Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 2. 10. 2024.

| Društvo

Leskovac dobio priznanje "Ekoopština"

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Leskovac
Postrojenje za prečišćavanje vode započeto 2005. godine; foto: Marko Mitić

Zbog rekonstukcije sistema vodovodne mreže i SKADA sistema u fabrici vode u Gorini, izgradnje gradskog projektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnim vodama koje je najavljeno još 2005. godine, Grad Leskovac je nedavno dobio priznanje "Ekoopština" i put u Francusku. Zamišljen kao prilika za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih gradova i opština, konkurs “Ekoopština” daje priliku lokalnim samoupravama da doprinesu očuvanju zaštite životne sredine.

Konkurs "Ekoopština" namenjen je svim lokalnim samoupravama u Srbiji i gradovi i opštine mogu da konkurišu u jednoj od četiri kategorije - održivo upravljanje vodom, održivo upravljanje otpadom, urbana mobilnost i energetska efikasnost. Konkurs sprovodi Ambasada Francuske u Srbiji, a o njemu je govorila predstavnica Francuskog instituta u Nišu Monika Damnjanović na Evropskoj nedelji mogućnosti.

Gradovi i opštine imaju mogućnost da apliciraju sa jednim projektom koji su već implementirali u svom gradu, da učestvuju i ako pobede, taj primer dobre prakse širi se u Srbiji i Francuskoj. Pobednici putuju u Francusku gde se susreću sa parnerima iz iste struke, dele iskustva i imaju mogućnost da se umreže i razviju novu priču - rekla je Damnjanović.

leskovac foto: Grad Leskovac Grad Leskovac nedavno je drugi put dobio priznanje "Ekoopština" u kategoriji Održivo upravljanje vodom. Gradonačelnik Goran Cvetanović je tada istakao da Leskovac teži da unapredi svoj sistem komunalne infrastrukture i stane rame uz rame sa gradovima Evrope.

U godinama za nama posvećeno smo radili na sistemu vodovodne mreže, izgradili smo i rekonstruisali 40 kilometara iste, izvršili rekonstrukciju SKADA sistema u fabrici vode u Gorini. Značajan projekt je izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnim vodama, gradskog kolektora. Za sve navedeno, opredeljena je suma od 29,6 miliona evra - naveo je Cvetanović.

Od početka punjenja akumulacije Barje, kako je istakao, reke su čistije, a o vodosnabdevanju Leskovčani više ne brinu.

Prepoznali smo da briga o kvalitetu vode mora biti jedan od prioriteta u radu, a naša dela to i pokazuju kao i činjenicu da čuvamo životnu sredinu i izvore vode i da racionalno koristimo vodu kako bi je sačuvali i za buduće generacije - rekao je Goran Cvetanović.

Priznanje za najbolju "Ekoopštinu" Leskovac je prvi put dobio 2022. godine, novi konkurs “Ekoopština” biće raspisan naredne godine, a svi detalji mogu se naći na sajtu “Ekoopština”.

Projekat “Ekoopština“ je deo inicijative “Zelena agenda za Srbiju“ koji realizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svasta

    11:44 // 2. 10. 2024.

    A nagrada za ekolosko paljenje Nevene?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Kod ovih se počinje od krova a završava sa temeljom.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Gradska kuća u Nišu dobila novi krov, a plafon najlonom pokriven

Pronađite nas na: