Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 12. 10. 2018.

| Društvo

"Mame su zakon": Hiljade porodica od sutra neće imati od čega da živi

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti

Upozoravajući na odredbe novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koje ugrožavaju egzistenciju i diskriminišu mnoge majke u Srbiji, pokretačica Inicijative Mame su zakon i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je i da su mnoge radnice nevidljive za sistem, te da i zbog njih obračun naknade za porodiljsko mora da se promeni. Predlog ove Inicijative je da sve porodilje primaju minimalac, a da se uvede i varijabla koja bi uzimala u obzir i radni staž majki.

Krajem septembra Skupštini Srbije predala je zahtev za Izmene i dopune Zakona, a Inicijativa Mame su zakon pozvala je i sve nadležne ministre i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić na dogovore oko menjanja štetnih odredbi. Zasad su se, dodaje, predstavnice Inicijative sastale samo sa savetnicama ministarke za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović. Macura Žele razgovore sa nadležnim ministrima i predsednicom Vlade; Foto: JV

Dugoročna mera može da se odredi, pružili smo ruku Ministarstvu za rad i svim drugim ministarstvima čija je ovo nadležnost, predsednici Vlade i tražimo sastanke na kojima bi smo o ovome razgovarali, da nađemo kompromisno rešenje koje će sa jedne strane da ne dovodi državu u neki nepovoljan položaj, a sa druge strane, obezbedi majke da budu bezbrižne bar u prvih godinu dana roditeljstva - rekla je Macura.

Macura ističe da majčinstvo ne bi trebalo izjednačavati sa zanimanjem, ali da država mora da podrži porodice tako što će olakšati odgajanje dece. S druge strane, dodaje da je dobra strana novog zakona to što je roditeljski dodatak povećan, kao jednokratna pomoć.

Još nijedna žena nije rekla - ja ću da rodim dete zato što ću da dobijem novac za to. Svi oni koji razmišljaju o deci, ne razmišljaju o tome da će ga imati godinu dana ili 10 godina. To dete treba da živi dostojanstveno i posle 10 godina, ako se konkretno radi o trećem i četvrtom detetu ili više od godinu ili dve, ako se radi o prvom ili drugom. Novac samo služi kao jedna od mera kojom će da olakšaju da se roditelji odluče za to da šire svoju porodicu - dodala je Macura.

Ističe da moraju biti izmenjene sve štetne odredbe Zakona, a ovaj stav podržavaju i majke širom Srbije.

Inicijativa se širi jer se žene same uključuju da na miran način to sprovedu. Ne izlazimo na ulice da rušimo vlast ili da menjamo ministre, to je duga procedura i nemamo taj luksuz, mi samo želimo da budemo vidljive. Nisu to pojedinačni slučajevi već hiljade žena, hiljade porodica koje već od sutra neće imati od čega da žive - ističe Macura.

Detaljnije o tome koje su sve majke oštećene, ali i gde bi posle protesta koje je Inicijativa organizovala u Nišu, žene takođe mogle da izađu na ulice, pogledajte u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Veterinar

    22:18 // 13. 10. 2018.

    @Na prvu loptu. Bos, ali na latinskom.

  • Na prvu loptu

    17:15 // 13. 10. 2018.

    Koliko znam problem je malo para za porodiljsko i slične stvari.Moja majka je kada me rodila 76 imala valjda dva meseca odsustvovanja a Ja sam se već sa tri čuvao sam!Mislim da bi i sada trebalo tako i ovako Vam babe i dede čuvaju decu a Vi zevate po ceo dan u telefon.Oni Vam i kuvaju,nabavljaju,čiste...Sve!Nek Vam daju i 100000 al samo ta dva meseca a posle m...š na poso!

  • Lebac

    13:36 // 13. 10. 2018.

    Skupstini ne daju da radi, trenutno se bavi budjavim sirom i ko ga je narucio, dok narod jede budjav hleba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: