Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 18. 7. 2024.

| Društvo

Maturanti iz Pirota osmislili uređaj koji upozorava na opasnosti na reci

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
pirot-studenti
foto: D. S.

Tim koji čini petoro doskorašnjih đaka Tehničke škole Pirot razvio je uređaj za merenje promena vodostaja reke usled ispuštanja jezera ili drugih faktora, koji uz pomoć audio-vizuelne signalizacije upozorava kupače da nije bezbedno da budu u reci. On i beleži podatke i obaveštava korisnike o tome da li je bezbedno biti na reci putem sajta i notifikacija na telefonu.

pirot-studenti2 foto: D. S.Za ovo rešenje budući studenti iz Pirota dobili su finansijsku podršku od 100.000 dinara za realizaciju projekta, pa će u naredna tri meseca postaviti tri uređaja za merenje i upozoravanje na mostovima reke Nišave u Pirotu.

Tim Hydro Heroes čine Isidora Živković, Jovan Đelić, Mihajlo Tošić, Mateja Simić i Nemanja Đorđević, kao i mentor Dušan Stanković.

Oni su bili deo radionice na kojoj je učestvovalo10 timova sa juga Srbije, od kojih je pet dobilo finansijsku podršku za realizaciju rešenja za probleme koje su kroz UPSHIFT metodologiju identifikovali u zajednici.

Za dalju realizaciju ovog rešenja, pored finansijske podrške od 100.000 dinara koje su dobili od UNICEF-a, biće neophodna podrška lokalne samouprave, dalja saradnja sa Tehničkom školom, ali i sa ostalim akterima koji mogu pomoći da se instalacijom ovih uređaja podigne svest o rizicima na reci i sačuvaju životi - navodi mentor Dušan Stanković.

Radionicu je organizovala organizacija Dostignuća Mladih u Srbiji u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode organizacije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: