Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 29. 9. 2024.

| Društvo

Leskovac sa Severnom Makedonijom jača turističku ponudu i zapošljavanje mladih

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Leskovac
Prekogranična saradnja; foto: M. M.

Projektima prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije unapređeni su turistički potencijali Leskovca i Krive Palanke, kroz projekat “Zemlja legendi” dve lokacije lokacije dobijaju nove turističke sadržaje. Takođe, drugim projektom preko 200 Leskovčana prošlo je rezličite obuke za pomoć pri zapošljavanju, a sertifikate su dobili na početku petog dana Evropske nedelje mogućnosti koji je u Nišu.

1000011345 (1) Martin Nikolovski; foto: Ljubica Jocić Ulaganjem u infrastrukturu kroz projekat “Zemlja legendi”, koji je nastavak projekta “Povezivanje bisera”, menadžer projekta i predstavnik Krive Palanke iz Severne Makedonije Martin Nikolovski očekuje nastavak razvoja turizma u tim regionima.

Projekat EU finansirala je sa 200.000 evra i mi ćemo taj novac podeliti. Plan je da u Krivoj Palanci, na lokalitetu Gradec, uradimo parterno uređenje sa urbenom opremom, dok će u Leskovcu, na lokalitetu Sokolac biti izgrađen vidikovac. Smatram da ćemo uspeti da postignemo dobrobit za građane Krive Palanke i Leskovca, ali i celog prekograničnog regiona - ističe Nikolovski.

Projekatom “Povezivanje bisera” u dva regiona obeležene su planinarske staze, izgrađena dječjia igrališta i ljetnikovaci, postavljene klupe, solarne rasvete, informativne table na preko 40 turističkih lokaliteta.

Još jedan projekat finansiran novcem Evropske unije sproveden je u Leskovcu - "Zapošljavanje i osnaživanje preduzetništva" koji realizuje Edukativni centar u saradnji sa još dve organizacije iz Makedonije - Albiz i Alka iz Skoplja.

1000011347 (1) Igor Stajić; foto: Ljubica Jocić Prema rečima izvršnog menadžera Edukativnog centra Igora Stajića, preko 200 Leskovčana prošlo je različite obuke za pomoć pri zapošljavanju.

Projekat je imao za cilj da podrži mlade koji su van obrazovanja, nisu zaposleni i van su bilo koje vrste obuke koja bi im pomogla da reše svoj socijalni status na pozitivan način. U slučaju Srbije najveći deo korisnika bio je iz romske populacije. Što se tiče naših korisnika imali su prilike da prođu set obuka koji je trebalo da im pomogne da ojačaju svoje socijalne kapacitete kao pomoć u traženju zaposlenja ili pokretanju svog posla. Imali smo i obuke prekvalifikacije, ljude koji su prošli obuke za tražena zanatska zanimanja i jedan deo njih je našao posao - kaže Stajić.

Saradnja između Leskovca i Skoplja, kako ističe Stajić, bila je puna razumevanja zbog sličnog kulturološkog prostora, a saradnja između nevladinih organizacija je korisna jer su pristupi bliži za razliku od država koje različito vide probleme.

Sertifikate za uspešno spovedene projekte nosioci su dobili na početku petog dana Evropske nedelje mogućnosti koja je održana u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: