5. 2024.

    Dejan Antic je bas dobar lik, istoricar, pismen covek. Za ostale, neznam.

  • Sone V

    21:02 // 16. 5. 2024.

    Jbte ovi iz Ajvar sitija, Leskovca ko sekta
    Svuda ih ima okupirase Niš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: