Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 25. 9. 2024.

| Društvo

Momčilov grad i planinarski dom na mestu karaule privlače turiste u pirotski kraj

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
pirot (1)
Pirotski turizam na krilatom konju; foto: "EU mogućnosti"

Obnobom vojnog utvrđenja u kom je prema legendi živeo Vojvoda Momčilo i izgradnjom planinarskog doma na mestu oronule karaule blizu sela Dojkinci, pirotski kraj postao je privlačan turistima koji dolaze sa različitih strana sveta. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, Pirot je dobio dva turističke atrakcije od kojih i lokalci imaju benefite.

Pogled na Gornji grad Momčilov grad; foto: Lj. F. Kameno utvrđenje sa kulama podignuto je u 14. veku i sve do sredine 20. veka bilo je u vojnoj upotrebi. Potom je Pirotska tvrđava ostavljena da je nagriza zub vremena, ali uz podršku Evropske unije, koja je izdvojila 344.000 evra, i uz zalaganje Grada Pirota, restaurirana je i sređena 2018. godine.

Mesto u kom je, prema srpskoj epici, živeo Vojvoda Momčilo, hajduk koji je jahao je krilatog konja Jabučila i "nije se bojao nikoga sem Boga", postalo je simbol Pirota. Sem mita i stihova iz pesme Ženidba kralja Vukašina, iza ovog junaka ostao je Momčilov grad.

Skulptura mitskog konja vojvode Momčila - Jabučila Skulptura mitskog konja vojvode Momčila - Jabučila; foto: Lj. F. Zahvaljujući obnovi važnog kulturnoistorijskog spomenika koji je privukao turiste, Pirotska tvrđava postala je izvor prihoda za lokalnu ekonomiju. To je jedan od uspeha Programa prekogranične saradnje (CBC) Srbija - Bugarska, koji je Evropska unija osmislila kako bi države članice, zajedničkim ulaganjima na svojoj i teritoriji susednih država koje su u procesu pridruživanja, unapredili uslove života.


Od oronule karaule do modernog planinarskog doma

Pirot je od Sofije, glavnog grada Bugarske, udaljen 92 kilometra i to ga čini idealnim za posete turista, kulturnih radnika, biznismena i sportista.

stara planina Stara planina; foto: "EU mogućnosti" Uz to, Pirotski kraj nalazi se na ulazu u prirodni rezervat Stara planina, jedne od najočuvanijih prirodnih celina u ovom delu Evrope. Veći deo planine nalazi se u susednoj Bugarskoj, ali i u Srbiji postoje skijališta, vodopadi i druge prirodne atrakcije. Raj za planinare je vrh Midžor od 2.376 metara nadmorske visine, a tu je i zaštićeni rezervat prirode Babin zub.

Upravo na obroncima Stare planine, u selu Dojkince, na 38 kilometara od Pirota, tik uz planinsku reku nalazila se i jedna napuštena karaula Vojske Srbije.

Grad Pirot je otkupio taj zapušteni objekat i uz 206.000 evra pomoći EU kroz projekat prekogranične saradnje Srbija-Bugarska, sagradio moderan planinarski dom sa 60 ležaja.

Dobili smo 540 kvadrata funkcionalnog prostora, zadržali zidove od kamena i sada imamo goste iz čitave Evrope, a najviše iz Bugarske - kaže Bratislav Zlatkov iz Turističke organizacije Pirot.

karaula-u-selu-dojkinci-ceka-prve-goste-FOTO-M.-M.-JUZNE-VESTI.jpg Planinarski dom ima 60 ležaja; foto: M.M. Novi planinarski dom je od 2016. godine mesto gde se održavaju međunarodni simpozijumi, seminari o očuvanju prirode, održivoj ekonomiji i turizmu.

Otvorena su i nova radna mesta, a posetioci su doneli posao i lokalcima, koji kažu da je prodaja domaćeg sira, meda i pirotskih specijaliteta od mesa otkad su turisti počeli da dolaze u Dojkince.

Primer Pirota, Momčilovog grada i sela Dojkince pokazuje kako se unapređenjem infrastrukture mogu napraviti velike stvari. O sličnim primerima lokalno ekonomskog razvoja govoriće se na "Evropskoj nedelji mogućnosti" koja će se u Nišu održati od 23. do 27. septembra.

Biće reči o različitim mogućnostima - javnim pozivima, grantovima, zajmovima, prilikama za mlade, studentskih razmena, takmičenjima, unapređenju veština i besplatnim obukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    10:15 // 25. 9. 2024.

    Гостуша,"камено село",са својом јединственом архитектуром...Завојско језеро,које је изменило цео крајолик...Музеј Понишавља...јагњетина и качкаваљ?!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: