Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 2. 9. 2024.

| Društvo

Mimo zakona i bez konkursa - direktori javnih preduzeća u Nišu i po nekoliko godina u v. d. statusu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Fotelja
Grad u v. d. statusu; ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Iako Zakon propisuje da to mogu najduže godinu dana, direktori tri niška javna preduzeća i jedne ustanove mnogo su duže u v. d. statusu. Gradonačelnik Dragoslav Pavlović nema precizan odgovor na pitanje kada će biti javnog konkursa. Kaže da sa tim ne žure i da će javni konkurs raspisati na osnovu preporuka revizora. "Pravog direktora" još nema ni niški Zavod za zaštitu spomenika, iako je aktuelnom vršiocu dužnosti direktora mandat istekao još aprila 2023.

Prema Zakonu o javnim preduzećima, direktori se biraju na javnom konkursu, a do njihovog imenovanja tu funkciju obavljaju vršioci dužnosti, najduže godinu dana.

zoran prokić Zoran Prokić; foto: Tamara RadovanovićBez konkursa, Zoran Prokić je pre skoro tri godine imenovan za v. d. direktora Direkcije za izgradnju Niša i tu funkciju, mimo zakona, obavlja i danas.

Mesec dana kasnije na Skupštini Grada je, na predlog Gradskog veća, vršioca dužnosti direktora dobio i Zavod za urbanizam. Na toj pozicija je i dalje Ivan Grmuša, a javnog konkursa još nema.

ivan grmuša Ivan Grmuša; foto: Tamara RadovanovićPeriod od godinu dana, na koji je izabrana na sednici gradskog parlamenta, istekao je i v. d. direktorki JKP Naissus Tamari Milić.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović kaže da mora da se osmisli način raspisivanja konkursa u skladu sa zakonom i da v. d. statusi moraju da se reše.

Tamara Milić Tamara Milić; foto: Tamara RadovanovićIpak, sve to nakon analize izveštaja Državne revizorske institucije, koja je u Gradu obavila nadzor, ističe on.

Kada budemo formalizovali to raspisivanje konkursa, ljudi će se prijavljivati. Pre svega toga, neophodno je da sagledamo izvaštaj DRI koji nam je stigao krajem prošle nedelje, kako bismo u tu organizaciju uključili preporuke DRI - navodi Pavlović.

dragoslav pavlovic, izlozba bata u 90 slika, nis, foto jelena misic Pavlović kaže da nema žurbe; foto: Jelena Mišić“U pomoć” planira da pozove ministarku državne uprave i lokalne samouprave Jelenu Žarić Kovačević.


I direktor Zavoda za zaštitu spomenika u v. d. statusu duže nego što bi trebalo

Aprila 2022. godine Dušan Andrejević imenovan je za vršioca dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i još uvek je u v. d. statusu, iako je, prema Zakonu o kulturi, to mogao samo do aprila 2023.

Dušan Andrejević Dušan Andrejević; foto: JVIz pravne službe te ustanove tvrde da su još februara prošle godine poslali nadležnom Ministarstvu kulture zahtev da im odobre raspisivanje javnog konkursa za imenovanje direktora, ali da saglasnost nisu dobili do danas.

U skladu sa odredbama Zakona o kulturi ("Službeni glasink RS", broj 72/2009, 13/2016, 30/2016-isp., 6/2020, 47/2021, 78/2021 i 76/2023) javni konkurs za imenovanje direktora raspisuje i sprovodi upravni odbor ustanove uz prethodnu saglasnost osnivača, odnosno ministra nadležnog za kulturu, u slučaju kada je osnivač ustanove Republika Srbija. Napominjemo da je imenovanje direktora i vršioca dužnosti direktora ustanove u nadležnosti Vlade Republike Srbije - navode iz Zavoda.

Iz Ministarstva kulture, sa druge strane, ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada Gabrovac

    09:45 // 3. 9. 2024.

    V.D. status direktorke vodovoda istekao pre dobrih 6 meseci,a ona preko svojih malobrojnih nepismenih poslusnika snima sebi reklame i upozorava ljude da stede vodu.Cak je u nekim trenucima bilo i kaznjavanja i opomena od strane komunalaca sto je nevidjena bahatost i licemerje.Gospodo sanirajte sve kvarove po gradu gde vam curi voda i gde se gube stotine i hiljade kubika vode.Strucnost nula.

    • Robin Hud

      10:37 // 3. 9. 2024.

      Kad smo kod curenja vode, curi danima pored zgrade 118 u Vizantijski Bulevar

  • Smuk II

    23:45 // 2. 9. 2024.

    Raspad sistema ... od 2012.g.
    Narod ... izgubljen u vremenu i prostoru!

  • Darko

    17:23 // 2. 9. 2024.

    Gde ne drugi sloj asfalta u Somborskom Goran Ostojić p.puk Panelejmon bulevaru ???? Gde, kasni nešto mnogo!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: