Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 9. 10. 2024.

| Društvo

"Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Sunčev sistem
Teorija o panspermiji tema predavanja; foto: Wikimedia Commons/Rrinsindika

Iako panspermija danas ne predstavlja naučni “mainstrem” o toj teoriji će profesor Dragan Gajić govoriti na predavanju “Panspermija ili možda smo, ipak, pali na Zemlju?“ u četvrtak, 10. oktobra od 19:30 u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

PMF O teoriji panspermije na PMF-u; foto: T. R. Jedna od najkontroverznijih teorija koja kaže da je izvor života negde u svemiru, a da je na Zemlju samo “pao” - teorija o panspermiji, biće tema predavanja koje organizuju Astronomsko društvo Alfa i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Pokušaćemo da nešto detaljnije obrazložimo mogući odgovor na dva čuvena Nasina kanonska pitanja astrobiologije “Kako je nastao život i kako se razvija?“ i “Postoji li život i na drugim mestima u Kosmosu? U vezi sa ovim pitanjima prikazana su dva osnovna pristupa: naturalistički i kreacionistički. U prvom se ističe da je život nastao spontano, u kreacionističkom pristupu biološke vrste su stvorene jednom i zauvek, voljom nadprirodnog tvorca. Teorije panspermije predstavljaju prelaznu teorijsku formu između naturalističkih i kreacionističkih teorija - navode organizatori.

Prema tom pristupu, primitivne forme života ili bar njegovi gradivni elementi dospeli su na Zemlju iz Kosmosa, zatim evoluirali, a neki savremeni autori navode da se to i danas dešava.

Prezentovaćemo najpoznatije teorije panspermije (radio i litopanspermija, usmerena, međuplanetarna i međuzvezdana panspermija...). Bez obzira što iza ovih teorija danas stoje vrlo respektabilni naučnici, dat je i kritički osvrt na ovaj pristup, uz napomenu da panspermija danas ne predstavlja naučni "mainstrem" - kažu organizatori.

Predavač će biti redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Dragan Gajić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    12:12 // 9. 10. 2024.

    Ajde ne mucite i ne lazite ljude. Stvorio je aBog

  • Бата Рака из Ниш

    10:18 // 9. 10. 2024.

    Ми Срби смо, гарант, пали с Марса!

    • Qgo

      18:36 // 9. 10. 2024.

      Preciznije, pali smo sa Marsovih satelita Fobosa i Dejmosa (strah i uzas).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Tople probe od oktobra, a građani pucaju na stotine evra leti na grejanje. Obogaćen vazduh uračunat u cenu.

Bumbar Čitalac

Tekst: Tople probe u Nišu u ponedeljak, početak grejne sezone zavisi od prognoze

Pronađite nas na: