Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:07, 18. 9. 2024.

| Društvo

Mlade Nišlije žele da otvore prvi inkluzivni klub u gradu, prvi korak biće radionice u Čairu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
čair
Radionice u subotu, 21. septembra, u parku Čair; foto: Ljubica Jocić

Ideja neformalne grupe “InkluzivNI” i organizacije “Dan” je otvaranje prvog inkluzivnog kluba za mlade, a prvi korak ka tome biće replika kluba na otvorenom, gde bi mladi sa autizmom i smetnjama u razvoju aktivno učestvovali u različitim radionicama sa svojim vršnjacima. Prve radionice biće održane u subotu, 21. septembra, u 12 sati u parku Čair.

IMG-9aecdb9c78834df4b7eceba39b463fff-V "Inkluzivnost na dan" ispred DKC-a; foto: S. V. Grupa nastala sa ciljem da podiže svest o osobama sa autizmom, razvojnim poteškoćama i invaliditetom “InkluzivNI” u partnerstu sa organizacijom “Dan” na platou ispred Dečijeg kulturnog centra organizuje događaj “Inkluzivnost na dan”.

Ideja je da pokrenemo inicijativu za otvaranje prvog inkluzivnog kluba za mlade u Nišu, koji bi bio prvo takvo mesto u našem gradu i regionu. Klub bi bio mesto gde bi svi mladi, bez razlike, provodili svoje vreme na kvalitetan način, učeći jedni od drugih kroz veoma kvalitetno osmišljen kulturni program. Naš prvi korak u realizaciji ideje biće replika kluba na otvorenom, gde bi mladi sa autizmom i smetnjama u razvoju aktivno učestvovali sa svojim vršnjacima kroz vajarske, slikarske i kreativne radionice - kažu iz grupe “InkluzivNI”.

Namera im je i da u subotu uključe sve posetioce parka Čair koji to žele, čime bi im, kako kažu, na praktičnom primeru pokazali šta mladima u Nišu nedostaje.

Umetnička dela nastala tokom prvih sati tog događaja biće izložena u parku.

Na ovaj način bismo iz Niša poslali poruku razumevanja, tolerancije, uvažavanja i ljubavi - poručuju iz grupe “InkluzivNI”.

Grupu čine studenti i srednjoškolci koji svojim primerom žele da doprinesu opštoj inkluziji.

Inače, tačan broj osoba sa autizmom se ne zna ni u Srbiji, ni u Nišu jer ne postoji registar. Godinama se roditelji i udruženja bore za formiranje nacionalnog registra osoba sa autizmom, a predsedica Udruženja “Dan” i majka deteta sa autizmom Jelena Petković rgovorila je da “da će svi biti zaprepašćeni brojevima, ako ih valjano prebroje”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milosms

    10:43 // 19. 9. 2024.

    Samo napred, svako dete treba da uživa u odrastanju

  • Jovan Krstic

    08:33 // 19. 9. 2024.

    Neozbiljno razmisljanje. Ti mladi treba da se osposobe za zivot. Koliko mladih sa autizmom ume da slika i vaja???? I studenti ce se pojaviti jednom na radionici. Zivi bili pa videli.

  • Milutin M

    18:16 // 18. 9. 2024.

    Odlična ideja samo ovo bi trebalo da rade stručna lica.
    Ne znam kako srednjoskolci to mogu jer postoje posebni načini rada ali hajde pa ds vidimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: