Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:37, 16. 5. 2024.

| Društvo

Milić nije izabran za redovnog profesora - šta piše u izveštaju Komisije

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Dragan Milić
Milić ne ispunjava uslove za zvanje redovnog profesora; foto: JV

Direktor niške Karidohirurgije doktor Dragan Milić nije izabran za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Nišu jer njegovi radovi ne pripadaju užoj naučnoj oblasti Hirurgija za koju je konkurisao, izneseni su potpuno identični podaci koji su već prezentovani, nemaju dovoljno recenzija i nemaju minimalni autorski doprinos - navodi se u izveštaju Komisije Medicinskog fakulteta. Milić je juče naveo da njegov izbor nije sproveden u skladu sa zakonom i da je stvar "politička".

medicinski fakultet niš Komisija odlučila; ilustracija; foto: Vanja Keser Na osnovu uvida u dostupni konkursni materijal, petočlana komisija Komisija zaključila je da Dragan Milić ne ispunjava uslove propisane Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta i Medicinskog fakulteta u Nišu i Pravilnikom o postupku za sticanje zvanja nastavnika sa bližim kriterijumima za izbor u zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Hirurgija.

Razlozi za to su jer njegov rad koji je objavljen u istaknutom međunarodnom časopisu, ne pripada oblasti za koju je konkurisao, a još jedan rad koji je objavio u međunarodnom časopisu već je objavljen.

Na osnovu analize konkursnog materijala evidentirano je iznošenje potpuno identičnih podataka iz radova štampanih u obliku apstrakata sa međunarodnih sastanaka, bez naznake u publikaciji da je rad već prezentovan - stoji u obrazloženju.

Jedan od kriterijuma za izbor u redovnog profesora bio je da kandidat ima objavljen udžbenik ili monografiju, a monografija koju je Dragan Milić priložio ne ispunjava uslove da bude definisana kao monografija.

Nema recenziju najmanje 3 recenzenta, ne poseduje odluku Nastavno-naučnog veća fakulteta u Nišu, ne poseduje Odluku Matičnog naučnog odbora za medicinske nauke Ministarstva nauke RS, nema minimalni autorski doprinos od 16 stranica (1 tabak) - navodi Komisija.

Još dve publikacije koje je priložio na Konkursu ne ispunjavaju uslove za vrednovanje jer su objavljene pre izbora kandidata Milića u zvanje docenta.

Predsednik komisije koja Miliću nije dala zvanje redovnog profesora bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Goran Stanojević, ostali članovi su redovni profesori Medicinskog fakulteta u Nišu Milan Radojković i Aleksandar Karanikolić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Redžek i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Nenad Ilijevski, koji je čak odbio da potpiše referat.

Nažalost, prvi put u svojoj karijeri se srećem sa slučejem u kojem je kandidat koji je pre dvadeset godina jasno definisan kao "plagijator" stigao do pozicije vanrednog profesora i upravnika Klinike za kardiohirurgiju u Nišu. Kako je u međuvremenu u čitavu priču ušla politika, u kojoj mi najviše smeta navodna umešanost "Beograda" u onemogućavanje razvoja kardiohirurgije u Nišu, a i šire, to se sa gnušanjem ograđujem od takvih kvalifikacija - naveo je Nenad Ilijevski.

Medicinskom fakultetu u Nišu, a posebno Katedri za hirurgiju, profesor Ilijevski predlaže “da reši problem u svojoj kući, koji nanosi nemerljivu štetu čitavom Fakultetu”.

Podsetimo, Draganu Miliću, koji je radio na Medicinskom fakultetu u Nišu i nosiocu izborne liste Grupe građana "Dr Dragan Milić", juče je uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa posle petogodišnjeg ugovora jer, po njegovim rečima, dekanka nije završila izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa Zakonom.

O izboru u zvanje redovnog profesora na Medicinskom fakultetu i spornom istraživanju koje čeka sudski epilog, Dragan Milić je već govorio u emisiji Južnih vesti.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj Komisije za sticanje zvanja (preuzmi) - 9,709.68 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    17:47 // 17. 5. 2024.

    @Mika 1 : Interesantna ti je računica ...
    Znači "6 devetine" svih naučnih prof dr sci i ujedno zapošljenih na Med. fakultetu ne zaslužuje svoj status , posao a ni tvoje visokoumno mišljenje jer si ti "iznad" svih njih svojom akademskom titulom i završenom VišLjom metalo-poslastičarskom školom u trajanju od jednog kvartala - mesečnog i ocenio njihove doktorate kao av,av "doktorat" Malog? Bolesno !

  • Mika 1

    15:23 // 17. 5. 2024.

    Interesantno, dr. Milić plagijator.A ostali prosto narodski napredni prepisivači. Pa polovina profesora sa niškog medicinskog ne zaslužuje da obavlja funkciju zbog neznanja i nedostojnosti za obavljanje profesije. Druge 2/3 su mamini i tatini sinovi nepotistčari. Interesantno je da se i klan Višnjić aktivno uključio u rušenje Milića što znači da isti mnogo više vredi od onoga koliko ga blate.

  • Mile

    10:41 // 17. 5. 2024.

    0pasnu reklamu mu prave pred izbore da dobije vise glasova a onda dogovor sa Vuckom i biraj sta hoces......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: