Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 18. 9. 2024.

| Društvo

Masovne tužbe protiv opština na jugu, nadležni krive advokate i kažu da su na gubitku građani

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
atarski putevi
Traže nadoknadu za zemljište oduzeto pre oko 50 godina; Ilustracija; foto: Opština Vlasotince

Poslednjih godina na adresu brojnih opština na jugu stiže veliki broj tužbi zbog zauzeća parcela na kojima su sada atarski i lokalni putevi, a neslavni "šampion" je Vlasotince sa oko 1.600 tužbi i isplaćenim 101.000.000 dinara. Tu su i Aleksinac, Svrljig, Babušnica, Crna Trava, kao i Opština Vladičin Han iz koje su rešili da građanima ponude da im plate nadoknadu za zemljište i "pokriju" troškove advokata, kako bi odustali od tužbe i tako bar malo smanjili "pritisak" na budžet.

Zbog masovnih tužbi "pucaju" budžeti malih opština, pa neke uzimaju i kredite, upozoravaju nadležni iz više lokalnih samouprava na jugu Srbije i apeluju na građane koji su tužili da odustanu od tužbi i direktno sa opštinama potpišu sporazum kojim dobijaju novac. Ističu da zapravo milione uzimaju advokati, jer se najveći deo novca zapravo isplaćuje za parnične troškove.

Kako bi rešili ovaj problem koji im ugrožava budžet, kako kaže predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović, rešili su da građanima ponude drugo rešenje.

Doneli smo odluku da se spreči nasrtaj advokata koji pokušavaju da stave katanac na opštine na jugu Srbije. Građanima nudimo da im isplatimo kompletnu nadoknadu za zauzeto zemljište, bez provizije advokata, a mi preuzimamo sudske troškove koji su do te faze bili. Mi štedimo jer ne plaćamo pune sudske troškove i proviziju advokatu, a oni dobijaju njihovu nadoknadu - objašnjava Mladenović.

sud-foto-mzirojevic Brojna ročišta; foto: M. Z.Kažu da bi tako, ako je samo podnet tužbeni zahtev, mogli da uštede dosta novca i da bi, primera radi, umesto 100.000 platili samo 9.000.

Sastavljanje tužbe je 9.000 dinara, 13.500 dinara je jedno ročište, onda su tu troškovi veštaka od oko 20.000 dinara i sve to izađe na kraju puno - objašnjava predsednik Opštine Vladičin Han.

Napominje da su tu odluku doneli na sednici Skupštine prošle nedelje, a da je za dva dana 15 građana otkazalo punomoćje advokatima i odustalo od tužbe.


"Pucaju" budžeti, pa neke opštine dižu i kredite

Inače, u poslednje 2 i po godine Opština Vladičin Han je isplatila preko 100.000.000 dinara za oko 350 tužbi, a u toku su postupci za još oko 400 tužbi.

Ugrožavaju nas finansijski ove tužbe, morali smo da podignemo kredit za investicije kako bi plaćali već ugovorene poslove - ističe Mladenović.

IMG-20220829-122212 U Vlasotince oko 1.600 tužbi; foto: Opština VlasotinceU sličnoj situaciji je i Opština Vlasotince, u kojoj su takođe podigli kredit za investicije, a protiv koje je proteklih godina pokrenuto oko 1.600 tužbi za faktičku eksproprijaciju. Za one koje postupke koji su završeni, isplaćen je 101.000.000 dinara.

Najveći deo novca koji je isplaćen nije onaj koji dobijaju sami građani za nadoknadu, već odlazi za troškove advokata i sudske troškove - kažu iz Opštine Vlasotince.

Kao drastičan primer navode slučaj u kojem je vrednost odštete bila 110.000 dinara, a da je građanin dobio 1.900 dinara, dok je ostatak novca "otišao" avokatu i na sudske troškove.


Opština Aleksinac: Postupci pokrenuti na inicijativu i u interesu advokata

Iz Opštine Aleksinac su se povodom ovog pitanja juče obratili javnosti zvaničnim saopštenjem i pozivom građanima da se obrate direktno njima i tako dobiju nadoknadu.

Kažu da je u poslednje tri godine protiv Opštine Aleksinac podneto oko 500 tužbi građana, a da su iznosi za zauzeće su bili različiti - od 600 dinara do nekoliko hiljada dinara, ali su u svakom pojedinačnom postupku parnični troškovi, koji se uplaćuju advokatu, iznosili preko 100.000 dinara.

Milioni dinara koji se plaćaju za parnične troškove advokatima su novčana sredstva svih građana ove opštine, a taj novac može biti iskorišćen za infrastrukturne projekte. Imajući u vidu odnos isplaćenih naknada građanima I iznose plaćene advokatima, jasno je da su postupci pokrenuti na inicijativu i u interesu advokata, a ne građana - napominju u saopštenju.

Ističu da je građanima koji su se upustili u sudske sporove često propušteno da se objasni da je nakon dobijenog spora Opština upisana na delu parcele kao suvlasnik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Građani hoće svoje

    12:07 // 19. 9. 2024.

    Zašto se sama država nije setila da pošteno isplati ljudima naknade zbog zauzeća? A to da bi novac opština išao u projekte i ulaganja, ma kako da ne.

  • Petronije

    10:27 // 19. 9. 2024.

    Ala kuckaju Opstinski botove,trebe se zaradi jajce.

  • Hančanin

    09:27 // 19. 9. 2024.

    Moj deda je pre više decenija ustupio deo svog zemljišta za izgradnju lokalnog puta,sada je neko uputio advokata koji je pokušavao da mi "obrlati"da to tužbom naplatim od opštine.Advokata sam grubo isterao uz komentar da je to želja mog pokojnog pretka i da je to za mene zakon !Gospoda koja žele novac,bili su upućeni na restituciju,pa što nisu tada tražili.SRAMOTA !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: