Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 28. 6. 2024.

| Društvo

Malo budućih studenata žele da budu učitelji i nastavnici - niske plate, a loš status

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
skola 12, ilustracija, foto Ljubica Jocic
Za smer fizike ove godine prijavilo se samo 8 kandidata; foto: Lj. J.

Iako su učitelji, nastavnici matematike, fizike i tehnike deficitarna zanimanja, što znači da bi oni koji steknu diplomu za njih brzo pronašli posao, veoma mali broj mladih koji upisuju fakultete se odlučuje za takozvane nastavničke smerove. Tako se za smer fizike prijavilo samo njih 8, za filozofiju 5, a za profesora tehnike i informatike njih 4. Dekanice niškog Filozofskog i vranjskog Pedagoškog fakulteta kažu da je razlog to što profesije učitelja i nastavnika nisu cenjene, malo su plaćene, a nose veliku odgovornost i rizik.

Prijave za ovogodišnji upis budućih studenata na fakultete Univerziteta u Nišu pokazale su da se i dalje nastavlja trend opadanja interesovanja za studijske programe koji obrazuju buduće nastavnike i učitelje.

Za smer profesora tehnike i informatike na Pedagoškom fakultetu u Vranju prijavila su se 4 kandidata, a za učiteljski smer njih 34. skola 8, ilustracija, foto Ljubica Jocic Profesija koja više nije cenjena; foto: Lj. J.

Nažalost, tako prolaze nastavnički fakulteti. Nekada je profesija učitelja bila jako popularna i mi smo upisivali veliki broj studenata, ali onda je bilo reakcija da imamo hiperprodukciju učitelja na biroima i smanjio se broj kandidata. Međutim, za kratko vreme desilo se da situacija bude potpuno obrnuta - objašnjava dekanica Pedagoškog fakulteta Dragana Stanojević.

Kaže da se oseća poslednjih godina nedostatak učitelja i vaspitača na tržištu, a da je izrazito deficitarno zanimanje profesora tehnike i informatike.

Taj posao negde često rade nestručni ljudi, tako posao često dobijaju i naši nesvršeni studenti informatike, jer su deficitarni izuzetno - objašnjava Stanojević.

natalija jovanovic Dekanica kaže da je posao nastavnika nedovoljno plaćen, a da je odgovornost ogromna; foto: JVMeđutim, iako ih je sve manje i lakše mogu dobitit posao, mladi se pre odlučuju za druge opcije od nastavničke profesije, a dekanica Filozofskog fakulteta i sociolog Natalija Jovanović kaže da je to povezano i sa statusom profesora i sa tim šta se dešava u školama poslednjih godina.

Sa jedne strane postaju deficitarna zanimanja, a sa druge strane ne raste interesovanje za te pozive, a sve jer je status tih stručnjaka loš. Mislim da su male plate za posao koji obavljaju, a odgovornost je ogromna, a nisu ni zaštićeni - objašnjava Jovanović.

Napominje da su mladi svesni da sa manje truda mogu završiti neki kurs ili onlajn savladati neku oblast IT-a, a da za to budu višestruko plaćeni nego u prosveti.

Sa druge strane, škola je izgubila vaspitnu funkciju i nastavnici se spremaju samo za svoju struku i nisu spremni da se nose sa ponašanjem đaka. Prevelika su očekivanja roditelja, a prevelika su i očekivanja dece, tako da oni koji se odluče da budu nastavnici su pred višestrukim izazovima - objašnjava dekanica Filozofskog.

Da su niske plate i nesigurna pozicija nastavnika u školama razlog što nastavnički smerovi loše prolaze, smatra i prodekanica za nastavu niškog Prirodno-matematičkog fakulteta Tatjana Anđelković, prodekan za nastavu PMF-a.

Dok za njih nema interesovanja, iako su nastavnici matematike i fizike deficitarni, smerovi koji imaju pokriće u nekoj drugoj oblasti, kao računarski, su popunjeni i sva se mesta popune u prvom roku - objašnjava Anđelkovićeva.

Na niškom PMF-u ove godine je za smer fizike prijavljeno 8 kandidata, za matematiku 11, za geografiju 14, a za biologiju 18.

Malo je interesovanja i za profesore jezika - za studijski program srbistike na Filozofskom prijavilo se 28 maturanata, za ruski jezik njih 10, a za francuski 21.

Najveće interesovanje je za studije psihologije, anglistike, arhitekture i medicine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Velja

    10:55 // 30. 6. 2024.

    Propala prosveta propala drzava.Dok vlast to shvati bice kasno

  • Smuk II

    15:39 // 28. 6. 2024.

    @Бата Рака из Ниш : Izgleda mi da si bacio "duVdubak" ...

  • hm

    13:23 // 28. 6. 2024.

    @Umisljeni

    Da se deo novca preusmeri na tebe, da naucis pravopis, pa da mozes sa autoritetom da komentarises teme o obrazovanju.

    • Umisljeni

      19:58 // 28. 6. 2024.

      hm# muka ti trubo.Da ti nisu bili roditelji ne bih video faks a nw zavrsio.Vratices sto si uzeo i legalno i nelegalno.Zapamti, koje selo bese ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: