Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 2. 6. 2024.

| Društvo

Mitropolit Vaseljenske patrijaršije dolazi u Niš na Međunarodni skup vizantologa

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Konstantin Veliki
Naučni simpozijum "Niš i Vizantija" biće održan po 23. put; foto: Ljubica Jocić

Povodom 1.700 godina od početka izgradnje Konstantinopolja, tema Međunarodnog simpozijuma vizantologa biće “Vizantija i vizantijski svet / 324 - 2024 - od Vizantiona ka Konstantinopolju i Novom Rimu”. Dolazak u Niš 3. juna potvrdili su vizantolozi iz celog sveta, a najavljen je i dolazak mitropolita Vaseljenske patrijaršije iz Istanbula.

Istaknuti vizantolozi iz Italije, Slovenije, Makedonije, SAD-a, Kanade, Bugarske, Grčke, Kine, Rusije, Turske, Španije i Srbije učestovaće na simpozijumu, koji će zvanično biti otvoren 3. juna u 17:30 u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Jedan od organizatora simpozijuma “Niš i Vizantija” Miša Rakocija ističe da će učestvovati i dva akademika i potpredsednik SANU-a, kao i to da je najavljen i dolazak mitropolita i glavnog sekretara Vaseljenske patrijaršije.

Niš kao rodni grad cara Konstantina Velikog, ima obavezu da podseti naučnu i širu javnost na život i delo svoga nekadašnjeg sugrađanina. Ove godine podsećamo da je prošlo 1700 godina od trenutka kada je Konstantin počeo izgradnju nove prestonice na mestu starog grada Vizantiona: „VIZANTIJA I VIZANTIJSKI SVET / 324-2024. - od Vizantiona ka Konstantinopolju i Novom Rimu“. Sledećih hiljadu godina Konstinopolj biće duhovni, kulturni, umetnički i civilizacijski centar - navodi Rakocija.

Tradicionalni međunarodni simpozijum vizantologa, koji će ove godine biti organizovan 23. put do sada okupio je preko 900 uglednih naučnika iz celog sveta, a njihova otkrića odštampana su u 22 zbornika radova “Niš i Vizantija” i jednom specijalnom izdanju “Niš i hrišćansko nasleđe”.

Zbog toga, organizator Miša Rakocija zaključuje da je simpozijum postao prepoznatljiv brend Grada Niša i kulturno dobro koje bi trebalo sačuvati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • misirac

    01:17 // 3. 6. 2024.

    Tog Turskog popa Vartolomeja treba oterati, taj nema ni 100 vernika u Turskoj. To je raskolnik koji je priznao Lažnu Ukrajinsku crkvu, i slavi katolički božić i uskrs.

  • Aleksa

    22:26 // 2. 6. 2024.

    Citati te budalastine je gubljenje vremena. Ako vi ne razumete zasto je nauka usvojila naziv Vizantija, tesko vam se moze drugo sta objasniti. Niko nikada nije rekao da su stanovnici istocnog dela carstva sebe zvali Vizantincima ali to je vama komplikovano da shvatite. Ili necete.

  • Smuk II

    20:39 // 2. 6. 2024.

    Bizant je naziv sela , blizu "Zlatnog roga" a Konstantin je sagradio svoju prestonicu! Romeji su u stvari Rimljani a Grci su preuzeli naziv "Romeji" da bi se predstavili kao naslednici Rimljana!A nisu igrali nikakvu ulogu u Ist. Rimskom carstvu,osim što su prihvatili pravoslavnu veru nakon Nikejskog raskola. Jovan Deretić je o tome pisao kao i Olga Lukić-Pjanović.Valja čitati ali je to trudno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: