Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 11. 7. 2024.

| Društvo

Migracije na jugu - Niš jedini "u plusu", iz Vranja se za godinu dana odselilo više od 300 ljudi

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
tvrđava niš
Od 249.501 stanovnika, 120.236 se doselilo u Niš; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

U 2023. godini u Srbiji je 145.843 osoba promenilo prebivalište, odnosno trajno se preselilo iz jednog u drugo mesto u Srbiji, a kada je reč o jugu zemlje, od 36 opština i gradova jedini u "plusu" su Niš, Žitorađa, Doljevac i Gadžin Han. Najveći "minus" je u Pčinjskom okrugu gde je razlika između doseljenih i odseljenih građana 741.

Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, u 2023. godini se u Niš doselilo 4.927 osoba, a odselilo 4.742, pa je najveći grad na jugu u plusu za 185 stanovnika.

Inače, kako je pokazao Popis stanovništva, skoro polovina građana Niša nije rođeno u Nišu. Naime, od 249.501 stanovnika koliko Niš ima, 129.265 rodilo se u tom gradu, dok su se ostali doselili iz drugih mesta.

Najveći "minus" ima Vranje i to od 334 stanovnika. Prošle godine iz ovog grada odselilo se, prema statističkim podacima, 1.408 osoba, dok je 1.074 njih prijavilo prebivalište u Vranju.

I Leskovac ima negativnu vrednost takozvanog migracionog salda, podaci su Zavoda za statistiku. U 2023. godini iz Leskovca se odselilo 1.907 građana, a doselilo 1.665, što je razlika od 242.

Region Južne i Istočne Srbije, u periodu od 2019. do 2023. godine, ima negativnu vrednost migracionog salda, koji prosečno godišnje iznosi oko 3. 000, što utiče na smanjenje broja stanovnika ovog regiona - navodi se u saopštenju RZS-a.

Više onih koji su se odselili od onih koji su prijavili prebivalište ima i u Pirotskom i Topličkom okrugu. U Toplici je ta razlika od 163 stanovnika, a u Pirotskom okrugu je 170.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    07:34 // 16. 7. 2024.

    Koliko se Albanaca doselilo u poslednjih par godina? Zanima me jel postoji negde zvanicni podatak?

  • Mobingovan

    20:40 // 14. 7. 2024.

    U Nišu je tako zato što ljudi sela uglavnom dolaze u grad. Grad Niš je grad gde nema perspektive. Ja radim u studentskom centru Niš. Moj doživotni direk.Rade Rajković koji sebe zove raka car je tu preko 20 godina. Vršlja radi šta hoće, i posle 100 stranaka je Vulinovac. Predsednik sindikata i on su nezamenljivi i tu su da bi uterivali ljudima strah u kosti. Nestručni kadar i terorisanje su u SCNiš

  • Palilulac

    21:22 // 12. 7. 2024.

    @Banovan Strahinjić
    Vi, dođoši, baš izgleda imate neki kompleks od tog Sićeva. Ili je to jedino mesto u okolini Niša za koje, osim Niške Banje, znate pa ga stalno pominjete u svojim kontekstima. Uostalom, mnogima preci 5 generacija unazad JESU iz grada. Ali, kako dođoš iz "velikog grada" to može da zna kad se juče doselio ... ups, pardon, pre 30 godina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: