Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 14. 8. 2024.

| Društvo

Ko "vašarizuje" nišku Tvrđavu - Blagojević se buni, iz Opštine pomirljivi

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ivan Blagojević
Blagojević ponovo pokrenuo pitanje da li će Nišvil ostati u Nišu; foto: Nikola Đukić

Zbog toga što je Opština Crveni Krst izdala dozvole za postavljanje štandova na kojima će se prodavati hrana, kao i za postavljanje "kruške" za udaranje tokom održavanja Nišvil džez festivala, Ivan Blagojević tvrdi da su time od Nišvila napravili vašar. Napominje ako je takav sadržaj isplatljiviji Gradu Nišu da će napustiti Tvrđavu i prihvatiti neke od ponuda da preseli festival. Iz Opštine ističu da organizatorima festivala napomenuli da će svi štandovi koji smetaju biti ili uklonjeni ili pomereni.

Kako bi Nišvil i u buduće zaista ostao u Nišu, direktor festivala Ivan Blagojević ističe da bi Opština Crveni Krst na čijoj teritoriji se nalazi i Tvrđava trebalo više da vodi računa interesima grada i manifestacijama koje su od javnog značaja.

Razlog nezadovoljstva Ivana Blagojevića je to što su izdate dozvole za postavljanje štandova za prodaju girosa, šećerne vune, krofni i palačinki, na mestima koja su predviđena za prodaju ulaznica i sponzore festivala.

Očekujem da ćemo uskoro imati i pečenjaru ili roštilj na putu za Nišvil i da će Opština Crveni Krst dobiti neke skromne prihode od toga. Prihodi od festivala pripadaju festivalu i mi se ne finansiramo samo od donacija, već i od sponzora i pažljivo prodajemo ono što brendiramo. U međuvremenu Opština je dala dozvolu i za prodaju palačinki, na mestu gde bi trebalo da bude neka delatnost našeg marketinga. Odatle se raznorazna muzika čuje do kasno uveče - započinje Blagojević.

Vrhunac je, tvrdi Blagojević, postavljanje kruške za udaranje preko puta bine kod muzeja na ulazu u Tvrđavu i dodaje da se udarci čuju i ometaju muzičare, a tvrdi da su smetali i glumcima koji su kod Beogradske kapije igrali predstave prethodnih dana.

Koliko god mislite da imate ingerencije kao predsednik Opštine i Skupštine, ne možete davati rešenja koja smetaju održavanju festivala. Ovo je javna gradska manifestacija i vi minirate ingerencije grada koji finansira Nišvil, zbog sitnog šićardžijskog ćara. Mene je pozvao čovek koji se predstavio i kao verodostojnik Pantelejske crkve da me pita da li ringišpili i ostali uređaji sa Pantelejskog vašara budu postavljeni negde na Nišvilu. Dao sam odgovor da je ovo kulturna manifestacija i da luna park nije mesto - ističe Ivan Blagojević.

Blagojeviću smeta i to što je nedavno Opština Crveni Krst dozvolila postavljanje luna parka u Tvrđavi u sklopu jedne manifestacije i napominje da ukoliko takvi festivali donose više novca Gradu Nišu od Nišvila da će prihvatati ponude koje su imali da Nišvil presele iz Niša.

Iz Opštine Crveni Krst ističu da su tokom svih godina održavanja Nišvil džez festivala otvoreni za svaki vid saradnje, zbog toga što se radi o manifestaciji od velikog kulturnog značaja za Niš.

Svaki put kada izdamo dozvole, mi stavimo klauzulu da možemo štandove da pomerimo ili uklonimo dok traje Nišvil. Od sutra oni neće biti tu. O tome smo već razgovarali sa ljudima iz organizacije festivala. Naša vrata su otvorena za saradnju, šta god smatraju da smeta mi smo rekli da smo spremni da sklonimo - navode iz Opštne Crveni Krst.

Dozvole da se na prostoru Tvrđave postave štandovi na kojima će se prodavati razne poslastice iz Opštine Crveni Krst ističu da im je omogućeno odlukama koje je doneo Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    15:03 // 15. 8. 2024.

    Da nije Blagojevića ... napredne Nišlije ne bi mogle da pljuju po kulturi i Jazzu... to je njima jednačina sa 10 nepoznatih. Ali , Prijovićka .... nemam ništa protiv nje jer i ne pratim njen razvoj /na moju žalost/ a na vašu radost ! Svako neka uživa u svojim afinitetima i dometima !

  • Hepek

    11:55 // 15. 8. 2024.

    Ako se dobro sećam pre par godina bilo je pljeskavice i kod glavne bine . I taj dim je išao i do bine . To je valjda tada postavljao da olakša duvačkim sekcijama a ne zbog para . Neka se on kao organizator pobrine za kvalitetno ozvučenje a ne da neki bendovi i džez umetnici dodju tad i nikad više . E to je sramota mnogo veća i od kruške i od palačinke a i to je sramota slažem se .

  • Pepe le tvor Niš

    09:52 // 15. 8. 2024.

    Nećeš ti napustiti tvrđavu, Niš i Srbiju jer dobro znaš da gde god odeš moraš položiti finansijsku konstrukciju, ugovore, isplate liste, virmane (keš je zabranjen) i da platim porez, pa šta ti ostane neka ti je alal.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: