Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 30. 7. 2024.

| Društvo

Ministarstvo rudarstva: Nema "kopanja", u Nišavskom okrugu istražuju se minerali na tri lokacije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
zlato
Traži se ruda zlata; Ilustracija; foto: flickr/James St. John

Nakon što je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević uputila javno pitanje Ministarstvu rudarstva i energetike ko i šta kopa u Nišavskom okrugu, iz Ministartva su joj odgovorili da nikakvog "kopanja" nema i da to što neko istražuje ne znači da će do "kopanja" doći. Potvrđuju da se u Nišavskom okrugu rade geološka istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata na tri polja i to u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig.

Informacije da se u Nišavskom okrugu rade ili planiraju rudarska istraživanja navele su poslanicu Jelenu Milošević da ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović uputi zahtev i poslaničko pitanje na tu temu.

Iz Ministarstva odgovaraju Miloševićevoj da ne širi paniku i da nema "kopanja".

Nikakvog „kopanja” nema, to što neko istražuje ne znači da će do „kopanja” i doći, kako uvredljivo nazivate rudarski posao, a zašta bi trebalo da Vas je sramota jer vređate preko 100.000 ljudi koji od rudarske struke žive - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kažu da se u Nišavskom okrugu rade "primenjena geološka istraživanja na tri istražna polja i to na istraživanju metaličnih mineralnih sirovina bakra i zlata".

Ova istraživanja se vrše na teritoriji sledećih opština: Niška Banja, Ražanj i Svrljig. Kada govorimo o eksploataciji mineralnih sirovina, ona je u ovom okrugu veoma malo zastupljena. Postoji odobrenje za podzemnu eksploataciju uglja u sklopu JP za PEU - rudnik Aleksinac, ali od novembra 1989. godine ona se ne sprovodi. U ovom okrugu postoje tri odobrenja za eksploataciju nemetaličnih mineralnih sirovina - dva odobrenja za eksploataciju krečnjaka i jedno odobrenje za eksploataciju kalcita kao industrijske sirovine. Odobrena eksploataciona polja se nalaze na teritoriji sledećih opština: Niš, Gadžin Han i Ražanj - stoji u odgovoru Ministarstva.

Napominju i da je rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog izvorišta vode bez koje nema života na zemlji.

Početkom 2023. godine, prema podacima koje je tada Ministarstvo dostavilo Južnim vestima, zlato se tražilo na više od 30 lokacija u Srbij, među kojima je desetak na jugu zemlje i to i kod Kuršumlije, Ražnja, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darkos

    06:32 // 31. 7. 2024.

    Traže sirovinu za proizvodnju toalet papira....

  • Seljak

    21:37 // 30. 7. 2024.

    Kada "ovi" iz ministarstva kažu da neće biti kopanja, onda to znači da će ga biti sigurno, da već zakopavaju otpad na raznim destinacijama i sl. Koja budala će da investira u istraživanje ako neće to da ekspoatiše? "Ovi" baš smatraju da su svi građani glupi, da su oni mnogo pametni i da su nedodirljivi.

  • Komšija

    21:29 // 30. 7. 2024.

    To što oštre i zamašćavaju kočeve ne znači da će biti nabijanja na kolac. Bez brige.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: